Putování napříč časem

Putovani-napric-casem
Před panujícím horkem je nejlépe se někam ukrýt. Proč ne třeba do historie. Můžete poznat slečnu Margaret na její cestě za svobodou. Nebo vyjet po boku pana Tancreda na obranu normanské Anglie. Či vás snad více zajímá slovutná Konstantinopol? Rozhodnutí je pouze na vás.

V dobách, kdy společenské konvence ukládají ženám nosit korzety a vystupovat tak, jak okolí vyžaduje, se narodí Margaret. Dcera vlivného hraběte však odmítá dodržovat zavedená pravidla. Vyplatí se jí to i v momentě, kdy jde o uzavření sňatku, který má zajistit zářnou budoucnost rodu?

Šlechtična

Margaretě je 14 let, vyrůstá bez matky a má se vdávat. Její otec, hrabě flanderský, toužil po synovi, který by po jeho boku táhl do boje. Jenže dědic a následník tu není, a tak se trumfem ve hře o moc mezi Francií a Anglií stává jeho dcera. Margareta však není dítě, které by se poslušně nechalo vést po předem vytyčené cestě. Ve škole se dozvěděla, že Země je možná kulatá. Odmítá nosit korzet, na koni jezdí bez sedla, šermuje lépe než otec a k jejím oblíbeným zábavám patří šmírování otce na záletech a sledování poprav na náměstí. Její vzpoura proti otci i společenským konvencím vyvrcholí, když odmítne uzavřít politický sňatek z rozumu…
Geniální spojení romanticko-dobrodružného příběhu z poloviny čtrnáctého století a informací, které jste v učebnicích dějepisu vždycky postrádali!

Autoři: Jean-Claude van RijckeghemPat van Beirs

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-7553-149-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Šlechtična vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

„Chcete si mě vzít?“ zeptám se ho se vztyčenou bradou.
„Je to přání mého strýce, francouzského krále,“ odpoví bezbarvým hlasem.
„Ale ne mého otce,“ řeknu.
„To je mi vás líto,“ svraští čelo. „Od vaší babičky, své pratety, jsem pochopil, že byste se raději vdala za mne.“
„Ne, to jste pochopil špatně. Ráda se vdám za Edmunda,“ říkám. „Navíc nevypadáte zrovna jako veselý Francouz.“
Filip z Rouvres, vévoda burgundský, se na mě udiveně podívá.
„Veselý Francouz?“ opakuje. Čelo se mu poskládá do vrásek.
„Ano, to je vlámský výraz pro někoho, kdo je vtipný a rozverný. Zkrátka pro někoho, kdo si užívá života. Vy vypadáte dost smutně. S  tím svým zakaboněným obličejem působíte jako dědek.“ (str. 129, 130)

Zjistěte, jak tento dialog dopadne.

————————————————

Druhé pokračování plánované historické trilogie nás také přivádí na území Anglie, tentokrát ale o pár století dříve. Chvíli poté, co rytíř Tancred získá domov a půdu, musí znovu do války. Podaří se mu ubránit hranice normanského království, nebo v tomto téměř nesplnitelném úkolu selže?

Rozervané království

Příběh začíná na nepokojné hranici Anglie a Walesu, kde Tancred, známý hrdinskými válečnými činy, dostane půdu od svého nového pána Roberta Maleta na oplátku za své služby v bitvě o Eoferwic. Teď je tedy i on vlastním pánem, má malou družinu rytířů a sídlo, které může nazývat domovem. Jenže situace v celém království, a obzvlášť na hranici, je víc než neklidná a Tancred by mohl o své těžce vydobyté výsady brzy přijít. Normanské království se ocitá na všech stranách v obklíčení – staří i noví nepřátelé se spojí a chystají se zaútočit. Křehká vláda krále Guillauma v Anglii se tím dostává až na pokraj pádu.
Tancred je vybrán, aby vedl výpravu do vnitrozemí Walesu. Ujímá se tak nejtěžšího úkolu, který ho buď proslaví, nebo přivede do záhuby. V celém svém životě ještě nikdy nečelil beznadějnější situaci… Napínavý román se čte jedním dechem. Autor využívá svých historických zkušeností a nechá hlavní postavy jednat tak, jak by se skutečně mohly chovat v 11. století.

Autor: James Aitcheson
Přeložila: Petra Pachalová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-807429-733-5
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Rozervané království vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Zavřel jsem oči, zhluboka se nadechl a vnímal vlhký pach země a listí. Představoval jsem si, co udělám, až se střetnu s velšskými řadami, v duchu jsem si zkoušel každý švih svého meče. Za mnou Pons zaklel, na můj vkus moc hlasitě, tak jsem po něm přes rameno šlehl pohledem – z kroužkového rukávu zbroje si utíral lesklý bílý trus. Nad našimi hlavami krákalo hejno rozhašteřených kavek. Rozhodně jsem je nechtěl vyplašit, aby vzlétly; těžko by totiž nepřítel mohl dostat jasnější signál, že se něco děje, a naše pečlivě připravené plány by rozfoukal vítr.
„Ticho,“ přikázal jsem mu.
Plivl na zem a pak vzhlédl, obličej stažený znechucením, jak pátral v šumějících větvích po opeřenci, co ho zneuctil. „Zatracení ptáci,“ ulevil si.
„Pro mě za mě na tebe můžou srát od rána do večera. Hlavně zavři hubu.“
Už to nebude trvat dlouho. Opozdilci v nepřátelském konvoji už pomalu stoupali po cestě, mnohem víc pěšáků než jezdců, muži nesli vaky, zatímco ženy jejich štíty; měly je zavěšené na dlouhém popruhu přes záda. (str. 157)

Celou ukázku najdete na stránkách nakladatele. Neváhejte a přečtěte si více informací také o knize Ve znamení meče, prvním dílu této historické trilogie.

O autorovi

James Aitcheson se narodil ve Wiltshiru v roce 1985. Během studií historie na Emmanuel College v Cambridgi se začal intenzivně zajímat o anglický středověk, zvlášť o anglosaské období a následné ovládnutí Anglie Normany. Právě tato událost totiž znamenala zásadní obrat ve vývoji země. Jeho romány vycházejí ve Spojeném království, Spojených státech, Německu a České republice. Je mimo jiné členem Královské historické společnosti.

Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Poslední titul dnešních tipů nás zavede na území Blízkého východu v době, kdy tu vládnou osmanští Turci. Ti, kvůli kterým putující kupec ztratil svého syna. Džásim ale neztrácí naději a hledá – syna, manželku a nakonec i vlastní víru. Uspěje?

Isidorias

Kupec Džásim putuje od Alexandrie po Konstantinopol, mezi Smyrnou a Tabrízem, z orientálních bazarů do cel pravoslavného kláštera; miluje, bojuje, ztrácí, stárne. A neustále hledá. Pátrá po své manželce a jediném synovi, jež musel opustit během povstání proti vládnoucím Osmanům na řeckém ostrově, kam se společně vydali hledat rodinný majetek a kořeny. Džásim zároveň hledá svou víru, usiluje o klid srdce, kterému nedobrovolně dobrodružný život nedá spočinout.
Daniel Klabal dal pátrání po vlastním místě na světě podobu rozmáchlého historického románu z Blízkého východu a řeckých ostrovů, odehrávajícího se na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, kdy byla Konstantinopol v moci Turků a křesťané mnoha zemí žili pod osmanskou nadvládou.

Autor: Daniel Klabal

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-093-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Isidorias vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Na vnitřním nádvoří monach Eusebios prudce udeřil dřevěnou paličkou do simandronu. Náhle jsem procitl z bezesného spánku. Na chatrném stole dosud plála voskovice, vedle ní ležel bronzový kalamář a tři brka. Psal jsem do pozdní noci a poslední z listů stále ležel rozepsaný na stole. Chvatně jsem ho vzal ze stolu a odsunul svůj slamník, pod nímž jsem měl v podlaze vykopanou tajnou skrýš, kde se ukrývalo vše, co jsem sepsal. Jemně jsem rozevřel tenkou látku, v níž byl rukopis, a vložil do ní poslední list. Zabalený rukopis jsem vrátil do skrýše, rozprostřel na něj slámu, zasunul jsem slamník, zhasl voskovici a opustil celu.
Na chodbě jsem se potkal s otcem Porfyriem, který obývá vedlejší celu. Pozdravil mne svým hrubým hlasem: „Doxa to Theo.“ Pohlédl jsem do vrásčité a dlouhými šedými vousy obrostlé tváře a odpověděl jsem mu: „I stus eonas ton eonon.“ Podloubím jsme mlčky zamířili ke katholikonu. V chrámu vonělo růžové kadidlo a otec Charalambos pomocí dlouhé tyče, na jejímž konci byla umístěna svíce, právě rozžínal poslední z desítek voskovic na velkém chrámovém lustru. Ostatní monaši se již scházeli a předstupovali před ikonu našeho Pána Ježíše Krista před ikonostasem, líbajíce ji a křižujíce se třemi prsty zprava doleva. Když jsem došel k ikoně Bohorodice, naší vládkyně a ochránkyně, otec Charalambos rozhoupal velký lustr a otec diákon začal předčítat zpěvným hlasem světelné modlitby Jitřní bohoslužby. Byla středa 13. srpna roku 1623 dle starého kalendáře, dva dny před jedním z největších svátků, Zesnutí přesvaté Bohorodice, patronky našeho poloostrova. (str. 9, 10)

Přečtěte si celý prolog a část první kapitoly. Více o samotné knize pak můžete zjistit také v našem článku.

O autorovi

Daniel Klabal (* 1976) žije v Ostravě. Věnoval se čajovnictví a obchodu s orientálním zbožím. Během svých častých cest do Řecka se seznámil s pravoslavím, následně opustil obchodnickou kariéru a byl vysvěcen na pravoslavného kněze. V současnosti slouží v kapli svatého Jiří na porubském zámku, kde také bydlí se svou rodinou. Isidorias je jeho prvním románem.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠlechtična

Beirs, Pat van – Rijckenborgh, Jan van

Triton, 2017

zobrazit info o knizeRozervané království

Aitcheson, James

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeIsidorias

Klabal, Daniel

Host, 2017

Napsat komentář