Další dobrodružství s tajemným netvorem

arkta_perex
Již třetím pokračováním vychází příběh pro malé školáky, kterému nechybí kouzla, tajemství a hrdina odhodlaný zachránit svět.

Pro všechny malé školáky, děti od sedmi let, napsal Adam Blade celou řadu příběhů odehrávajících se v bájném království Avantie. Celá série vychází pod názvem Beast Quest a postupně knihy v ní vydává nakladatelství Albatros. Třetí příběh dostal název Arkta – horský obr. Adam Blade byl již od dětství ovlivněn historií, jeho otec tuto tématiku maloval, v kanceláři měl vystavené i historické zbraně, jež stejně jako obrazy působily na Bladeovu představivost. Zvláště pak meč a štít, které se tu nacházely, zanechaly údajně největší stopy v jeho fantazii. Právě díky nim se zrodil nápad na Beast Quest.

O co jde

V Avantii žije šest netvorů, kteří této zemi dříve pomáhali. Jenže zlý čaroděj Malvel je všechny zaklel a oni zdivočeli. Místo toho, aby chránili, nyní ničí a zabíjejí. Podle Tajné knihy zachrání království obyčejný mladý chlapec. Tím je Tom, který je doprovázen přítelkyní Elenou a jejím vlkem Šedivákem, jehož zachránila, když byl těžce zraněn během lovu. Na věrném koni Bouřlivákovi, jen s mečem a štítem, putuje Tom krajinou a hledá nebezpečí, aby od něj Avantii osvobodil. Záchrana království závisí na jeho odvaze…

Ve třetím příběhu se mu do cesty postaví horský obr Arkta, který oplývá neuvěřitelnou silou – stačí, aby zadupal, a sesuvy půdy zasypou celé město. Tom nemá moc času, protože jedno malé městečko se stalo Arktovi trnem v oku. Podaří se mu včas zasáhnout a Arktu osvobodit z prokletí, i přesto, že vlastně ani dopředu neví, jakým kouzlem ho Malvel zaklel?

Jak se mi kniha četla

Kniha je psána velmi poutavě, má akční děj. Je vhodná pro tzv. druhé čtení, čemuž odpovídají i větší písmenka a jednodušší věty. Ty také obsahují dostatek dialogů, které dávají dětem možnost inspirace a zapojení vlastní fantazie. A v neposlední řadě se také mohou malí čtenáři přenést přímo do postavy hlavního hrdiny.

Zaujalo mě i napětí, které autor dokázal příjemně zahrnout do příběhu, aby se stal čtivým a motivoval k dalšímu čtení.

Za zmínku stojí i ilustrace, které jsou sice černobílé, ale efektně doplňují text a opět působí na dětskou představivost.

Fantasy příběh zaujme především chlapce. Je to skutečně takové „chlapské“ dobrodružství. A to i přesto, že v příběhu vystupuje dívka a anotace láká k přečtení právě i dívky. Vlastně se jedná o klasické složení hrdinského páru, který můžeme vidět i v beletrii pro dospělé. Stejně tak autor nemusel chodit nikam daleko pro nějaký objevný nápad pro napsání příběhu. Pokud měl z dětství svého hrdinu, jehož ve spisovatelské činnosti vymyslel, stačilo jen zabrousit do klasické pohádkové říše a „vypůjčit“ si odtamtud vcelku známé bytosti – v tomto případě obra. Jistě je na místě poznamenat, že v dalších příbězích hrají roli třeba ohnivý drak nebo mořský plaz. Zkrátka takové postavy, které najdeme v každé pohádce o zakleté princezně, která čeká na svého prince. Ale zase tak „jednoduché“ jako v pohádce to nebude. Autor například napíná čtenáře, kterým do poslední chvíle neprozradí, jak netvora osvobodit, protože každý z nich si nese „své kouzlo“. Hlavní hrdina je také daleko více ohrožen na životě při překonávání nejrůznějších překážek a musí vynaložit daleko větší úsilí, včetně zapojení logiky a improvizace.

Sice nic velkého a propracovaného, jako styl Harryho Pottera, ale to vůbec nevadí, vezmeme-li v úvahu fakt, že jde o literaturu pro menší děti.

Domnívám se, že se kniha bude líbit. Dnešní generaci dětí už nestačí jen klasické pohádkové příběhy. Je třeba jim nabídnout také větší dobrodružství, ale stejně tak nechat v příbězích ožít kladné charakterové vlastnosti. A vytvořit hrdinu, který půjde v tomto smyslu dětem příkladem, stejně jako jde on za splněním svého úkolu.

Myslím, že kniha Adama Blada tyto aspekty splňuje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArkta, horský obr
Beast Quest

Blade, Adam

Albatros, 2012

Napsat komentář