Zábava pro hlavu i ruce

kreativita
Pokud jste kreativní duše, která hledá novou inspiraci k zajímavému trávení volného času, dnešní knižní tipy jsou to pravé pro vás. Ať už rádi zaměstnáváte hlavu hádankami nebo ruce malování, šití, lepení, skládání či vyrábění všeho druhu, nové podněty a nápady se vždy hodí. Potěšte svou mysl, ruce i oči.

Pokud existuje něco, co vás zabaví na opravdu dlouhou dobu, jsou to matematické úlohy. Prověřte svůj postřeh, logické myšlení a důvtip s Dámou s tygříkem od světově uznávaného matematika Raymonda Smullyana.

Světově proslulý filozof, kouzelník, matematik a logik Raymond Smullyan je dobře znám i u nás mimo jiné svými logickými šarádami o poctivcích a padouších, díky nimž dokázal přiblížit širokému publiku tak hluboký koncept, jakým jsou slavné Gödelovy věty. Dáma s tygříkem je jednou ze Smullyanových klasických pokladnic logických úloh, které čtenáři poskytují oslnivě nový náhled na matematickou logiku a do nového světla staví i zdánlivě jednoduché pojmy, jako je pravda nebo důkaz. V devatenácti kapitolách se text vyvíjí od jednoduchých hádanek a metahádanek až k složitějším paradoxům týkajících se pravděpodobnosti, času a změny. Na konci knihy sledujeme se zatajeným dechem inspektora Craiga ze Scotland Yardu, který musí vyřešit zapeklitou záhadu, aby odvrátil hrozící katastrofu. Smullyan i v této knize prokazuje, že je nedostižným mistrem překladu hlubokých myšlenek do jednoduchých příběhů a hádanek, k jejichž pochopení čtenář nepotřebuje žádné matematické vzdělání, stačí mu pouze trpělivost a chuť se něco zajímavého dozvědět.

Dáma s tygříkem

A další logické hrátky
Autor: Raymond Smullyan
Přeložil: Luboš Pick

Počet stran: 232
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-7363-701-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Dáma s tygříkem vydanou nakladatelstvím Dokořán si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Mnozí ze ctěných čtenářů jsou možná obeznámeni s povídkou Franka Stocktona „Dáma nebo tygr?“, v níž si králův vězeň musí zvolit jedny ze dvou dveří, přičemž za jedněmi na něj číhá hladový tygr a za druhými vdavekchtivá dáma. Zvolí-li první dveře, bude téměř jistě sežrán tygrem, zvolí-li druhé, bude sežrán dámou, tedy přesněji, bude se muset s přítomnou osobou ženského pohlaví oženit. Jeden král jisté vzdálené země tuto povídku také četl a dostal díky ní nápad. „Skvělý způsob práce se zločinci!“ pravil svému ministrovi. „Ale pozor! Já nehodlám ponechat nic náhodě. Na každé dveře připevním cedulku a vězňovi sdělím k nápisům na těchto cedulkách jisté informace. Jestliže si bude vězeň počínat chytře a bude se řídit logikou, pak nejenže si zachrání život, ale návdavkem získá pěknou nevěstu!“ „Výtečná myšlenka,“ souhlasil ministr.

O autorovi

Raymond Merrill Smullyan (* 1919) je americký matematik, spisovatel, klavírista, taoistický filozof a iluzionista. Vystudoval Chicagskou a Princetonskou univerzitu, jeho práce o Gödelově větě o neúplnosti položila základy moderního přístupu k tomuto problému. Napsal na deset odborných publikací o matematice a logice, stejný počet filozofických prací a kolem 15 sbírek matematických a logických hádanek, přeložených do desítek jazyků. Česky vyšly například Jak se jmenuje tahle knížka?, Navěky nerozhodnuto, Šachové záhady Sherlocka Holmese nebo Satan, Cantor a nekonečno. V jeho knihách často vystupuje postava inspektora Craiga, který se zde setkává se zločiny, jejichž řešení má matematickou podstatu. Postupně pak v řadě stále těžších a těžších kroků začíná inspektor (a s ním i čtenář) pronikat do podstaty záhady, až ji nakonec pomocí odhalených matematických a logických principů vyřeší.

Zdroj: Dokořán

————————————————

Kdo si hraje, nezlobí. To tvrdí Marcela Přidalová. Naučte se vyrábět vlastní hračky, přijďte na kloub zapeklitým hrám a vyzkoušejte si práci s filcem. Obzvláště děti si vyhrají a naučí se mnoho nového. Tvoříme z filcu nabízí tvořivou zábavu pro celou rodinu.

Hry a hračky z filcu jsou jednoduché na výrobu, nenáročné na materiál a pomůcky, příjemné na dotek a díky plným barvám překrásné na pohled. Děti se s nimi zabaví na dlouhé hodiny a mohou se zapojit i do jejich výroby. Filc se snadno stříhá a také dobře lepí.
Autorka Marcela Přidalová vám ve své knize Tvoříme z filcu. Naučné hry a hračky nabídne řadu podrobných návodů na výrobky, pomocí kterých se děti naučí poznávat barvy, tvary, procvičí si jemnou motoriku svých prstíků a také logické uvažování. Můžete vytvořit jednoduchou hru, jako je například skládání různých obličejů, kdy se děti mohou inspirovat třeba členy rodiny, originální puzzle nebo třeba farmu s prstovými zvířátky. Na konci knihy najdete i tipy na další výrobky, co už se do knihy nevešly, jako je tzv. quiet book, látková kniha plná her a zábavy.

Tvoříme z filcu

Naučné hry a hračky
Autorka: Marcela Přidalová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 200×235 mm
ISBN: 978-80-7413-347-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Tvoříme z filcu vydanou nakladatelstvím Zoner Press si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Tvoříme z filcu  Tvoříme z filcu

————————————————

Relaxační omalovánky pro dospělé dobyly svět. Tato kreativní forma odpočinku dorazila i k nám, a tak si i vy můžete užít pestrost barev a tvarů. Zářiví motýli jsou plné přírodních motivů, které uklidní vaši mysl, zaměstnají ruce a potěší vaše oči.

Uklidněte svou mysl nádherně barevnými motýly. Zde máte připraveno 56 stran krásných a propracovaných omalovánek s různými druhy a skupinami motýlů. Vezměte si pastelky a přiveďte je k životu. Během kreativní činnosti se zbavíte svého stresu, budete se cítit klidní, užijete si tvořivé schopnosti a vzniknou výjimečné obrázky.

Zářiví motýli

Více než 50 omalovánek proti stresu
Autorka: Anastasia Catris

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 170×170 mm
ISBN: 978-80-271-0480-2
Doporučená cena: 129 Kč

Knihu Zářiví motýli vydanou nakladatelstvím Grada si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

  Zářiví motýli    Zářiví motýli

————————————————

Když nemáte stavebnici, použijte papír. Pokud patříte mezi kreativní jedince, kteří milují ruční vyrábění s hmatatelnými výsledky, pořiďte si Super české papírové skládačky. Knihu, která vás provede světem papírových skládaček, zabaví a potěší celou rodinu.

Chcete si složit z papíru větrník, vlaštovku, prima loďku nebo kočičku? A nevíte, jak na to? Nevadí. Tato knížka vám poradí, jak jednoduše vytvořit nádherné skládačky. Užijte si spoustu zábavy a složte si slunečnici, auto, přáníčko, dinosaura nebo třeba i super jachtu.

Super české papírové skládačky

Autor: Kolektiv autorů

Počet stran: 64 stran
Vazba: brožovaná
Formát: 210×290 mm
ISBN: 978-80-271-0490-1
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Super české papírové skládačky vydanou nakladatelstvím Grada si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

  Super české papírové skládačky    Super české papírové skládačky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih odpovídá vaší kreativitě nejvíce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDáma s tygříkem
a další logické hrátky

Smullyan, Raymond

Dokořán, 2017

zobrazit info o knizeTvoříme z filcu
Naučné hry a hračky

Přidalová, Marcela

Zoner Press, 2017

zobrazit info o knizeZářiví motýli
Více než 50 omalovánek proti stresu

Catris, Anastasia

Grada, 2017

zobrazit info o knizeSuper české papírové skládačky

Kolektiv autorů

Grada, 2017

Napsat komentář