Běž, pokud můžeš

Cohen_JakProhratMaraton
Popularita běhu se u současné populace neustále šplhá vzhůru. Neuplyne snad ani týden, aby se někde nekonal nějaký sraz zájemců o masový běh na různé vzdálenosti. A i když se to před pár desítkami let mohlo zdát neuvěřitelné, maraton dnes běhá už skoro každý. Nebo ne?

Tištěný překlad knihy Joela H. Cohena Jak prohrát maraton (How to Lose a Marathon, 2017) z produkce Mladé fronty převedlo nakladatelství Bookmedia do zvukové formy a audioknihu nabízí k prodeji prostřednictvím své větve Audioteka.cz. Interpretace Davida Novotného vychází z překladu Anny Kudrnové z roku 2017.

Joel H. Cohen je jedním ze scénáristů dnes již kultovního seriálu Simpsonovi. Tento kanadský autor se ale podílí i na scénářích dalších televizních pořadů, jako je třeba Saturday Night Live produkovaný americkou NBC, případně seriál Správná Susan (Suddenly Susan) z konce devadesátých let minulého století. Kniha Jak prohrát maraton je jeho prvním příspěvkem na literární scéně.

Joel Cohen vytvořil sice útlé, ale přesto informacemi nabité dílo. S humorem až na samotné hranici únosnosti (a možná místy i za ní), tak typickým právě pro seriál Simpsonovi, se autor po hlavě vrhá do líčení své vlastní cesty za dobrodružstvím zvaným běh. Jako naprostý začátečník, bez předchozí fyzické či mentální přípravy, prochází všemi stádii nabírání zkušeností na pro něj poli neoraném. Nepochybuji, že líčení stylem „krok za krokem“ vykouzlí úsměv na mnoha tvářích, a to bez ohledu na to, zda čtenáři prošli stejnými či alespoň podobnými zkušenostmi, či se na kariéru rekreačního běžce teprve chystají.

Cohenův sebekritický postoj je jen jedním ze zdrojů vtipných formulací, na nichž tato kniha staví. Se stejnou vervou, s jakou shazuje sám sebe, líčí autor i praktické uplatňování rad a postupů, jež se na něj valily ze všech stran, ať už jejich zdrojem byli zaměstnanci sportovních prodejen, internetová fóra, nebo povýšené postoje běžců fanatiků. Po zcela praktické stránce a samozřejmě s notnou dávkou sarkasmu se rozepisuje nejen o tréninkových metodách, s nimiž získal osobní zkušenosti, ale i o praktičnosti doporučovaného vybavení včetně výživových doplňků. A tak se mezi osmadvaceti kapitolami objevují názvy jako třeba „Jeden myslel a nevyběhl“, „Vyždímej peněženku“, „Pokus se umrtvit mozek“, „Vše, co jste chtěli vědět o tempu“, „Jezte hnusy!“ nebo „Smiř se se svým selháním“.

Zvuková verze knihy samozřejmě přesně svou strukturou kopíruje tištěnou publikaci, a tak osmadvacet knižních kapitol reprodukuje stejný počet stop ve formátu mp3. Nejdelší z nich trvá patnáct a půl minuty, nejkratší v trvání bez dvanácti sekund dvě minuty je příznačně nazvaná „Nejkratší doslov na světě“ a nese označení „Kapitola dvacet šest celých dva“. Na vysvětlenou: přestože mluvíme o dvaceti osmi kapitolách, opravdu očíslovaných je jich jen dvacet šest. Předchází jim „Úvod“ a uzavírá je právě zmíněný doslov.

Interpretem audioknihy je David Novotný. V recenzi zvukové verze knihy Cressidy Cowellové Jak správně mluvit dracky jsme se už zmínili o schopnosti tohoto populárního českého herce nakládat s jazykem natolik mistrně, že jej jen těžko můžeme označit za rutinní či charakteristický. Pravdou totiž je, a namluvení Jak prohrát maraton to znovu potvrzuje, že práce Davida Novotného s rytmem, intonací a vůbec s prožitkem každého konkrétního textu je jedinečná.

Čtyři hodiny a dvě minuty strávené poslechem Cohenova praktického průvodce od začátků rekreačního běhu až po pomyslný Olymp této aktivity, tedy zdolání více než čtyřiceti dvou kilometrové trati bez toho, že by člověk bídně zhynul, jsou určitě dobře investovaným časem. Na rozdíl od příruček napsaných běžeckými nestory se v případě Joela Cohena můžeme spolehnout na to, že rady i doporučení pocházejí přímo od někoho, jehož pohled nestihla zkreslit dlouhodobá závislost na tomto druhu pohybu. A co je ze všeho nejdůležitější, Jak prohrát maraton čtenáře/posluchače pobaví, poučí, ale hlavně inspiruje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak prohrát maraton

Cohen, Joel H.

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeJak prohrát maraton

Cohen, Joel

Audiotéka.cz, 2018

Napsat komentář