Psychothriller o matce a dceři

Ali Land_MUcednice
Přečtěte si strhující thriller, který vás bude šokovat a napínat, dokud se konečně nedostanete k poslední stránce! Připravte se, že budete vyděšení, ale i potěšení, protože tento úspěšný román vás rozhodně nezklame.

Její matka už ve svém domě spáchala několik vražd a nejenom to – v záchvatech pomatení mučí svoji dceru, aby se hrůz účastnila. Matka předtím taková nebyla a měla svoje děti ráda, a Annie matku ji přese všechno ještě pořád miluje, ale jediný způsob, jak může strašlivým událostem udělat konec, je udat ji na policii. Annie pak dostává v životě druhou šanci. Má novou identitu, jmenuje se teď Milly, a žije v nové, zámožné pěstounské rodině, díky které dokonce začne chodit do prestižní soukromé školy. Jenomže pokračující vyšetřování jí dalšími a dalšími výslechy připomíná tragickou minulost. Milly má být hlavním svědkem obžaloby v soudním procesu s její matkou, který se neúprosně blíží. Otřesená Milly se trápí pochybami – převažují u ní zděděné předpoklady, nebo ji víc ovlivňuje to, co dobrého i hrozného dosud zažila? Dokonce i v novém domově Milly potkávají nesnesitelné chvíle, když ji šikanují její vrstevnice. Napětí se už nedá unést, svědomí v ní bojuje se smrtelným vábením a ona se musí definitivně rozhodnout. Dokáže zapřít matčinu krev a uniknout běsům? Vzepře se našeptávání démonů a zaplatí za to, anebo se stane učednicí své matky?

 

(M)Učednice

Autorka: Ali Land
Přeložila: Lucie Menclíková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-7335-481-7
Doporučená cena: 318 Kč

Knihu (M)Učednice vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

Odpusť mi, ale byla jsem to já.
To já jsem to na tebe pověděla.
Tomu hodnému detektivovi s kulaťoučkým pivním mozolem. Nejdřív mi nevěřil. Pak jsem ale ze svého batohu vytáhla ty špinavé lacláčky. Docela malinkaté.
Medvídek na přední straně byl celý zacákaný krví. (Mohla jsem jich přinést mnohem víc, mám hotovou galerii. Netušila, že si je schovávám.)
Zavrtěl se na židli. Narovnal záda a vystrčil pupek.
Ruka se mu klepala, když sahal po telefonu. „Přijď ke mně,“ vydechnul. „Tohle si musíš poslechnout.“ Dusivé ticho při čekání na jeho nadřízeného. Nevadilo mi, ale jeho pomalu škrtilo. V hlavě mu bubnovala stovka otázek. Může ta holka mluvit pravdu? Ani náhodou. Tolik? A mrtvých? Ne, to přece není možné. (str. 12)

 

Ohlasy

Zneklidňující a napínavé od první stránky. Úchvatná kniha.

Guardian

Ohromující. Sotva popadáte dech. Hlavní letošní téma, když mluvíme o knížkách.

Daily Express

Fascinující, zneklidňující a nezapomenutelný román.

Heat

Děsivý, fascinující thriller, který jsem přečetla na jeden zátah. (M)UČEDNICE odkrývá svá šokující tajemství pomalu a vtahuje čtenáře tak umně jako pavouk soukající síť.

Red

Ali Land

Po absolvování vysoké školy pracovala Ali Land deset let jako sestra pro děti a dospívající v nemocnicích a školách ve Velké Británii a Austrálii. K psaní se odhodlala až po třiceti letech praxe. Její debutový román (M)Učednice se stal mezinárodním bestsellerem a byl přeložen do dvaceti tří jazyků. Získal také několik prestižních ocenění. Nyní je Ali Land spisovatelkou na plný úvazek a žije v Notting Hill.

Informace byly čerpány z tiskové zprávy nakladatelství Leda.

 

Rozhovor s autorkou

Román (M)Učednice je považován za jeden z nejvýraznějších debutů v roce 2017. Překvapilo Vás to?
Aby se kniha stala bestsellerem Sunday Times po pouhých třech dnech prodeje, je hodně nebývalé. Ale abych byla upřímná, cesta rukopisu na knihkupecké pulty nebyla vůbec přímočará. Ukázala jsem první tři kapitoly (M)Učednice mé budoucí agentce Juliet Mushens v neděli odpoledne. O deset minut později mě požádala o celý rukopis a několik hodin poté mi nabídla zastoupení. V úterý jsme si potřásly rukama a následující týden Penguin začal knihu nabízet do zahraničí. Ale tím to nekončilo, následný redakční proces byl brutální. Byla jsem požádána, abych zdvojnásobila rozsah knihy. Během osmi měsíců jsem napsala čtyři verze. Ale stálo to za to.

Spousta recenzentů říkala, že Vaše kniha pohltí čtenáře už po přečtení několika stránek. Máte nějaké vysvětlení pro to, čím jste dokázala zaujmout?
Čtenáři mají rádi emoce. Ať už je to očekávání, pocit strachu nebo napětí, radost. Pokud se vám podaří je vyvolat, máte šanci upoutat pozornost. Takže pravidlo číslo jedna: silné otevření románu; pravidlo číslo dvě: udržet napětí. Čtenáři jsou velice chytří a pokud se začnou nudit, knihu odloží a k autorovi se už nikdy nevrátí.

Vzpomínáte si, která kniha Vás nejvíce ovlivnila?
Vyrůstala jsem na internátní škole od devíti let, ale s chlapci a dívkami do osmnácti let. I to bylo možná důvodem, že jsem se dostala k některým knihám dřív, než mí vrstevníci. Mlčení jehnňátek od Thomase Harrise bylo tak pro mě první knihou, která mě opravdu děsila a přitom vzrušovala. Clarice Starlingová (ve filmu skvěle zahraná Jodie Fosterovou) zůstává pro mě dodnes jedním z mých hrdinů. Rozhovory, které vedla s Hannibalem Lecterem (ve filmu Anthony Hopkins), jsou skvělé. Na knize nejvíc obdivuji, jak se autorovi daří stále hlouběji pronikat do psychiky postavy, až máte pocit, že šílenství na vás přímo vystupuje ze stránek.

Pokračování rozhovoru najdete v tiskové zprávě nakladatelství Leda.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize(M)Učednice

Land, Ali

Leda, 2017

Napsat komentář