Komiksový pohled na uprchlíky

sen_o_olympiade_nahled
Už jste si někdy položili otázku, proč vlastně tolik lidí riskuje své životy plavbou na chatrných člunech přes Středozemní moře? Máte vůči této uprchlické krizi vyhraněný postoj, nebo se vás vůbec nedotýká?

Ať tak či tak, vřele vám doporučuji knihu předního německého komiksového autora Reinharda Kleista s názvem Sen o olympiádě, kterou pro české čtenáře vydalo nakladatelství Argo. Její podtitul Příběh Samii Jusuf Omarové dává tušit, že známý výtvarník se rozhodl vyprávět o osudu konkrétního člověka a jeho prostřednictvím přiblížit problematiku masového exodu z Afriky. Protože jsem se již setkala s tvorbou tohoto tvůrce (s knihou Boxer, v níž zase dokumentoval osud židovského boxera Hercko Hafta), bylo mi jasné, že ani tentokrát nepůjde o nějaké smyšlené vyprávění, které by sloužilo pouze k vyvolání emocí.

Reinhard Kleist je totiž komiksovým dokumentaristou – své příběhy staví na skutečných základech a jeho cílem je věrně zachytit pozoruhodné osudy „obyčejných“ lidí.

Samia Jusuf Omarová byla somálskou dívkou, která ráda běhala. Zúčastnila se olympiády v Pekingu a ve svém rozběhu na dvě stě metrů byla poslední. Svojí odvahou si však získala srdce diváků a v tom jejím vyklíčila touha na příští olympiádě v Londýně uspět lépe. Jenže to by musela mít lepší podmínky pro trénink, než jen rozbombardovaný stadion, stravu chudou na živiny a neustálý strach, že ji jako běžící ženu zastřelí náboženští fundamentalisté. Svému snu se rozhodla obětovat vše: uteče ze Somálska do jiné země! Stálo ji to hodně peněz, sil, odvahy a odhodlání. Na nelehké cestě ji držela vize sestry žijící v Evropě – ta tu nejen pro ženu nebezpečnou cestu zvládla!

Samia už žádnou olympiádu nezažila – i proto se Reinhrad Kleist rozhodl zdokumentovat svým typickým způsobem její pouť. Komunikoval s lidmi, které Samia znala, obzvlášť cenným zdrojem byla sestra Hodan, která mu ukázala zprávy, které jí Samia z cesty posílala, kdykoli se jen dostala k internetu. Černobílá políčka jsou takřka filmovým pásem s velkou vypovídající hodnotou. Ne, neobsahují příliš dialogů, ale zachycují především okolnosti a prostředí, v nichž se dívka během své pouti pohybovala. Počet i velikost jednotlivých polí na stranu se liší – pohybuje se od jednoho obrázku až po šestnáct. Občas působí prázdně, jindy kypí životem – přesně tak, aby celková výpověď byla přesvědčivá. Což se autorovi beze zbytku povedlo.

Přiznám se, že jsem nikdy za čísly utonulých uprchlíků nedokázala vidět konkrétního člověka, neuměla jsem si představit, co je žene za vidinou lepšího života v Evropě, která ani kdyby chtěla, nemůže všechny migranty přijmout. Reinhard Kleist mi svým grafickým románem mnohé přiblížil a dokázal mi otevřít oči. Ti lidé na nafukovacích člunech si zaslouží naši pozornost a určitě volají po řešení. Jsem přesvědčená o tom, že kdyby situace u nich doma nebyla tak zlá, nikdy by ze svých domovů za nejistou budoucností neodcházeli. Kolik se jich ještě musí utopit, aby to došlo i těm, kteří mají moc něco podniknout? Kolik nadějných sportovců, lékařů i vědců zaplatí tu nejvyšší cenu, než si jejich problémů někdo všimne?

Sen o olympiádě je komiksem o skutečném současném světě, výpovědí i o nás samotných. Upozorňuje na důležitá fakta a přibližuje je mládeži i dospělým tak, abychom za informacemi z tisku dokázali vidět osudy skutečných zoufalých lidí hledajících pro svůj život novou naději…


Příběh Samie Jusuf Omarové zpracovala i Guiseppe Catozzella v knize Nikdy neříkej, že se bojíš.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSen o olympiádě
Příběh Samii Jusuf Omarové

Kleist, Reinhard

Argo, 2017

Napsat komentář