Naučné knihy pro hloubavé

tipypopul-nauc
Naučné knihy by neměly v našich knihovničkách chybět. Nevíte, které si vybrat? Nevadí, otevřete tyto knižní tipy a inspirujte se!

Jestli ve vesmíru může existovat život, stále není jasné… Ale co víme jistě, je, že ve vesmíru jsou i jiné planety. Nakoukněte do kosmu a staňte se na chvíli astronomy.

Nové objevy o dvojčeti Země – i jinde ve vesmíru může existovat ­život!
Roku 1995 dva švýcarští astronomové objevili planetu obíhající jinou hvězdu než naše Slunce. Tento objev navždy proměnil naše chápání vesmíru, neboť dokazoval, že Země a další nebeská tělesa v naší sluneční soustavě nejsou ve vesmíru osamělá. Dnes, o více než dvacet let později, známe přes 800 takových planet, přičemž mnohé z nich se nepodobají ničemu z toho, co jsme znali. Některé jsou černější než uhlí, jiné se koupou v roztavené lávě, další jsou vystaveny poryvům neutuchajících větrných bouří, ještě jiné mají více než jedno slunce nebo jsou navždy pohrouženy do nesmírného oceánu. Vzdor tomu je tu ale i jistá podobnost. Některé z těchto mimozemských světů se nápadně podobají planetám naší sluneční soustavy. Astronomové dnes znají planety, jež vyhlížejí jako Jupiter, Neptun, Mars či Merkur a obíhají slunce podobné tomu našemu. Kniha Hledání druhé Země známého fyzika S. Clarka přibližuje čtenářům tuto dynamickou vědní oblast, aby jej provedla napříč kosmem plným mrazivých plání, zvolna rotujících glóbů a ohnivých vulkánů až k těm planetám, jež snad mohou – a možná i mohly – vytvořit podmínky pro vznik života. Nalezení dvojčete naší Země se dnes jeví doslova na dosah.

Hledání druhé Země

Autor: Clark Stuart
Přeložil: Jiří Langer

Počet stran: 205
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7429-907-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hledání druhé Země vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Astronom Steven Vogt z Kalifornské univerzity v Santa Cruz vzpomíná, že když viděl údaje o 51 Peg b a když pak přišly další rané objevy planet, přes jejich závažnost si říkal, že cílem nemůže být jen hledání horkých Jupiterů, nýbrž nalezení planet podobných Zemi. (str. 72)

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

Zimní olympijské hry 2018 se pomalu chýlí ke konci. Kvůli tomuto oblíbenému sportovnímu svátku už vzniklo mnoho nových budov. Ponořte se do světa architektury a technologie olympijských staveb…

Kniha je pozoruhodným exkurzem do historie architektury a technologie olympijských staveb, přičemž novodobé olympijské hry pojednává o poznání obsáhleji. Neobvyklou problematiku olympijské architektury ovšem autor knihy uvádí do širokých souvislostí, představuje ji z hlediska dopadů na ekonomiku, společnost i životní prostředí. Nabízí také možné perspektivy a výhledy do budoucnosti.

Architektura olympijských her

Autor: Martin Vlnas

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 206×250 mm
ISBN: 978-80-271-0213-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Architektura olympijských her vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Podlehněte kouzlu fyziky v podání oblíbeného fyzika Richarda P. Feynmana. Třeba i vy pak přijdete s novou teorií…

Pro někoho je fyzika jen školní předmět, pro někoho je koníčkem a pro jiného dokonce vášní. Richard P. Feynman o ní dokázal mluvit s takovým zaujetím, že jeho přednášky patřily k těm nejvyhledávanějším a jejich knižní vydání se stalo pro všechny fyziky biblí. S tímto revidovaným a jediným kompletním vydáním Feynmanových přednášek v češtině podlehnete kouzlu fyziky stejně jako jeho studenti. K teoretickým přednáškám nositele Nobelovy ceny, publikovaným ve třech dílech s doplňkem, jsou přidány jeho vlastní řešené příklady a cvičení.

Feynmanovy přednášky z fyziky 3

Autoři: R. Feynman, R. Leighton, M. Sands
Přeložil: Ivan Štoll

Počet stran: 436
Vazba:
Formát: 240×170 mm
ISBN: 978-80-253-1644-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Feynmanovy přednášky z fyziky 3 vydalo nakladatelství Fragment.

Ukázku naleznete tady.

————————————————

Les může být útočištěm pro různé druhy zvěře a rostlin, ale může se stát i tím pravým místem pro vás. Publikace Les – návod k použití vám odpoví na všechny otázky, které máte.

Peter Wohlleben představuje jednotlivé stromy a jak je od sebe rozeznat, jak stopovat a pozorovat zvířata, jak se vhodně obléci, jak si zajistit dřevo, čeho se bát a nebát či kde se schovat. Že už jste byli v lese tisíckrát a průvodce nebylo zapotřebí? Co mají společného jilmy s jasany, proč jsou jedle bělokoré, ačkoli jehličnany, v podstatě listnaté stromy? Bojíte se liščí tasemnice od své kočky? Víte, že stromy přes noc tloustnou? Peter Wohlleben vypráví o liščích norách starých jako středověké hrázděné domy, o břízách, které v noci upadají do hlubokého spánku, a také o mateřských dovednostech lesních buků.
Stačí se na chvíli začíst a cesta do lesa se znovu změní v dobrodružství, na která jste možná dávno zapomněli nebo jste ještě neobjevili.

V knize se dočtete, jak se orientovat v lese i bez kompasu nebo GPS navigace a které bobule, houby, listy a výhonky se dají sbírat, trhat a konzumovat. Najdete v ní odpovědi i na další otázky: Kde můžete stanovat, zakládat oheň a grilovat? Jak správně rozlišíte stopy zvířat, kdy a kde lze nejlépe pozorovat divokou zvěř? Jak se zcela přirozeným způsobem chránit před komáry, lesními mravenci a klíšťaty? Co se dá zažít v lese s dětmi a co v noci, kterou v přírodě strávíte sami? Jak se z únorových, květnových, srpnových a listopadových toulek lesem stane neopakovatelný zážitek?

Les – návod k použití

Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 216
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-906819-2-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Les – návod k použití vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Lidský rámus zvěř nijak zvlášť nerozčiluje, protože se nerozléhá po celém lese, spíše vždycky přichází z jednoho směru. Velcí savci současně vědí, že jejich nejzavilejší likvidátor není na výpravě za kořistí: hlavní hrozbou jsme totiž my lidé, coby lovci. (str. 9)

Zalistujte si ukázkou.

————————————————

Milujete víno? Nebo se o něj prostě jen zajímáte? Otevřete knihu Vinografie a poznejte víno nejen na obrázcích!

Přehledná kniha Vás pomocí barevných infografik a ilustrací provede světem vína. Kromě stručné historie vína zjistíte, jak se víno vyrábí, jak si víno správně vybrat a jak ho pít. Nevíte, jak rozpoznat jednotlivé druhy a jak správně zkombinovat jídlo a víno, jakou vybrat sklenici, jak víno správně skladovat? Odpovědi na všechny tyto otázky najdete v této působivé, graficky krásně zpracované publikaci.

Vinografie

Autorka: Fanny Darrieussecqová
Přeložila: Alena Přichystalová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 215×215 mm
ISBN: 978-80-271-0570-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vinografie vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Líbí se vám dokumentární krimiseriál České televize o zločinech? Pokud ano, jistě zajásáte, protože vyšel i v knižní podobě s názvem Legendy kriminalistiky. Vydejte se po stopách kriminálních případů.

Krimiseriál ČT o novodobých zločinech především z období divokých 90. let v knižní podobě nabízí pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz, např. orlických vražd, Biedermanova gangu nebo sériových vrahů manželů Stodolových. Odkrývá práci různých policejních složek od detektivů až po vyjednavače a seznámí čtenáře i s méně známými, ale o to děsivějšími případy vražd v kruhu rodiny. Případy přibližují vyšetřující policisté, příbuzní obětí, ale i sami vrazi. Unikátní fotodokumentace!

Legendy kriminalistiky

Autor: Miroslav Vaňura

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-750-5902-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Legendy kriminalistiky vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

 Zločiny v rodině jsou ty nejhorší, které kriminálka musí řešit. Znám to z vyprávění vyšetřovatelů i operativců, a pokud v případu navíc figurují děti, jen málokterý kriminalista to ustojí bez emocí. Hned dva takové nezapomenutelné případy řešila východočeská kriminálka. (str. 77)

Podívejte se na dostupné ukázky z 3. kapitoly a 5.kapitoly.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete nejen tyto naučné knihy.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHledání druhé Země

Stuart, Clark

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeArchitektura olympijských her

Vlnas, Martin

Grada, 2017

zobrazit info o knizeFeynmanovy přednášky z fyziky 3

Feynman, R. P. - Leighton, R. B. - Sands, M.

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeLes – návod k použití

Wohlleben, Peter

Kazda, 2017

zobrazit info o knizeVinografie
Poznejte víno ve 100 obrázcích

Darrieussecqová, Fanny

Grada, 2018

zobrazit info o knizeLegendy kriminalistiky
Pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších zločinů divokých 90. let

Vaňura, Miroslav

XYZ, 2018

Napsat komentář