Originální pohádkový herbář pro nejmenší

kouzelny_svet_grada_perex
Malé děti milují květiny. K tomu, aby je mohly vyhledávat venku v přírodě, jim pomůže i kouzelný herbář plný dobrodružství i poznávání.

Denisa Prošková vytvořila pro ty nejmenší knížku, která je provede Kouzelným světem rostlin. Stejný název dostala tato kniha, jež vyšla v nedávné době v nakladatelství Grada.

V první řadě upoutá barevnost zpracování. A to jak na obalu, tak i na stránkách. Je to velice důležitý aspekt nejen k prvnímu seznámení dítěte s knihou, protože jak je známo, ti nejmenší si často vybírají právě podle toho, jak je zaujmou obrázky. Velmi rádi si navíc podle ilustrací příběhy vyprávějí apod. Knize v tomto směru nechybí nic. Obrázky jsou samozřejmě věnovány rostlinám, musím zkonstatovat, že jsou velice povedené a vše vypovídající. Je nutné dodat, že Denisa Prošková knihu jak napsala, tak stejně také vytvořila kresby.

Herbář nečítá příliš mnoho stran, je jich zde sedmdesát, ale i tak dává autorka možnost k seznámení s většinou těch nejznámějších druhů rostlin, které děti běžně spatří venku – na procházce, u babičky na venkově i v městském parku.

Průvodci jim budou čmelák Toník a motýl Jeník. Dva kamarádi, kteří chodí do školky, kde je ale nebaví spaní po obědě. A tak se místo odpočinku vydávají na tajné výpravy do okolí, aby poznávali svět kolem sebe. Protože jejich chování může být dětem blízké (také nemají rády, když jsou k něčemu nuceny), Jeník i Toník je na svých příhodách názorně přesvědčí, že jejich nápad nebyl správný a že i lidským mláďátkům, stejně jako těm zvířecím, hrozí venku bez dozoru velké nebezpečí. Autorka tato fakta, které osobně považuji v podobně laděném příběhu za velice důležité pro výchovu dětí, zařadila nenuceně do dobrodružství dvou kamarádů, tak, aby na děti tyto výstrahy nepůsobily jako poučování.

Toník i Jeník provedou děti přírodou v lese, na louce, u vody i na zahradě a seznámí je postupně s rostlinami, které se na daných místech vyskytují. Každé rostlince je věnována přibližně jedna stránka, jež je ještě doplněna o kratší příběh, dobrodružství těchto kamarádů. Kromě toho se čtenáři seznámí také s několika zvířaty, které se v dané lokalitě vyskytují.

Určitě bych knihu doporučila nejen k běžnému pročítání, ale hlavní smysl bych viděla ve spojení s praktickými ukázkami. Tedy vydat se po seznámení s knihou do okolí a aktivně vyhledávat dané rostliny a třeba i objevovat další. Při tomto přístupu si děti odnesou nejvíce, neboť názorná část je tím nejlepším učitelem. Samozřejmě se předpokládá i zapojení rodičů, zvláště pak s těmi menšími dětmi. Navíc není vůbec špatným nápadem, vytvořit si z natrhaných rostlin vlastní, skutečný herbář nebo třeba jen květiny doma namalovat, čímž může vzniknout zajímavá kniha, na které bude mít dítě osobní přičinění.

V závěru je uveden přehled rostlin s označením stran, kde se nalézají v knize. Co mi ale v tomto případě trochu chybělo, bylo i rozdělení na kategorie podle toho, kde rostliny rostou (v lese, na louce…). To si již čtenář musí nalistovat v knize sám. Domnívám se, že by takový „seznam“ nebyl na škodu, zvláště, pokud děti budou právě podle těchto kritérií rostliny vyhledávat.

Knížku využijí jak nejmenší děti, tak i školáci, kteří se začínají učit písmenka a jako školní předmět mají přírodovědu. Písmenka jsou velká a věty jednoduché, srozumitelné. Motivací pro další čtení je nepochybně zvědavost týkající se dalšího dobrodružství Jeníka a Toníka.

Kouzelný svět rostlin se řadí do zástupu dětských knih, které vydává nakladatelství Grada pro začínající čtenáře. Jistě sem patří právem a já věřím, že si své místo v knihovničkách malých čtenářů i milovníků přírody najde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelný svět rostlin
Co objevili čmelák Toník a motýl Jeník

Prošková, Denisa

Grada, 2012

Napsat komentář