Deník mapující podmínky nízkopříjmových zaměstnanců

Hrdinove kapitalisticke prace
Saša Uhlová se v rámci projektu nechávala zaměstnávat jako pracovnice v různých nízkopříjmových zaměstnáních. Na základě těchto zkušeností psala reportáže, které mapují podmínky v nízko placených profesích. Právě ony jsou součástí její nové knihy.

Kniha investigativní novinářky Saši Uhlové sestává v první řadě z reportáží, které napsala a postupně vydávala v rámci speciálního projektu magazínu A2larm.cz (ten na něj získal grant od Fondu na podporu nezávislé žurnalistiky). Autorka si v rámci projektu změnila jméno a upravila fyzickou podobu, přeorganizovala svůj rodinný život a věnovala půl roku života zkoumání podmínek, v nichž pracují lidé na nekvalifikovaných a nízko placených pozicích – od prádelny přes drůbežárnu, kasu v supermarketu, výrobnu žiletek až po třídírnu odpadu. Součástí knihy jsou i osobní deníky a zápisky, v nichž zachycuje pocity, vjemy a reflexe, které se do reportáží nevešly. Jednotlivé reportáže jsou proloženy texty, které mají laickému čtenáři přiblížit legislativní i organizační okolnosti zaměstnávání lidí ze sociálně slabých vrstev.
Celý projekt je propojen s dokumentárním filmem Hranice práce Apoleny Rychlíkové.
Grafický návrh knihy je dílem Barbory Klimszové. Dvoubarevný tisk na žlutém papíře s neoříznutou delší stranou připomíná noviny a na zadní straně přebalu, který se po rozložení stává plakátem, se skrývá překvapení.

Ukázka z knihy

Vedla mě po schodech dolů. Svěřovala jsem se jí se svými obavami, že to nezvládnu. Uklidňovala mě, ať nemám strach, že každý jednou začínal. Jak jsme se blížily, slyšely jsme čím dál větší hluk. Šly jsme špatně osvětlenou chodbou a pak jsme vešly do ohromné haly. Bílé světlo zářivek ji osvětlovalo víc než chodbu, ale stejně ne dostatečně. Uvnitř byla spousta velkých strojů, praček, sušiček, mandlů a žehlicích lisů. Vonělo tam čerstvě vyprané prádlo. Lidé museli mluvit hodně nahlas, aby se v hukotu strojů vůbec slyšeli. Moje průvodkyně mě dovedla k mistrové. Klidná, usměvavá žena se mě zeptala jen: „Jak se jmenuješ?“
„Alex,“ odpověděla jsem.
„Á máme tady exotiku,“ zasmála se a řekla, ať mě odvedou k Elence.

Hrdinové kapitalistické práce

Autorka: Saša Uhlová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 167×235 mm
ISBN: 978-80-271-0714-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Hrdinové kapitalistické práce vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Saša Uhlová (* 1977) je česká novinářka. Vystudovala romistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působila i jako antropoložka či učitelka na romské škole. Je také protagonistkou dokumentárních filmů Rozhořčené a Když děti nosí stát. Můžete si přečíst její články.


Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrdinové kapitalistické práce

Uhlová, Saša

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář