Kronika dětství

Vune kavy
Malý chlapec se musel kvůli nemoci vzdát her s kamarády a svůj čas trávil s babičkou, poslouchal dospělé a pozoroval svět kolem sebe. Tím chlapcem nebyl nikdo jiný než sám autor, který dal svým vzpomínkám na okouzlující dětství knižní podobu.

Jeden z nejvýznamnějších kanadských spisovatelů Dany Laferriere napsal útlou knihu vzpomínek na jednu etapu svého raného dětství, jež bylo navzdory tehdejší kruté haitské diktatuře a všeobecně panujícímu strachu idylické. Malý chlapec žije u babičky, které se říká Da, pod bdělým, ale vroucím dohledem tetiček. Stačí malá horečka a hoch se musí na nějakou dobu vzdát her s kamarády. A tak tráví čas na dřevěné terase spolu s Da, která se pohupuje v křesle a pro sousedy a kolemjdoucí má kdykoliv připravený šálek kávy. Její vnuk zatím pozoruje mravence mezi prkny podlahy, sleduje kapky deště dopadající na zem, dívá se a poslouchá, o čem mluví dospělí, poslouchá, a přitom vdechuje vůni života a kávy. Vůně kávy je uhrančivá kronika dětství, příběh cesty do časů, kdy je všechno křehké a okouzlující.

Ukázka z knihy

Krajina vypadá jako obraz nějakého naivního malíře s mohutnými, holými dýmajícími kopci v pozadí. Tam nahoře sbírají venkované suché dříví na oheň. V zátočině pobřežní hory rozeznávám siluety muže, ženy a tří dětí. Muž rozdělává oheň pár kroků od domu, spíš chatrče s jedněmi dveřmi a dvěma okny. Žena právě zašla dovnitř, ale už je zase venku a stojí před mužem. Něco mu říká a mává přitom rukama. Ke světle modrému nebi stoupá hustý černý dým. Muž sebere hromádku chrastí a hodí ji do ohně. Vyšlehne plamen. Děti se honí kolem chatrče. Žena je pošle dovnitř a znovu se obrátí k muži. Mezi nimi plápolá oheň.
Vyprávím to Da. Vlastně Da vyprávím všechno. Prý mám orlí zrak, říká Da.

Vůně kávy

Autor: Dany Laferriere
Přeložila: Anežka Charvátová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-2546-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Vůně kávy vydalo nakladatelství Argo.

Dany Laferriere

Dany Laferriere (* 1953 Porte-au-Prince, Haiti) je haitsko-kanadský spisovatel a scénárista, strávil rané dětství v bezpečí u babičky zvané Da, jelikož o něj měla matka strach kvůli politické angažovanosti jeho otce, který tou dobou žil v exilu v Québecu. V jedenácti letech se Dany vrátil k matce do hlavního města Haiti, vystudoval střední školu a začal pracovat jako novinář kulturní rubriky. Když byl v červnu 1976 jeho přítel, též novinář, zavražděn členy vládní paramilitární jednotky, Dany Laferriere se z obavy, že na řadě je on, z hodiny na hodinu rozhodl opustit Haiti a uprchnout do Kanady. Usadil se v Montrealu a pracoval v různých dělnických profesích. Když mu ale v roce 1985 vyšel román Jak se milovat s černochem a neunavit se (Comment faire l´amour avec un Negre sans se fatiguer, česky Argo 2008), jeho život se naprosto změnil. Kniha byla zfilmována, přeložena do mnoha jazyků, získala ocenění a Laferriere se stal známou osobou. Začal opět pracovat pro televizní stanice, pokračoval v psaní knih pro dospělé i pro děti, napsal několik filmových scénářů (některé jako adaptace vlastních knih); píše komentáře do novin, vyjadřuje se k veřejnému dění. Dany Laferriere patří k nejoceňovanějším a zároveň nejčtenějším kanadským autorům. V roce 2013 byl zvolen členem Académie française. Výčet jeho děl, ocenění, jež za ně získal, i čestných titulů, je velmi dlouhý. Především jsou ale všechny jeho knihy čtivé, inteligentní a vtipné. Danny Laferriere je ženatý, má tři dcery a žije v kanadském Montrealu.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVůně kávy

Laferriere, Dany

Argo, 2018

Napsat komentář