Migrace: objektivní fakta

Nová odysea
Migrace. Velice aktuální téma, které zasáhlo celou Evropu a vyvolalo bouřlivé reakce. Patrick Kingsley se rozhodl ve své nové knize předložit objektivní fakta, která získal mj. i prací v terénu, a předkládá i příběhy uprchlíků. Nic není jen černé či jen bílé…

Evropa čelí vlně migrace, jakou nepoznala od konce druhé světové války, a jako všechno nepoznané, i tato situace vyvolává protichůdné názory a vypjaté emoce. Proto je důležité mít k dispozici objektivní informace a fakta, a právě ta Patrick Kingsley ve své knize přináší.
Autor je zahraničním reportérem britského listu The Guardian, který byl pověřen sledováním uprchlické krize, a zná proto její pozadí i průběh zevrubněji než kdo jiný. V průběhu roku 2015 procestoval Kingsley sedmnáct zemí, kterými vedou nejfrekventovanější migrační trasy, a setkal se se stovkami uprchlíků, kteří putují přes pouště, moře i hory, aby dosáhli vytoužené Evropy. Kingsley s hlubokým pochopením věci vysvětluje, co jsou tihle lidé zač, proč odcházejí ze svých domovů a jakým způsobem to dělají. Z osobní zkušenosti píše o setkáních s pašeráky, s pobřežní stráží, s dobrovolníky i pohraničníky, a poměřuje situaci v terénu s vlažných přístupem vlád a úřadů, které by měly urychleně hledat optimální řešení.
Jeho kniha přináší strhující zpravodajství o skutečných osudech jednotlivců podstupujících tuto nebezpečnou a strastiplnou pouť, a připomíná nám, že za bezejmennou masou se skrývají příběhy lidí stejných jako my.

Ukázka z knihy

Ve tmě daleko na moři Hášim aš-Šaukí svoje sousedy nevidí, ale slyší jejich křik. Částečně za to může on sám. Jsou to dvě Afričanky – možná ze Somálska, ale na vyptávání teď není vhodná chvíle – a Hášim na nich leží na břiše s rozpřaženýma rukama. Lokty a koleny se zarývá do jejich údů. Chtějí, aby někam uhnul, teď hned, a on by také rád. Ale nejde to – na něj je navaleno několik dalších lidí a na nich dost možná ještě jedna vrstva. Na dřevěné loďce se tísní desítky lidí. Kdo se pokusí pohnout, toho vrátí na místo kopanec od pašeráka. Nikdo nestojí o to, aby se přetížená loď převrátila a potopila. (str. 13)

Podívejte se na pokračování ukázky.

Nová Odysea

Příběh uprchlické krize v Evropě
Autor: Patrick Kingsley
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 340
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7473-519-6
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Nová Odysea vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

O edici

Edice TEMA vybírá pro český trh knihy autorů, kteří jsou ve světě tzv.non-fiction současnou špičkou a zaobírají se otázkami, které si klade v této době téměř každý moderní člověk. Jak vznikl vesmír? Jaká je podstata kvantové teorie? Jak ovlivňuje architektura náš každodenní život? Budeme žít věčně? V čem spočívá podstata současného trhu s uměním? Cestujeme kvůli dosažení cíle, nebo kvůli cestě samotné? Nacházíme ve filozofii útěchu, nebo znepokojení? Proč nás musí někdo, nebo něco „pošťouchnout“, abychom byli schopni učinit některá rozhodnutí? Autoři těchto knih se těmito otázkami dlouhodobě zabývají, mnozí z nich působí na světoznámých univerzitách, jsou poradci vlád a prezidentů, či přispívají do renomovaných deníků a časopisů. I přes jejich vědecké a poměrně úzké zaměření píší srozumitelně a poutavě, a jejich knihy oslovují široký okruh přemýšlivých a inteligentních čtenářů.


Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNová Odysea
Příběh uprchlické krize v Evropě

Kingsley, Patrick

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář