Románové hledání identity

Zeny-o-zenach
Život píše nejrůznější příběhy. Bez scénáře, bez dramaturga. Někdy se ve spletitých příbězích svých životů nevyznají ani jeho hlavní protagonisté. Najít sám sebe a své místo na světě je úkol, který nelze předem natrénovat. Začtěte se do příběhů plných naděje i smutku.

Pohnuté lidské osudy, které postihl nemilosrdný minulý režim, jsou oblíbeným tématem u čtenářů po celém světě. Tentokrát se můžete zaposlouchat do audioknihy o životě herečky Hany Frejkové.

Herečka Hana Frejková (*1945) se ve své knize věnuje hledání nejen svých vlastních rodinných kořenů, ale také, a možná zejména, klíče k osudům svých rodičů, kteří zasvětili život komunistickému hnutí, jež je následně nemilosrdně rozdrtilo. Především jejího otce Ludvíka Frejku, jednoho z odsouzených k trestu smrti v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem, popraveného před pětapadesáti lety.
Frejková velmi osobním a odvážným způsobem přistupuje k písemnostem úřední povahy, přestože jí způsobovaly nemalou bolest. Její dramatický a hluboký pokus o katarzi nemá v české memoárové literatuře obdobu.

Divný kořeny (audiokniha)

Autorka: Hana Frejková

Vazba: audiokniha
ISBN: 8590236094529
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Divný kořeny vydalo nakladatelství Radioservis.

————————————————

Pip a Leila. Dvě ženy, dva osudy, které se v nestřežený okamžik propletou. Jaké jsou vztahy v dnešní odcizené době?

Pip Tylerová má neuspokojivou, špatně placenou práci, bydlí v anarchistickém squatu, splácí obrovskou studentskou půjčku a nemá tušení, kdo vlastně je. Ví, že se ve skutečnosti jmenuje Purity, ale matka jí odmítá prozradit totožnost jejího otce i své vlastní pravé jméno, dokonce jí nechce ani říct, kdy se narodila. Andreas Wolf je charismatický provokatér původem z bývalého východního Německa, který založil v Bolívii organizaci podobnou WikiLeaks. Leila Helouová je americká novinářka libanonského původu provdaná za stárnoucího invalidního spisovatele. Pracuje pro internetový deník, jehož provozovatelem a majitelem je Tom Aberant, Leilin milenec. Vztahy mezi hlavními postavami jsou zastřené nesčetnými tajemstvími a odkrývají se jen nesmírně pomalu. Mladistvý idealismus, nevinnost a věrnost se střetávají se složitým předivem lží, manipulací, špionáží a vraždou. Stejně jako předcházející Franzenovy knihy není Purity jen výpovědí o mezilidských vztazích, je také naléhavým svědectvím o světě, ve kterém žijeme, a příslovečným tavicím kotlíkem myšlenek, které naši dobu charakterizují.

Purity

Autor: Jonathan Franzen
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 540
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7473-546-2
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Purity vydanou nakladatelstvím Kniha Zlín si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Za rozbřesku ji vzbudily hlad a žízeň. Se smysly zbystřenými nutností po­čínat si nenápadně se rychle převlékla, zabalila si batoh a odkradla se dolů do kuchyně. Měla jedinou touhu: nepotkat Stephena, nejlépe už nikdy v životě, a i když Stephen rozhodně nebyl ranní ptáče, Pip se ani nezastavila, aby něco snědla, prostě jen namátkou popadla nějaké potraviny a nacpala si je do bato­hu. Pak vypila tři sklenice vody a zapadla do koupelny. Když vyšla ven, stál ve vstupní chodbě Dreyfuss, oblečený do své teplákové soupravy na spaní.
„Koukám, že už je ti líp,“ podotkl.
„Jo, měla jsem včera nějaký břichabol.“
„Myslel jsem, že ve středu si vždycky můžeš přispat. A ty tady přitom strašíš už ve čtvrt na sedm.“
„No jo, musím si nahradit ten včerejšek.“
Ani ta nejprůhlednější lež nevyvedla Dreyfusse z míry. Jen poskytla jeho mozku další materiál ke zpracování a na okamžik ho zpomalila.
„Předpokládám správně, že se teď taky odstěhuješ?“
„Jo, nejspíš jo.“
„Proč?“
„Vždyť to zjevně víš, když jsi začal předpokládat, tak proč se mě ptáš? Evi­dentně víš úplně o všem, co se tady v domě stane.“

O autorovi

Jonathan Franzen (* 1959) je americký spisovatel, esejista a překladatel. Za svůj román Rozhřešení (The Corrections, 2001) získal americkou Národní knižní cenu a několik dalších ocenění. Podobného uznání se dočkal i román Svoboda (Freedom, 2010), díky němuž se Franzen objevil na titulní straně časopisu Time s titulkem „Velký americký spisovatel“. Franzen rovněž pravidelně píše pro New Yorker, je autorem řady esejů a kritických statí. V roce 2013 vydal sborník The Kraus Project, vlastní překlady tří významných esejů rakouského spisovatele, novináře a dramatika Karla Krause.

Zdroj: Kniha Zlín

————————————————

Životní peripetie se naštěstí dají odvyprávět i vtipně. Jak vypadá dnešní láska?

Od randění k manželství vede dlouhá a mnohdy obtížná cesta.
Originální a zábavný román zasazený do půvabného prostředí Palo Alta o lásce a rodině, válce a přírodě, nových penězích a starých hodnotách
Veblen je mladá žena s bohatou fantazií, amatérská překladatelka a svobodný duch v tom pravém slova smyslu. Paul je ambiciózní, nadaný neurolog, který právě objevil způsob, jak napomoci léčbě traumatických poranění mozku ve válečné vřavě.
Potkají se, zamilují, zasnoubí. Tohle by mohl být konec, jenže tady to teprve začíná. Od randění k manželství vede dlouhá a mnohdy obtížná cesta. Plánování společného života má i svou odvrácenou stránku, najednou se začnou vynořovat i dosud přehlížené rozpory, oba zjišťují, že ten druhý si představuje budoucnost trochu jinak, že bude třeba nucen přistupovat na kompromisy, že všechno není tak růžové, jak si původně představovali. Navíc je tu jejich poněkud dysfunkční rodinné zázemí: Veblenina narcistní, hypochondrická matka a otec žijící v psychiatrickém ústavu i Paulovi hippie rodiče.
A aby toho nebylo málo, do děje vstupuje také krásná dědička farmaceutické firmy, lákavá smlouva s ministerstvem obrany a jedna zvědavá, inteligentní a nadmíru charismatická veverka.
Nechá se Paul zlákat příslibem slávy a bohatství? Nezjistí Veblen, že u ní převládly city k někomu, nebo něčemu, jinému? Kde začíná a kde končí naše rodina? A co si vlastně opravdu myslí ta veverka?
Elizabeth McKenzieová přináší svěží a vtipný pohled na svět, ve kterém žijeme, a odhaluje, co si dnes vlastně představujeme pod pojmem láska.

Dáma s veverkou

Autorka: Eleanor McKenzieová
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-184-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Dáma s veverkou vydanou nakladatelstvím Jota si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Na konci ulice Tasso Street v kalifornském městě Palo Alto se k sobě tulila dvojice skromných bungalovů vroubených liliemi. V jednom z nich žila žena ve svěže zeleném rozpuku života a jmenovala se Veblen Amundsen Hovdaová. Byl deštivý zimní den krátce po Novém roce. Na konci ulice se na březích potoka San Francisquito Creekhrabala v listí veverka a hledala vybledlé staré žaludy, ze kterých déšť a rosa vysály tříslovinu.

O autorce

Elizabeth McKenzieová je americká spisovatelka, autorka sbírky povídek Stop That Girl a románů MacGregor Tells the World a Dáma s veverkou. Všechny tři knihy se dočkaly řady ocenění od čtenářů i kritiky, Dáma s veverkou se dostala do širšího výběru literární ceny 2016 National Book Awards. McKenzieová vystudovala Stanfordovu univerzitu, pracovala jako asistentka redaktora pro beletrii v časopise The Atlantic a v současné době vyučuje na Stanfordu kreativní psaní.

Zdroj: Jota

————————————————

Ve čtyřiceti život nekončí. Sonja se odhodlala a konečně si dělá řidičák. Auto ale není to jedině, s čím se hlavní hrdinka bude muset naučit zacházet.

Čtyřicetiletá překladatelka Sonja má pocit, že je nejvyšší čas na životní změnu. A začne tím, že si konečně udělá řidičák. Ukáže se však, že to není tak jednoduché. Ani po šesti měsících cvičných jízd neumí Sonja řadit. Její instruktorka Jytte toho má totiž hodně na srdci, a aby nemusela přerušovat vyprávění, řadí radši sama a Sonja jen točí volantem. Navíc musí tajit, že trpí mírnou závratí. A sestra s ní nemluví, masérka jí zase pořád pitvá duševní život, místo aby se starala jen o tělo, a nejvíc ze všeho ji vyčerpává, jak se pořád musí pohybovat mezi všemi těmi vykuchanými těly a uřezanými údy, kterými jsou poseté detektivky jejího dvorního autora. Co na něm všechny ty ženské mají?! Naučí se Sonja přeřadit na trojku? Najde spřízněnou duši? A co je důležitější, najde sama sebe?

Spojka, dvojka, plyn

Autorka: Dorthe Norsová
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-257-2236-7
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Spojka, dvojka, plyn vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka

Sonja sedí v autě a má u sebe slovník. Je těžký a leží v tašce na zadním sedadle. Sonja je v polovině překladu poslední detektivky Gösty Svenssona a už jeho předchozí kniha měla mizernou úroveň. Uvědomila si, že teď na to má, takže si na internetu vyhledala autoškoly a přihlásila se k Folkemu ve Frederiksbergu. Malá modrá učebna páchla zatuchlým kouřem a šatnami. Teorie jí ale šla. Kromě Folkeho byl v místnosti jen jeden člověk Sonjina věku a toho chytili při jízdě pod vlivem alkoholu, takže se držel stranou. Jinak Sonja trčela mezi omladinou.

O autorce

Dorthe Norsová (* 1970) patří k nejoriginálnějším současným dánským autorům. Na svém kontě má už sedm knih, mezi nimi například román Minna mangler et ovelokale (Minna potřebuje zkušebnu, 2013) psaný v jednovětých odstavcích. Může se také pyšnit tím, že je první dánskou autorkou, které kdy otiskli povídku v časopise The New Yorker. Její sbírka povídek Na hraně způsobila na americké literární scéně nevídaný rozruch a mezi její fanoušky se řadí mimo jiné i Junot Díaz nebo Oprah Winfreyová.
Zdroj: Kosmas

————————————————

Někteří z nás se narodí pod nešťastnou hvězdou. Malka je nalezenec. Kdo tedy vlastně je? Co obnáší být rodičem?

Narodila se v porodnici, přesto je úředně nalezenec.
Když ji totiž Ina s Jaromírem ke svým dvěma biologicky vlastním synům adoptovali, měla téměř ve všech kolonkách rodného listu vepsán údaj Nezjištěno. Ina rozuměla trápením, která Malce její složitý příběh přinášel. Toužila stát při ní, ale mnohdy to zkrátka nevyšlo.
Dvaadvacetiletá Malka se dostává do nečekané životní situace, která ji nutí zaplnit prázdná místa svého života a odpovědět si na otázku, co vlastně dělá mámu mámou. Čtyřicetiletá Alice tohle promýšlet nepotřebuje, zřetelně to vnímá svou intuicí, avšak složité konstelace mateřství, do kterých se dostává, jsou i pro ni nečekanou výzvou. Otcem dítěte, které obě ženy spojí, je Alicin manžel Roman, jenž po dítěti hluboce touží.
Román Malinka je především svižně a vtipně vyprávěný příběh, který s nesmlouvavou naléhavostí zobrazuje krizi lidské identity, zamýšlí se nad její podstatou a právem na ni. Rodičovství v mnoha podobách se v něm vymyká definicím. Postavy románu se navzájem potřebují k životu, ale ten je často škodolibě plácá přes prsty.

Malinka

Autorka: Dita Táborská

Počet stran: 439
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7577-096-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Malinka vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnější článku, který obsahuje i rozhovor s autorkou.

Ukázka

Roman byl trošku připitý, slovenština v jeho uších zabublala a stiskla neuvěřitelný erotický spínač. Chudě malé! Pomilováníhodné! Skutečně pomilováníhodné! V očích se mu zalesklo, chtěl si k té odvážné kočičce aspoň přivonět, je křehká, má nádherný dlouhatánský krk, úchvatné klíční kosti, které vystupují z volného trička, co jí spadá z jednoho ramene. Mladá pleť, krásné ruce, dlouhé prsty. Jeho estétství bylo spokojené a zvědavé.

O autorce

Dita Táborská (* 1981) vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Pracovala externě pro Českou televizi a Český rozhlas, působila na politickém a tiskovém oddělení izraelského velvyslanectví a v roce 2009 vstoupila do služeb českého ministerstva zahraničních věcí. V současnosti se věnuje ponejvíce své rodině. Román Malinka je její prvotina.

Zdroj: Host

————————————————

Ostýchavý mladík a poukaz na víkendový pobyt pro dvě osoby. Zbytečnost? Příležitost? Edsel se rozhodl pro to druhé.

Edsel Bronfman je nevýrazný, ostýchavý mladík, který má v životě rád jednoduchý řád. Všechen svůj čas dělí mezi práci řadového referenta a svou matku, jejíž záviděníhodnou bohémskou oduševnělost začíná kvapem střídat stařecká demence. Mívá sice ještě občas světlé chvilky, ale přestává být jasné, kdy jde o výstřelek oduševnělé bohémky a kdy o duševní lapsus staré pomatené notoričky. Pořídila si Edsela s jedním ze svých četných milenců v dobách, kdy se dělala láska, ne válka.
K její lítosti syn nezdědil esprit donchuána. Edsel je čistá duše, všechno bere vážně a zgruntu poctivě, žije monotónní život a za vrchol vzrušení považuje zisk propisovačky s logem firmy, která mu až doposud chyběla ve sbírce. Jednoho dne mu ovšem zavolá operátorka číslo 61217 a oznámí mu, že vyhrál víkendový pobyt v luxusním apartmánu na Floridě. Věc má ovšem háček, poukaz je určen výlučně pro dvě osoby a má omezenou platnost.
Edsel přistoupí k hledání partnerky pro víkend u moře stejně zodpovědně jako k jakémukoli jinému pracovnímu úkolu. Tíží ho sice obava, že taková věc může převrátit jeho život úplně naruby, ale nakonec v něm převáží touha podívat se na Floridu a zažít vzrušení, o němž všichni tolik básní. Zevrubné přípravy zahrnují členství v posilovně, návštěvu nočního baru, střetnutí s drogovým dealerem, a dokonce i hodinový pobyt ve vězení. A během toho všeho se mu do života připletou tři ženy, do nichž je tak trochu zamilovaný a ony jsou tak nějak zamilované do něj. Jenomže zažít neobyčejná dobrodružství na Floridě může jen s jednou z nich.

Neobyčejná dobrodružství

Autor: Daniel Wallace
Přeložila: Jitka Šišáková

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7498-236-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Neobyčejná dobrodružství vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Otočil se zády k zapadajícímu slunci a přešel do kuchyně. Na jednoduchém dřevěném stole leželo pár posledních špaget s červenou omáčkou a pomalu tuhly do pevného, trochu lepkavého skupenství, které vzdáleně připomínalo plastické modely pokrmů z reklamních tabulí před některými restauracemi. Na lince vedle sporáku ležela krabice křupek Cheerios, sáček instantní rýžové kaše a televizní program.

O autorovi

Daniel Wallace (* 1959) je americkým spisovatelem a profesorem angličtiny na Univerzitě v Severní Karolině, své alma mater, kde zároveň vede kurzy tvůrčího psaní. Napsal šest románů, z nichž asi nejznámější bude pro české čtenáře kniha Velká ryba (1998), která byla v roce 2003 přetvořena ve velmi úspěšný film v režii Tima Burtona a následně také v muzikál na Broadwayi. Díla Daniela Wallace byla přeložena do tří desítek světových jazyků. Zatím poslední autorovou knihou je román Neobyčejná dobrodružství, který v českém překladu vydává Domino.

Zdroj: Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivný kořeny (audiokniha)

Frejková, Hana

Radioservis, 2014

zobrazit info o knizePurity

Franzen, Jonathan

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizeDáma s veverkou

McKenzieová, Eleanor

Jota, 2017

zobrazit info o knizeSpojka, dvojka, plyn

Norsová, Dorthe

Argo, 2017

zobrazit info o knizeMalinka

Táborská, Dita

Host, 2017

zobrazit info o knizeNeobyčejná dobrodružství

Wallace, Daniel

Domino, 2017

Napsat komentář