Dvě přítelkyně, dva různé osudy

Vsechny barvy nebe
Muktu a Taru pojilo pevné pouto přátelství, které přeťala tragická událost. Muktu unesli obchodníci s bílým masem a Tara se ji rozhodne po jedenácti letech vypátrat. Přitom ale odhaluje skrytá rodinná tajemství…

Americká spisovatelka indického původu přináší v knize ne neprávem přirovnávané k dílům Khaleda Hosseiniho strhující, emotivní příběh dvou celoživotních přítelkyň, jejichž život se nenávratně změní jedné noci v roce 1993. Osudový okamžik je vyšle vstříc trýznivým osudům – jedna se bude snažit přežít nelidské zacházení obchodníků s bílým masem a druhá zasvětí život jejímu hledání.
V roce 1986 se má desetiletá Mukta z nízké společenské kasty stát chrámovou prostitutkou jako její matka a před ní její babička. Matka však udělá vše pro to, aby její dcera nemusela kráčet ve šlépějích svých předků. Mukta se ocitá u náhradních rodičů v Bombaji, kde se spřátelí s jejich osmiletou dcerou Tarou. Ta Muktě otevře dveře do nového světa – světa zmrzliny a sladkostí, básní a příběhů, a přátelství, které Mukta nikdy předtím nepoznala. Mezi děvčaty vznikne pouto silnější než hlas krve, které je přetrženo o sedm let později, když Muktu unesou. Taru ani jedenáct let poté nepřestávají pronásledovat výčitky svědomí. Je přesvědčená, že Muktino zmizení je její vina a po smrti otce se vrací z exilu ve Spojených státech do rodné země, aby svou dávno ztracenou přítelkyni našla. Při svém pátrání však naráží jen na dávno pohřbená tajemství vlastní rodiny…

Ukázka z knihy

Vzpomínka na ten okamžik mě zasáhla jako přílivová vlna a pohltila mě – kyselý zápach temnoty, vyrážené vzlyky nesoucí se jako ozvěnou z bezedné jámy. Tak dlouho jsem se od ní snažila oprostit, až jsem zapomněla, že i místa mohou mít vzpomínky. Stála jsem na špatně osvětlené chodbě přede dveřmi do bytu, kde jsem prožila dětství, a snažila se je odemknout. Klíče mi zachrastily v ruce a upadly na zem. Ukazovalo se, že to celé bude mnohem těžší, než jsem si myslela. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Strhující debut, který odhaluje krutou skutečnost moderní Indie.

- Kirkus Reviews

Nadčasové a mrazivé. Silné hrdinky dávají hlas milionům umlčených žen a zobrazují nezměrnou odolnost a sílu.

- Booklist

Jemně utkaný příběh o přátelství, ženství a naději… Sladkohořký román, který inspirovalo autorčino dětství v Bombaji, v sobě snoubí tragiku a sílu tradice.

- Publisher Weekly

Všechny barvy nebe

Autorka: Amita Trasi
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 332
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2225-1
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Všechny barvy nebe vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Amita Trasi se narodila a vyrůstala v Bombaji. Vystudovala v USA a v současné době žije v texasu se svým manželem a dvěma kočkami. Ráda cestauje a poznává kulturu a historii různých zemí. Všechny barvy nebe je její prvotina.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechny barvy nebe

Trasi, Amita

Argo, 2017

Napsat komentář