Ženy o ženách nejen pro ženy

zeny
Dnes se podíváme na knihy, jejichž autorkami jsou ženy a ženy v nich hrají velikou roli. Ale věřte, že to opravdu není čtení pouze pro něžnou část populace!

Když se řekne Oskar Schindler, mnoho lidí již ví, o koho se jedná, ale když uslyší jméno Irena Sendlerová, asi nemá tušení… Přitom tato žena zachránila život tisícům dětí! Přečtěte si její nevšední příběh.

Irena Sendlerová bývá srovnávána s Oskarem Schindlerem, protože zachránila před jistou smrtí dva a půl tisíce dětí z varšavského ghetta. Irena ale neměla žádné výjimečné postavení ani majetek. Dalo by se říci, že to byla obyčejná sociální pracovnice. Měla ale zvláštní dar – uměla svým vzorem, odvahou a přesvědčením strhnout ostatní a spolu s nimi pak dokázat neuvěřitelné věci. Pro každé zachráněné dítě přitom riskovalo vlastní životy nejméně deset statečných a obětavých lidí z celé Varšavy… Nemluvňata pašovali v kufrech, krabicích i v rakvích. Starší děti prováděli páchnoucími a nebezpečnými kanalizačními stokami.

V roce 1943 Irenu zatklo gestapo, naštěstí ale nevěděli, že je klíčovou osobností polského odboje. Tři měsíce ji mučili, Irena však nevyzradila nic. Odboj ji zachránil pár minut před popravou…

Ireniny děti

Nevšední příběh hrdinky, která z varšavského ghetta zachránila 2500 dětí
Autorka: Tilar Mazzeo
Přeložila: Karina Matějů

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7252-711-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ireniny děti vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Rodiče si nemůžeme vybrat… Pokud z vás váš otec chce mít „nadčlověka“, musíte přežít mnoho utrpení. Jaký je život ženy, která byla vězněna 18 let vlastním otcem, než se dostala na svobodu?

I po více než padesáti letech si Maude Julienová pamatuje ten zvuk, když se za ní zavřela mříž. Její otec právě koupil pochmurný dům obklopený parkem v oblasti Saint-Omer. Maude, které tehdy byly tři roky, zde bude žít zavřená, aniž by kdy šla do školy, aniž by kdy měla přátele. Je také uzavřená psychicky, protože patriarcha chce ze své dcery udělat „nadčlověka“. Musí se učit překonávat strach, nouzi, bolest i samotu, aby byla schopná uskutečnit poslání, k němuž ji předurčil. Až po dlouhé době pochopí, že její otec, vysoký hodnostář ezoterické zednářské instituce, vytvořil závratný projekt, v němž ona hraje hlavní roli.

Jak se zbavit tak extrémního vlivu? Kde najít sílu uniknout z takového zajetí?

Maude se podařilo v osmnácti letech opustit vězení svého dětství. A pak, po dlouhém úsilí, si vydobýt svou svobodu.

Pod zámkem

Byla jsem obětí sektářského otce
Autorka: Maude Julienová
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-756-5277-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pod zámkem vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Slyším, jak se za mnou zavírá těžká mříž a drhne o štěrk. Drásavé skřípění, dokud o sebe obě křídla nenarazí. Následuje klapnutí zámku a otočení klíčem. Neodvažuji se ohlédnout. Mám pocit jako by mě přiklopili pokličkou. (str. 9)

Zalistujte si ukázkou.

————————————————

Co může dělat bohatá a inteligentní mladá dáma, aby se nenudila? No přeci dohazovačku… Jen netuší, co všechno tím může způsobit ve svém okolí.

Bohatá a inteligentní Emma žije v uzavřeném venkovském společenství a věnuje veškeré úsilí tomu, aby v kruhu svých přátel a známých utvářela vhodná manželská spojení. Aniž by si uvědomovala, že zasahovat do lidských osudů není vhodné, ve své „zábavě“ si počíná značně sebejistě. Důsledky Emmina neuváženého jednání mnohdy zaskočí nejen jejich strůjkyni?
Na rodinném sídle Hartfield, který Emma obývá se svým hypochondrickým otcem, se věnuje nudným činnostem vhodným pro mladou dámu – vyšívá, maluje, navštěvuje chudé, a také pečuje o zdraví pana Woodhouse, což ji vůbec neuspokojuje. S velkým nadšením se rozhodne činit lidi kolem sebe šťastnými. Přesvědčena o vlastní neomylnosti – a s velkou dávkou sebejistoty – ovlivňuje mezilidské vztahy nejen na svém panství.
„Rozsáhlý román nemohl být do podoby rozhlasové hry převeden do všech detailů. Petra Kovářová jej ale zdramatizovala tak, aby v něm zůstal duch místa, času a zejména humoru slavné romanopiskyně. V režii Hany Mikoláškové je inscenace energická, vtipná a rozšafná stejně jako její ústřední hrdinka, kterou ztvárnila Tereza Richtrová, a její oslňující partner Luboš Veselý v roli pana Knightleyho.“ Hana Hložková, dramaturgie

Emma (audiokniha)

Autorka: Jane Austenová

Počet stran: 48 min. 04 sek.
Vazba: CD
ISBN: 8590236096721
Doporučená cena: 229 Kč

Audioknihu Emma vydalo nakladatelství Radioservis.

Ukázku z audioknihy si můžete poslechnout na stránkách Radioservisu.

————————————————

Každý má své sny. Manuel touží nalézt kmen Amazonek… Jak může dopadnout honba za velkým snem vedoucí do hlubin džungle?

Hlavním hrdinou romanticko-dobrodružného příběhu je Manuel Castro, budoucí student práv na madridské univerzitě a nadšený cestovatel. Za přijetí na školu mu rodiče zaplatí cestu do Ekvádoru a Manuel si tak může splnit svůj sen – najít bájný indiánský kmen Amazonek.

Jeho cesta hluboko do džungle se ovšem nečekaně zkomplikuje a z Madridu mu na pomoc vyrážejí Luz, která by s Manuelem velmi ráda chodila, a Fernando, který by zase velmi rád chodil s Luz. Netuší ale, že se všichni nevědomky stávají nejen účastníky hry o lásku, ale i o peníze a v neposlední řadě o život. A že jejich osud bude v rukou tajemné dívky z džungle, Irami…

 

Osudové vzplanutí

Autorka: Jindřiška Mendozová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-271-0129-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Osudové vzplanutí vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

V hlouby duše si přál, aby si Manuel cestu za Amazonkami rozmyslel. Prohlídka města, kratší výlet někam do hor, zkasírovat prachy, možná otočit pár drobných. V tom se vyznal. Ne v hledání ženských, které si ze všecho nejvíc budou přát podříznout je a ne je srdečně vítat… (str. 20)

Podívejte se na ukázku.

————————————————

Toužila jen poznat svůj rodný kraj. Z její touhy se však vyklubal boj o život a taky o lásku. Co všechno způsobí dávné prokletí?

Ionu přivede na starý kontinent touha poznat rodný kraj jejích předků. U koní najde nejen nový domov, ale díky svému zaměstnavateli Boylovi brzy zapomene i na bolavé srdce, které si s sebou z Ameriky přivezla. Není to ale strach z lásky, který Iona pocítí. Jejím příjezdem se probudí dávné temné prokletí rodu a Ioně nezbývá než bojovat za lásku i za život samotný.

Co přetrvá věky

Autorka: Nora Robertsová
Přeložila: Lenka Faltejsková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-648-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Co přetrvá věky vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Počká do zítřka, rozkouká se a odpočine si, protože během letu z Baltimoru toho moc nenaspala. Ale mohla by si aspoň vybalit. Na Ashfordském hradě zůstane týden, z praktického hlediska šlo o dost pošetilý výdaj, Iona však velmi toužila zažít ten pocit spojení, který sahal daleko do minulosti. (str. 3)

Prohlédněte si ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIreniny děti
Nevšední příběh hrdinky, která z varšavského ghetta zachránila 2500 dětí

Mazzeo, Tilar J.

Práh, 2017

zobrazit info o knizePod zámkem
Byla jsem obětí sektářského otce

Julienová, Maude

Jota, 2018

zobrazit info o knizeEmma (audiokniha)

Austenová, Jane

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeOsudové vzplanutí

Mendozová, Jindřiška

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeCo přetrvá věky

Robertsová, Nora

Alpress, 2018

Napsat komentář