Nekonečný příběh, nekonečný úspěch

Ende_NekonecnyPribeh
Říká se, že v každém z nás dříme hrdina, jen najít tu správnou chvíli k jeho odhalení. Být čtenářem se považuje za bezpečnou kratochvíli (pokud samozřejmě nečtete v nevhodný okamžik), ale jsou situace, kdy vás kniha může pohltit. Doslova.

Jednou z posledních novinek vydavatelství OneHotBook na sklonku roku 2017 byla i zvuková podoba knihy Michaela Endeho Nekonečný příběh (Die unendliche Geschichte, 1979, česky prvně 1987 pod názvem Příběh, který nikdy nekončí). Interpretem audioknihy je Jan Vlasák. Překlad knižní předlohy z porevolučního vydání pochází od Evy Pátkové.

Michael Ende (1929–1995) byl původem bavorský autor. Svou tvůrčí aktivitu zaměřil zpočátku na psaní divadelních her, aby po dlouhém souboji s odmítajícími nakladatelstvími vydal v roce 1960 prvotinu Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer, česky prvně 1997). Po pomalém rozjezdu během šedesátých let dvacátého století ovšem popustil stavidla výřečnosti a do konce své životní pouti zahrnul svět několika desítkami titulů. Přes nepřehlédnutelný úspěch tohoto fantazií obdařeného autora se u nás zatím dočkalo překladu pouhých šest knih. Kromě již zmíněného Jima Knoflíka a dnes představovaného Nekonečného příběhu jde třeba o povídkovou sbírku Vězení svobody (Das Gefängnis der Freiheit, 1992, česky prvně 1994), velmi populární Děvčátko Momo a ukradený čas (Momo, 1973, česky prvně 1979), alegorický příběh Punč přání (Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch, 1989, česky 1993) a konečně titul Dlouhá pouť do Santa Cruz (Der lange Weg nach Santa Cruz, 1992, česky 2001).

Nekonečný příběh představuje později mnohokrát opakovaný koncept spolužáky pronásledovaného chlapce, jehož hlavním únikem ze skutečného světa je právě říše fantazie. Pohlcen četbou je malý Bastián doslova součástí boje o záchranu kouzelného světa a postupně se oba světy prolínají natolik, že je až těžké udržet si přehled, která skutečnost je která. Michael Ende sice pro základní orientaci využil barevně odlišeného textu, ale vyprávění je natolik strhující, že nakonec stejně není důležité, zda jde o světy dva či jen jeden. Svět Fantázie představený v Nekonečném příběhu je zaplněn mnoha pozoruhodnými bytostmi a není překvapením, že se tento vesmír dočkal v roce 1984 i vlastní filmové verze. Jakkoli se autor od tohoto počinu distancoval, stejně později vznikla ještě další dvě filmová pokračování a po Endeho smrti dokonce i televizní seriál.

Nekonečný příběh je napsán příjemně koncipovaným stylem. Byť je často označován za dětskou literaturu, nic nemůže být vzdálenější pravdě. Tomu je také podřízena konstrukce, na níž kniha stojí. Větná stavba, styl i formulace jsou postaveny tak, aby už jen výběrem slov, pojmenováním postav i líčením prostředí jasně navozovaly prožitek blízký dokonalému snu. Přidejme i mírně chraptivý a přitom svižný přednes Jana Vlasáka a máme všechny ingredience, jež ze skvělé knihy učiní knihu dokonalou. Jan Vlasák je více než zkušeným interpretem a hercem. Výčet jeho rolí by mohl jít do nekonečna, podobně jako příběh Michaela Endeho, ale za všechny si připomeňme třeba roli ráčkujícího úředníka ze Svěrákových Vratných lahví. Je zajímavé, jak volba správné barvy hlasu dokáže zásadním způsobem ovlivnit konečný výsledek. Znovu se potvrzuje, že ať už interprety pro zvukové verze knih vybírá ve vydavatelství OneHotBook kdokoli, je to osoba na správném místě.

Nekonečný příběh není jen pohádkou před spaním. Svým způsobem jej lze označit za mix několika žánrů. Od romanticky laděného povídání o dětské císařovně, přes dobrodružnou postavu malého válečníka Átreje, tolkienovsky, či možná lépe pratchettovsky, uchopeného kamenožrouta, až po hororově pojaté líčení bažiny smutku. Michael Ende se rozhodně nebál vypustit na své čtenáře hrůzy realismu, aby je vzápětí ukolébal idylickou spoluprací rozdílných ras. To vše zabaleno do bezpočtu labyrintů, pastí a hlavně všepožírající Nicoty. No řekněte, nezní už jen tento stručný výčet jako neodolatelné lákadlo?

Necelé čtyři stovky stran knižní předlohy se promítly do bezmála patnácti hodin mluveného slova na dvou CD médiích. Padesát pojmenovaných kapitol vlastního příběhu je jako obvykle ještě rozšířeno o ukázky z dalších audioknih z nabídky vydavatelství OneHotBook, v tomto případě v počtu patnácti stop.

Na přebalu zvukové verze Nekonečného příběhu slibuje vydavatelství OneHotBook přinést posluchačům brzy i Jimiho Knoflíka a Děvčátko Momo. Kdy se tak stane, případně kdo bude interpretem tentokrát, není z té informace zřejmé, ale že půjde o další úspěch, je více než pravděpodobné.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNekonečný příběh (audiokniha)

Ende, Michael

OneHotBook, 2018

Napsat komentář