Nervy napjaté k prasknutí

Sympatizant_Cerne lekniny_Sedma funkce jazyka
Dnešní tipy jsou plné tajemství, záhad a nebezpečí. Nabízíme vám k přečtení špionážní román, napínavý detektivní příběh i konspirační thriller.

Sympatizant, špionážní román z exotického prostředí, na pozadí osudů dvojitého agenta odhaluje politické intriky a jejich vliv na životy lidí.

Sympatizant

Autor: Viet Thanh Nguyen
Přeložil: Karel Makovský

Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-158-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sympatizant vydalo nakladatelství Jota.

V románu Sympatizant sledujeme osudy dvojitého agenta sloužícího rozvědce socialistického vietnamského státu i tajné službě jihovietnamského režimu, s jejímiž exponenty se po pádu Saigonu vydá do amerického exilu. Kniha citlivě vnímá nejen politické intriky na vysoké úrovni, ale i jejich dopad na lidské osudy, ať už jde o celý národ nebo jednotlivce vtažené bez své vůle do víru událostí. Snaží se zachovávat objektivní pohled bez předpojatosti vůči jedné či druhé straně, tento pohled však ani náhodou není nezúčastněný. Protkává se zde hluboká znalost historických reálií, získaná částečně osobní zkušeností a částečně podrobným akademickým výzkumem, se zápletkou ze světa tajných služeb, která v mnoha ohledech odkazuje na klasiky žánru, jako je John Le Carré, jejichž agenti jsou spíše než superhrdinové obyčejní lidé, kteří se ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Jeden z vietnamských recenzentů podotkl, že Američané se takto mohou podívat na vietnamský konflikt i z perspektivy protikladné k té, jakou nabízí hollywoodské mýty. Román z exotického prostředí spojující špionážní zápletku i vhled do méně známých událostí nedávné historie.

 

Ukázka z knihy

V Generálově vile jsem měl sice dost soukromí přes noc, ve dne ho bylo ale jen málo. Byl jsem jediný z Generálových důstojníků, který bydlel v jeho domě, jediný svobodný muž v jeho štábu a jeho nejspolehlivější asistent. Ráno, než jsem ho odvezl ten kousek do jeho kanceláře, jsme společně snídali – na jednom konci týkového jídelního stolu jsme rozebírali hlášení, zatímco na druhém jeho žena dohlížela na ukázněné kvarteto dětí ve věku osmnáct, šestnáct, čtrnáct a dvanáct let, přičemž jedna židle zůstávala volná pro dceru studující v Americe. Konce se možná neobávali všichni, Generál ho ale moudře předpokládal. Tento štíhlý muž s vynikajícím držením těla byl zkušeným veteránem, který si nespočet svých medailí rozhodně zasloužil. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Viet Thanh Nguyen

Viet Thanh Nguyen se narodil v roce 1971 ve Vietnamu, odkud jeho rodina 4 roky poté, po sjednocení země pod komunistickou vládu, odešla do amerického exilu. Pohybuje se v akademické sféře a kromě literatury se věnuje i redigování časopisu pro vietnamskou emigrantskou komunitu v USA. V rámci historického výzkumu k románu Sympatizant vytvořil i jeho nebeletristický protějšek Nothing Ever Dies.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Co skrývají tři záhadné ženy? Kam zmizely obrazy Clauda Moneta? Kdo může za smrt školáka, starého malíře a úspěšného očního lékaře? Objasněte tyto záhady s napínavým románem Černé lekníny.

Černé lekníny

Autor: Michel Bussi

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-267-0895-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Černé lekníny vydalo nakladatelství Motto.

Jedna vražda. Jeden ztracený obraz. A tři ženy, které znají pravdu.
I malebná města skrývají temnou tvář a nebezpečná tajemství z minulosti. Francouzské Giverny je domovem zahrad, kde maloval své obrazy Claude Monet. Koloběh města, přes den plného turistů, navždy změní nejen tři vraždy, ale i záhadně zmizelý obraz černých leknínů. Zdá se, že stopy vedou k velice talentované jedenáctileté dívce, nebezpečně svůdné učitelce a staré vdově. Pouze tři ženy znají pravdu. Co všechno skrývají?

 

Ukázka z knihy

Vernonský autobus zabočí do ulice Clauda Moneta a zamíří ke kostelu, do části obce, kde je proud turistů poněkud řidší. Jestli se to tak dá říct… Strašně ráda projíždím městečkem v autobusu, sedím vpředu a přede mnou defiluje okolí. Jedu kolem malířských galerií Demarez a Kandy, realitní agentury Prestige, ubytovny Clos-Fleuri, hotelu Baudy. Autobus dojede skupinku dětí, které kráčejí po ulici s aktovkami na zádech. Řidička na ně zatroubí a děti ustoupí na straně, bez skrupulí pošlapou proskurníky i kosatce. Další dvě děti běží dál a zmizí v poli proti hotelu Baudy. Poznávám je, tihle dva jsou pořád spolu. Paul a Fanette. Taky vidím Neptuna, pádí vedle nich. Tenhle pes se od dětí nehne, hlavně od Fanette, té dívenky s culíky. (str. 57)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Michel Bussi

michel-bussiMichel Bussi začal psát už v devadesátých letech, ale trvalo celou jednu dekádu, než prorazil s knihou Code Lupin (Kód Lupin, 2006). Následovaly další úspěšné detektivky a v roce 2011 vyšel román Černé lekníny (Nymphéas noirs, česky 2017), který získal mnoho ocenění. O rok později z něj další kniha, Vážka (Un avion sans elle, česky 2016), učinila jednoho z nejprodávanějších francouzských autorů, jeho knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků. Michel Bussi působí také jako profesor geografie na univerzitě v Rouenu.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Kriminální román pomlčka konspirační thriller Sedmá funkce jazyka se odehrává v 80. letech minulého století a vystupuje v něm mj. Roland Barthes, kterého srazí automobil…

Sedmá funkce jazyka

Autor: Laurent Binet
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2144-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sedmá funkce jazyka vydalo nakladatelství Argo.

Druhý román autora pozoruhodné knihy HHhH se opět pohybuje v historických kulisách, ale tentokrát jde o minulost o něco méně vzdálenou – o osmdesátá léta dvacátého století – a o radikální změnu žánru: Laurent Binet se místo historického románu pouští do vod postmoderny, krimirománu a konspiračního thrilleru. Historické události už nerekonstruuje do co nejpřesnějších detailů, nýbrž je coby výchozí materiál mistrně a hravě mísí s fikcí. Je 25. února 1980 a v jedné pařížské ulici srazila dodávka chodce. Šlo by zřejmě o tragickou, leč ničím výjimečnou událost, nebýt toho, že oním chodcem byl světoznámý francouzský sémiolog Roland Barthes a že se právě vracel z oběda s prezidentským kandidátem Françoisem Mitterrandem.

 

Ukázka z knihy

Život není román. Nebo by tomu člověk rád věřil. Roland Barthes kráčí ulicí Bièvre. Největší literární kritik 20. století je vrcholně znepokojen a má k tomu dobrý důvod. Jeho matka, s níž udržoval velice proustovský vztah, zemřela, a jeho seminář na Collège de France, nazvaný „Příprava románu“, je hotové fi asko, což si může jen těžko zastírat: celý rok svým studentům vykládá o japonských haiku, o fotografování, o označujícím a označovaném, o Pascalově pojetí rozptýlení, o kavárenských číšnících, o županech a o místech v posluchárně – prostě o všem kromě románu. A tak to trvá už tři roky. Samozřejmě ví, že ten seminář je jen úhybným manévrem oddalujícím okamžik, kdy se sám pustí do skutečného literárního díla, to znamená chvíli, v níž dá náležitý prostor onomu mimořádně citlivému spisovateli, který v něm dříme a který se dle obecného mínění začal projevovat už v jeho Fragmentech milostného diskurzu, té bibli všech mladých pod pětadvacet. Je čas se proměnit ze Sainte-Beuva v Prousta a po právu zaujmout místo ve spisovatelském panteonu. Maminka je mrtvá: kruhem se vrátil zpět k Nulovému stupni rukopisu. Čas nadešel. (str. 9)

 

Laurent Binet

Laurent Binet (* 1972 v Paříži) vystudoval francouzskou literaturu a původně působil jako pedagog – mimo jiné i na vojenské akademii v Košicích. Jako spisovatel debutoval v roce 2000 surrealismem inspirovanou knihou Silné a slabé stránky našich sliznic. Do širokého čtenářského povědomí se zapsal v roce 2010, kdy v nakladatelství Grasset vyšel jeho román HHhH, oceněný brzy poté Goncourtovou cenou za nejlepší románovou prvotinu. Osobitý pohled na pozadí atentátu na Reinharda Heydricha si získal velkou čtenářskou přízeň i v českém vydání a v červnu 2017 vstoupil do českých kin stejnojmenný film s hvězdným obsazením. Práci na dalším románu přerušil, aby nahlédl do zákulisí prezidentské kampaně Françoise Hollanda. Své zážitky posléze zúročil v kronice této prezidentské volby, která pod názvem Nic nejde, jak by mělo vyšla v roce 2012. O tři roky později se jeho čtenáři konečně dočkali dalšího románu, kritikou i čtenáři oceňované Sedmé funkce jazyka, která se vrací do Francie začátku osmdesátých let, formou konspiračního thrilleru líčí události kolem smrti věhlasného sémiologa Rolanda Barthese a groteskním způsobem si pohrává s okolnostmi prezidentského souboje mezi Françoisem Mitterrandem a Valérym Giscardem d’Estaing. Za tento příběh ze světa elitních filozofů a lingvistů, komunistických tajných služeb, tajných intelektuálních bratrstev a otrávených deštníků získal Laurent Binet několik literárních cen.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní napínavé tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSympatizant

Nguyen, Viet Thanh

Jota, 2017

zobrazit info o knizeČerné lekníny

Bussi, Michel

Motto, 2017

zobrazit info o knizeSedmá funkce jazyka

Binet, Laurent

Argo, 2017

Napsat komentář