Trest smrti za pouhý hrnek vody

MTR3719af_pakiskres
Matka pěti dětí byla odsouzena k smrti. Jen za to, že se jako křesťanka napila ze stejného zdroje a stejným hrnečkem jako její islámské sousedky. Nevěříte? Začtěte se do skutečného příběhu!

Kniha, která vámi otřese. Neuvěřitelné pro nás, v jiných krajích normální jev. Trest smrti podle zákona o rouhání, který platí v Pákistánu, se příčí zdravému rozumu. Copak je možné odsoudit člověka jen proto, že si pravověrní islamisté myslí, že se rouhal jejich víře, když on sám ten úmysl neměl? Zatím musím odpovědět, že ano. Alespoň podle knihy Rouhání?, kterou vydalo nakladatelství Fragment. Jako autorka je podepsána Asia Bibi ve spolupráci s Anne-Isabelle Tollet, ale ve skutečnosti se jedná spíše o vyprávění Asie, které zachytila Anne- Isabelle, protože Asia sama je negramotná.

Jde o skutečný příběh obyčejné venkovské ženy z Pákistánu, která jen proto, že se napila ve čtyřicetistupňovém horku při práci na poli vody ze studny, ji tím znesvětila. Když se do ní nenávistně pustily její islámské sousedky, opovážila se oponovat, že prorok Mohamed by určitě nic proti tomu neměl, a v následné hádce mluvila o Ježíši, ve kterého věří. Tím vším se dopustila prý rouhání proti koránu a Prorokovi. Byla uvězněna a následně odsouzena k smrti oběšením. Manžel a děti museli opustit svůj dům, jinak by je rozvášnění sousedé lynčovali. Nikdo z civilizovaného světa si neumí představit, jaká lavina nenávisti se spustila. Asia našla zastání ve světě u vlivných lidí (například Hilary Clintonové či papeže Benedikta XVI.), na její stranu se postavil guvernér státu Paňdžáb i pákistánský ministr pro menšiny – oba však byli brutálně zabiti islámskými fanatiky. Již tři roky je Asia Bibi vězněna za otřesných podmínek a její nejbližší se musí skrývat. Výtěžek z prodeje této knihy má posloužit právě manželovi a dětem i právníkům, kteří ji zastupují.

Útlý příběh nelíčí jen poslední dny života odsouzené, autorka nechává Asiu vzpomínat na její dětství, seznámení s manželem, sňatek, narození dětí a prostřednictvím těchto vzpomínek představuje těžký život křesťanských žen v Pákistánu. Já osobně si právě nejvíce cením těchto poznatků, protože mi pomohly více poznat tento od nás tak vzdálený region. Vnitřní dialog, úvahy o utrpení, modlitby k Bohu, to vše dělá z neznámé ženy živořící kdesi daleko blízkou lidskou bytost, které i já mohu porozumět. Bohužel to není vymyšlená hrdinka, která v závěru románu opustí vězení a šťastně se shledá se svojí rodinou, ale určitě bych jí tento dobrý konec napravující všechno špatné přála. A nejen já.

Pokud chcete udělat dobrý skutek, který opravdu může pomoci někomu v nouzi, zakupte si tuto knihu. Přispějete tak svým dílem k tomu, aby ta, nad jejímž osudem a krutou nespravedlností, která ji postihla, si popláčete, mohla dožít svůj život bez neustálého strachu z popravy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRouhání
Skutečný příběh ženy žijící v Pákistánu

Bibi, Asia

Fragment, 2012

Trest smrti za pouhý hrnek vody - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Jan Pala napsal:

    Protože Asia Bibi je vězněna v téměř úplné izolaci a hrozí jí pro nedostatek podnětů (kontaktu s lidmi a prostředím) psychické narušení, prosím vás, kteří víte o moci modlitby, meditace, duchovního propojení, abyste se za ni modlili, zaměřili se v duchu na ni a prosili o pomoc Vyšší moc, Stvořitele, Dobrého Otce (na jménu až tak nezáleží), aby jí zachoval zdravý rozum, a vysvobodil ji ze současného stavu. Kdo má schopnost dostat se k ní (ať fyzicky či duchovně), dejte ji najevo svou přítomností, že není – nezůstala sama, že jste s ní a stojíte za ní v její při.
    Každý z nás, kdo je duchovně cítící a vnímající bytost, se dříve nebo později přesvědčí, že ačkoli se zdá, že zlo vítězí a všechno navenek vypadá, že má navrch, opak je pravdou. Dobro, láska, pozitivní jednání už ze své podstaty má převahu (byť to často není vidět), a negace, zlo, špatné jednání už ze své podstaty prohrává, protože ničí samo sebe. „Co člověk seje, to také sklidí“. Prosme i za ty chudáky, kteří – nevědouce, co činí – žádají smrt této ženy a těch, kdo se jí zastávají. Nebesa mohou pomoci i jim a otevřít jim oči, vysvobodit především je, protože v nejhorším vězení jsou tu oni (- ve vězení nenávisti, zavržení, vraždy).
    GOD BLESS YOU
    Jan Pala, 70-letý důchodnce

Napsat komentář