Soutěž Nejkrásnější české knihy roku 2011

1137561_book_of_love_2
Soutěž obeslalo 124 nakladatelských subjektů 219 tituly. Bylo to o něco méně než v minulém ročníku, ale přesto lehce nad dlouholetým průměrem. Studentská soutěž o Cenu Arna Sáňky byla obeslána 23 pracemi. A stejně jako loni byli studenti znovu úspěšní. Cena SČUG Hollar za ilustraci a Cena Vojtěcha Preissiga udílená Spolkem českých bibliofilů putovaly do jejich řad.


Technická komise stejně jako v minulém ročníků pro technickou nezpůsobilost nevyřadila ani jeden titul. Soutěž hodnotí knížky tradičně v šesti kategoriích – Odborná a vědecká literatura, Krásná literatura, Literatura pro děti a mládež, Učebnice, Knihy o umění, obrazové a fotografické publikace a Katalogy. V každé kategorii byly vybrány tři tituly, z nichž první v pořadí získává Cenu ministryně kultury. Jako každoročně udělil své ceny Svaz polygrafických podnikatelů (za polygrafické zpracování), SČUG Hollar (za ilustraci) a TypoDesignClub (za grafické řešení). Spolek českých bibliofilů počtvrté udělil Cenu Vojtěcha Preissiga za publikaci, která splňuje kriteria bibliofilie.

 
Zpráva o výsledcích soutěže Nejkrásnější české knihy roku by mohla již třetí rok po sobě začít stejnou větou: Nejúspěšnějším nakladatelem se stal Martin Souček a jeho nakladatelství Arbor vitae. Tentokráte to platí několikanásobně. Do soutěže Souček přihlásil jedenáct titulů a získal napříč kategoriemi dvě první ceny, dvě druhé ceny, dvě třetí ceny, čtyři jeho tituly figurovaly v užším výběru… Svaz polygrafických podnikatelů udělil první cenu za polygrafické zpracování rovněž titulu z nakladatelství Arbor vitae.
V letošním ročníku se zřetelněji než v minulosti projevilo, že hranice mezi kategoriemi se stírají. Někteří nakladatelé při vyplňování přihlášek velice často váhají, kterou kategorii pro knihu zvolit. To, že hranice mezi jednotlivými kategoriemi jsou křehké, je patrné zejména u kategorií Katalogy, Knihy o umění, obrazové a fotografické publikace a kategorie Odborná a vědecká literatura. Mnohé knihy by mohly být klasifikovány ve všech třech kategoriích. K výstavám se vydávají „katalogy“, které mívají vydatné a fundované doprovodné statě, a tak splňují kriteria odborné knihy či výpravné obrazové publikace.

 
Soutěž o nejkrásnější knihy má dlouhou tradici. Byl to sběratel Arno Sáňka, jehož jméno nese studentská cena, který v roce 1928 podle zahraničních vzorů tuzemskou soutěž o nejkrásnější knihu inicioval a o rok později Spolek českých bibliofilů zorganizoval. Pravidelně se začala soutěž pořádat od roku 1965 pod názvem Československé nejkrásnější knihy. Od roku 1993 se soutěž jmenuje Nejkrásnější české knihy roku a jejími organizátory jsou Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví. Kolekce vítězných titulů putuje na výstavy a knižní veletrhy v tuzemsku i v zahraničí.

 
Kolekci vítězných knih i titulů, které postoupily do užšího výběru, si mohou zájemci prohlédnout v Malé výstavní síni Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově od 26. 4. do 13. 5. 2012 kromě pondělí denně od 10.00 do 17.00. Poté budou k vidění na letošním květnovém veletrhu Svět knihy na Výstavišti v Praze – Holešovicích.

Doporučení:
Share

Napsat komentář