Ukázka z knihy Tesař (Jon Gordon)

Tesar
Podnikatel Michael se jednoho dne probudí v nemocnici a nepamatuje si na okolnosti, které jeho zranění předcházely. Rozhodne se vyhledat muže, který ho zachránil. Zjistí, že se jedná o tesaře, který se s ním podělí o životní moudrost a pomůže najít Michaelovi smysl života.

Knihu Tesař od autora Jona Gordona
vydalo nakladatelství Portál.

Zhroucení

Poslední Michaelova vzpomínka předtím, než se probudil v nemocnici, byla, že běžel po ulici a přemýšlel o tom, jak rozvíjet svou firmu. Teď ležel na zádech, k tělu měl připojené hadičky a přístroje, vedle něj seděla jeho žena Sára a nad ním stála zdravotní sestra.
„Co tady dělám?“ zeptal se slabým hlasem.
„Srazilo mě auto, nebo co?“
„Omdlel jsi, když sis šel zaběhat,“ odpověděla mu plačící a třesoucí se Sára. Znala ho mnoho let, ale nevybavovala si, že by ho za celou tu dobu potkalo něco horšího než rýma. A teď byl v nemocnici.
„Jak? Proč?“ ptal se.
„To se pan doktor právě snaží zjistit. Prohlíží výsledky vyšetření a každou chvíli by se měl vrátit,“ řekla zdravotní sestra.
„Doufám, že jsem v pořádku,“ řekl Michael, rozhlédl se kolem sebe a nakonec se podíval na Sáru. Zkusila se usmát a zatvářit se povzbudivě, ale nedokázala to. Byla vystrašená a očekávala špatné zprávy.
Michael zvedl paži a nahmatal si na hlavě bouli a obvaz. „Jak jsem se sem dostal?“
„Přivezla tě sanitka. Narazil jsi hlavou rovnou na zem. Sanitáři říkali, že nějaký člověk viděl, jak jsi upadl, a pomohl ti. Sundal si košili, zastavil krvácení a zavolal záchranku. Možná ti zachránil život.“
„Kdo to byl?“
„Nedozvěděli se, jak se jmenuje. Dal jim jenom tu vizitku, co máš na stolku.“
Sára zvedla vizitku a ukázala ji Michaelovi. Byla to obyčejná bílá kartička se slovem Tesař a telefonním číslem napsaným výraznými černými číslicemi.
„V marketingu se moc nevyzná,“ poznamenal Michael. Zdálo se, že pomalu přichází k sobě a nachází i svůj smysl pro humor.
Sára potřásla hlavou a její nervozita ustoupila smíchu. Michael přemýšlí o práci dokonce i v nemocnici. Byla ráda, že se začíná cítit normálně.
V tu chvíli vstoupil lékař a zastavil se u Michaelovy postele. „Dobrá zpráva je, že vás nepostihl infarkt, jak jsem se zpočátku obával,“ řekl a podal Michaelovi ruku.
„Infarkt!“ vykřikl Michael. „Na infarkt jsem ještě mladý!“
„Ne tak docela,“ opáčil lékař. „Tělo vám napovídá, že máte zpomalit a vypořádat se se stresem, jinak vás zanedlouho skutečně potká něco vážného. Prožíval jste v poslední době velké vypětí?“
Michael a Sára se na sebe podívali. „Máme firmu,“ řekla Sára. „Budujeme ji společně, a se dvěma dětmi je to pořádný frmol.“
„Radím vám, abyste zpomalil,“ řekl lékař, když zachytil Michaelův pohled. „Žádná firma ani úspěch není cennější než vaše zdraví a život. Než se vrátíte do práce, budete několik týdnů odpočívat. Prospěje to vašemu srdci i hlavě. Máte taky slabý otřes mozku. Není to nic vážného, ale chceme, aby se zotavila i vaše hlava.“
Michael se podíval na Sáru. Se všemi jeho úkoly a starostmi byl odpočinek to poslední, na co by pomyslel.
Lékař vykročil ke dveřím, ale ještě než odešel z pokoje, obrátil se a řekl: „Máte štěstí, že to bylo jenom varování. Často vidím pacienty, kteří takovou výstrahu nedostali. Pamatujte: život nám nedává upozornění pro nic za nic. Berte to vážně. Dělejte věci jinak. Vaše zdraví, děti a budoucí vnoučata vám budou vděční, když si z toho vezmete ponaučení.“

——————–

Nezapomeňte si prohlédnout i ukázky.

——————–

O autorovi

Jon Gordon absolvoval Cornellovu univerzitu a vystudoval pedagogiku na Emoryově univerzitě. Jeho poradenská a školicí společnost se zaměřuje na rozvíjení pozitivních lídrů, organizací a týmů. Je autorem knih Síla pozitivního přístupu (vyšlo v Gradě, 2016), The No Complaining Rule (příběh o tom, jak si přestat stěžovat, česky zatím ne), Training Camp (příběh o tom, co se osvědčuje v přípravě sportovců, česky zatím ne) a dalších.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


portalPortál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTesař
Příběh pro úspěch(ané)

Gordon, Jon

Portál, 2018

Napsat komentář