Populárně-naučné tipy na slunečný týden

kniha-leto-klid-cteni
Které knihy si můžete v nadcházejícím létě vzít s sebou do houpací sítě na zahradu a strávit díky nim volno nejen relaxačně, ale také přínosně? Třeba některou z dnes představovaných knih – každá z nich vás totiž něčemu přiučí.

V první knize se vydáme do vysokých hor. Výjimečně se ale nejedná o deník horolezce, ale spíše o poetické pojednání a zamyšlení Henrika Svensena nad tím, proč hory lidem tolik učarovaly a co vlastně představují z pohledu geologa.

Uhranuti výšinami

Autor: Henrik Svensen
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2067-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Uhranuti výšinami vydalo nakladatelství Argo.

Geolog a milovník hor s poetickou duší, múzicky založený, jehož fascinují hory. Rád by sobě i nám svou knihou odpověděl na otázky, proč si lidé hory postupně oblíbili, přestože je děsily a nechápali, proč se k nim přibližovat. Jak jsme je pomalu poznávali – až bez nich někteří z nás nemůžou být. Jak básník Petrarca podnikl namáhavý výstup na Mont Ventoux – jako první jen proto, aby se rozhlédl po kraji. Jaký je charakter hor v Alpách, v Andách, jaká překvapivá horská pásma nás geologicky spojují s Himálajemi.

Ukázka z knihy

Návod k použití knihy

Než začne naše dobrodružství, považuje spisovatel za potřebné, aby vysvětlil, jak tato kniha vznikla, o čem vlastně pojednává a jak nejlépe může poskytnout uspokojivý čtenářský zážitek. Veškeré informace spojené s historií hor a jejich vznikem čerpají z vědeckých pramenů, jež jsou v podstatě přístupné všem. Spisovatel připojil jen málo vlastních myšlenek. Na několika místech použil názory známých vědců. Všichni, se kterými mluvil, věděli, že píše tuto knihu, a tudíž riskovali, že co autorovi sdělí, může nějakým způsobem použít. Občas možná vyslovili něco, co neměli v úmyslu vyslovit (poté co se autor pokoušel z nich vymámit osobní nebo kritická vyjádření), ale nejspíš počítali s tím, že spisovatel stejně nikdy nebude s knihou hotov a není tedy čeho se bát. Neponechal jsem osoby, jež v knize figurují, v anonymitě. Nenahrazoval jsem jména, abych zabránil identifikaci dotyčného. Právě naopak. Přesně uvádím, s kým jsem o tom či onom mluvil a kdy, kde pracuje a na co je odborník. Všem jsem nabídl, že si mohou rukopis před vydáním přečíst, aby si zkontrolovali případná skandální vyjádření nebo chybné citace, ale většina se tím nehodlala zabývat.

————————————————

Opouštíme hory a vracíme se do klidu domova. Je domov však vždy klidný? Kniha Drahomíry Jucovičové Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita se zabývá diagnózou ADHD, snaží se dovést své čtenáře k jejímu pochopení a ukazuje, jak je možné příznivě ovlivňovat její projevy.

Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita

Autorky: Drahomíra Jucovičová, Hana Žáčková

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-271-0204-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita vydalo nakladatelství Grada.

„Nezlobte se, že jsem přijela pozdě, ale na koleje padaly kaštany a nejezdily tramvaje…“ Ač se to zdá neuvěřitelné, toto je jeden z autentických výroků hyperaktivní ženy. Zdá se vám to povědomé? Potýkáte se i vy s diagnózou ADHD? Nebo máte někoho takového ve svém okolí (ať už je to manžel, manželka, nebo váš potomek)? Pokud ano, je tato publikace určena právě vám.
Autorky si daly za cíl přispět k poznání a pochopení projevů hyperaktivity a seznámit čtenáře s možnostmi, jak její projevy ovlivňovat tak, aby jedinci s ADHD nekomplikovala život. Chtějí dovést hyperaktivní dospělé k sebepoznání a k možnosti naučit se ovlivňovat negativa plynoucí z hyperaktivity a posilovat její pozitiva tak, aby byli v životě spokojení – a aby dokázali perspektivně i dobře vychovat své vlastní děti.
V této publikaci proto naleznete nejen informace o tom, jaké jsou nejčastější obtíže hyperaktivních dospělých, ale také náměty k seberegulaci, k práci na sobě. Zjistíte, co můžete sami pro sebe udělat, abyste byli ve svém životě šťastní a úspěšní.

Ukázka z knihy

Dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje vývoj hyperaktivního jedince, je vstup dítěte do společnosti – tj. do školského zařízení, zpočátku do mateřské školy a následně do základní školy. I zde velmi záleží na tom, jak bude dítě přijímáno, protože v období od tří let se jednak budují základy sebepojetí (vlivem negativní zkušenosti ho mívají děti s ADHD často snížené) a jednak se dítě učí, jak se pohybovat ve svém sociálním prostředí, ověřuje si, jaké způsoby chování jsou přijatelné a jaké ne. Osvojí-li si a osvědčí-li se mu negativní způsoby chování, vzniká riziko perspektivních poruch chování. Nevstřícný přístup nebo příliš náročný „tvrdý“ přístup dítě zúzkostňuje – budoucí vznik úzkostných poruch mívá základ v negativní zkušenosti dítěte v raném věku. Celkový vliv školního prostředí označujeme jako „školní kariéru“ dítěte a velmi záleží opět i na ní, jakým směrem se vývoj dítěte bude ubírat.

Neváhejte si přečíst delší verzi této ukázky.

————————————————

Přílišná energie může ale také kromě poruchy ADHD značit i cestu k vítězství. Poslední kniha nazvaná Neohrožení pojednává o zázračné cestě anglického fotbalového klubu Leicester City, který v sezóně 2015/16 poprvé dosáhl na ligový titul Premier League.

Neohrožení

Autor: Jonathan Northcroft
Přeložili: Romana Bičíková, Milan Růžička

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7577-025-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Neohrožení vydalo nakladatelství Host.

Neuvěřitelná cesta od jistého sestupu k vítězství v Premier League: největší úspěch v moderní éře fotbalu. Historie jedné neuvěřitelné fotbalové sezony od zpravodaje deníku The Sunday Times.
Stadion King Power odpočítává poslední vteřiny do výkopu. Na hřišti hraje osamělý trumpetista tklivou melodii „Post Horn Gallop“, neoficiální hymnu Leicesteru City. Po zádech běhá mráz. Soupeř zajíkavě lapá po dechu. Je odpískáno, začíná hon. Z velké obrazovky na stadion shlížejí žhoucí liščí oči. Na stěnách září nápisy #Fearless (#Neohrožení).
Leicester City byl vždycky trochu jiný klub, ale v sezoně 2015/2016 napsal příběh, který je v moderní fotbalové historii naprosto ojedinělý. Koho by to napadlo? Místo jistého sestupu šampionem Anglie? Na stadionu King Power se splnily sny všech malých klubu a nemožné se stalo skutečností.

Ukázka z knihy

Snímek obrazovky 2017-05-27 v 22.37.49

Prohlédněte si online celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Autorem úvodního obrázku je Pawel Pacholec.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUhranuti výšinami
Dějiny hor a proč nás přitahují

Svensen, Henrik

Argo, 2017

zobrazit info o knizeNepozornost, hyperaktivita a impulzivita
Zápory i klady ADHD v dospělosti

Jucovičová, Drahomíra – Žáčková, Hana

Grada, 2017

zobrazit info o knizeNeohrožení
Úžasný příběh outsiderů z Leicesteru City

Northcroft, Jonathan

Host, 2017

Napsat komentář