Ženská zbožnost v dobách vrcholného středověku

svata_hostina
Americká medievistka se ve své knize o problematice ženské zbožnosti v období vrcholného středověku a se vztahem zbožných žen k jídlu dotýká i takových témat, jako je mentální anorexie a bulimie.

Autorkou knihy Svatá hostina a svatý půst, kterou vydalo nakladatelství Argo roku 2017 v edici Každodenní život, je americká medievistka (medievista je historik, který se specializuje na středověk) Caroline Walker Bynum, která zastává funkci emeritní profesorky na Columbijské univerzitě. Ve svém bádání se věnovala především problematice ženské středověké zbožnosti, mezi její nejvýznamnější práce patří Jesus as Mother: Studies in the Spirituality of the High Middle Ages, The Resurrection of the Body in Western Christianity: 200-1336 a Wonderful Blood: Theology and Practice in Late Medieval Northern Germany and Beyond.

V knize Svatá hostina a svatý půst se autorka zabývá náboženským významem jídla pro středověké ženy. Staví se tak proti hlavnímu proudu bádání, který zbožnost vidí jako něco, co je navozené pocitem viny z chtíče po penězích a sexuálním uspokojení. Toto zaměření podle ní vypovídá mnohé o moderní společnosti, ale málo o společnosti středověké. Přitom jídlo představovalo ve středověké Evropě věc prvořadého ekonomického i náboženského významu.

Autorka zkoumá dopad náboženských praktik spjatých s jídlem a motivů stravovacích zvyklostí ve zbožnosti středověkých žen. Jejím cílem bylo předestřít mnohé významy jídla a všudypřítomnost jídla v náboženské symbolice. Za tímto účelem se soustředila na ženy, jejichž životní osudy a spisy se dochovaly natolik podrobně, aby byla schopná sledovat paradoxní významy jídla a hladovění. Dochází přitom, stejně jako jiní medievalisté, k závěru, že chování některých žen bychom mohli v moderní lékařské terminologii označit jako mentální anorexii. Spíše než medikalizací (tj. proces, kdy původně nemedicínské problémy jsou definovány a léčeny jako problémy medicínské) středověkého chování se však autorka zabývá otázkou, co bylo příčinou takového vztahu k jídlu.

Titul Svatá hostina a svatý půst je primárně určen medievistům a čtenářům zajímajícím se o dějiny žen nebo obecně o dějiny křesťanství. Text je psán přístupným stylem, autorka se nebojí experimentovat s kontexty, do kterých zkoumanou problematiku staví. Průběžně reflektuje v době psaní knihy aktuální trendy bádání a některé jeho výsledky přijímá. Nechybí komparace ženské zbožnosti se zbožností mužskou – autorka dokazuje, že i když ženy v mnoha aspektech přebíraly vzor mužské zbožnosti, důraz na eucharistickou stravu byl pro jejich zbožnost ojedinělý. Problematika knihy je sice poměrně úzce vymezená, ale jistě bude atraktivní nejen pro odborníky na historii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvatá hostina a svatý půst

Bynum, Carolinum Walker

Argo, 2017

Napsat komentář