Návrat psa baskervillského

prizrak_na_blatech
Knihy Laurie R. Kingové by se daly označit jako fanfikce. Od A. C. Doyla si vypůjčila postavu Sherlocka Holmese, kterou nyní ve svých celosvětově populárních románech zasazuje do nových kontextů.

Autorkou knihy Přízrak na blatech z detektivní série Mary Russellová, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Argo, je Laurie R. Kingová. Laurie R. Kingová je americká spisovatelka a obdivovatelka Sherlocka Holmese. Svou literární kariéru nastartovala kriminální sérií s lesbickou policejní vyšetřovatelkou Kate Martinelli. Celosvětový úspěch si však získala až její knižní řada, ve které vystupuje Velký detektiv v důchodu a jeho mladá učednice Mary Russellová. Tato série má již dvanáct dílů, do češtiny byly zatím přeloženy čtyři: Holmesova učednice, Hrůzná vláda žen, Případ Máří Magdaleny a recenzovaná kniha Přízrak na blatech.

Ve čtvrtém díle populární románové řady se Sherlock Holmes a jeho žena Mary Russellová vydávají společně do Dartmooru. Kulisy tohoto příběhu jsou fanouškům Velkého detektiva známy – odehrával se v nich jeden z nejznámějších příběhů A. C. Doyla, Pes baskervillský. Kniha Laurie R. Kingové dovedně kopíruje místa, která Doyle ve své novele popsal, strašidelná blata plná vřesu a tajemných skalních útvarů jako by vypadla z jeho románu. Samotný děj pak na Doyla navazuje.

Po letech se přízrak obrovského černého psa začal na dartmoorských slatinách znovu objevovat. Společně s ním se zjevuje kočár s vražedkyní, která by však již měla být dávno po smrti. Jelikož stopy, vedoucí k původci celé záhady, jsou nejasné a rozporuplné, musí se partneři rozdělit a pátrat každý na vlastní pěst. Má návrat psa baskervillského na svědomí nový majitel baskervillského sídla? Na blatech dojde k další vraždě a Sherlockova manželka se ocitá v nebezpečí…

Knihy, které navazují na celosvětově oblíbené klasiky, mají těžký úkol zaujmout čtenáře novým zpracováním a zároveň zachovat něco z původního konceptu předcházejícího autora. Laurie R. Kingová přidělila Sherlockovi mladou parťačku, která je jeho dokonalou ženskou verzí. Tím se autorce podařilo přidat do příběhu výrazný ženský prvek, který dobře doplňuje Sherlockovu svéráznou osobnost.

Autorka evidentně preferuje popisy lokací, psychických pochodů hlavních hrdinů a vyšetřovatelských postupů před většími dynamickými zvraty v ději. Tato skutečnost však není na škodu příběhu – Kingová má velmi čtivý styl psaní, který čtenáře vtáhne do děje, takže žádných stěží uvěřitelných zvratů ani není třeba. Na příběhu velmi oceňuji propracovanou psychologii hlavních postav a snahu přiblížit Sherlocka Holmese jeho originálnímu zpracování. Ačkoli ne vždy působí Holmes od Kingové autenticky (například si nedokážu představit, že by Doylův Holmes vedle sebe vystál člověka, který by měl stejnou povahu), v jádru se autorka držela své předlohy a dobře vystihla to, co dělá Sherlocka Sherlockem.

Knihu Přízrak na blatech doporučuji fanouškům dobrých detektivek a těm, kteří jsou zvědaví na nové pojetí Sherlocka Holmese.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřízrak na blatech

Kingová, Laurie R.

Argo, 2018

Napsat komentář