Nenechte si ujít v týdnu od 23. do 29. ledna

nenechte_si_ujit
Zima je v plném proudu, mráz svírá ulice měst, vsí i osamělých stavení. Kam se před ním schovat? Ke krbu se sklenicí grogu nebo svařeného vína a nebo na některou z literárních akcí.

Leden nebývá na množství literárních akcí právě nejbohatší, ale jak říkáme my knihomolové: „nemusí pršet, jen když kape“. Vhodili jsme tedy všechny akce, které se konají příští týden, do stroje a vybrali pro vás následující.

Pokračuje turné autorky Blanky Milfaitové, která v lednu objíždí celou republiku, aby čtenářům představila svoji novou knihu Příběh psaný do vody. Tentokrát se mohou těšit fanoušci v Chodově, kam úspěšná spisovatelka dorazí v pondělí 23. ledna, v úterý 24. ledna bude pak v Sokolově, ve středu 25. ledna v Mokré a v pátek 27. ledna ve Vrdech. Pokud to máte do některého z těchto míst blízko, neváhejte a přijďte. Přesný program cesty naleznete v našem kalendáři.

V pondělí 23. ledna se v ostravském Domu knihy koná akce pro všechny milovníky zdravé stravy. Od 16.00 zde bude probíhat beseda a autogramiáda Petra Havlíčka a Petry Lamschové, autorů knihy Superjídelníček II. Kniha vás provede zdravým jídelníčkem od snídaně až po večeře. Najdete v ní jak kompletní jídelníčky, tak i zajímavé a samozřejmě zdravé recepty. Zvažujte-li změnu svého jídelníčku, přijďte a nechte se inspirovat.

Soutěžíte rádi? Literatura je vám nejen koníčkem, ale doslova koněm, a rádi byste poměřili své znalosti s ostatními? Pokud ano, nezapomeňte zavítat v úterý 24. ledna do Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Od 18.00 se zde koná Audiovizuální literární kvíz. Poznáte knihu podle hlavního hrdiny, či dokonce pouze podle obálky? Soutěžit se bude v týmech s maximálně pěti členy a ten vítězný získá zajímavé ceny. Tak co, přijdete?

Miloň Čepelka je jméno jistě známé všem fanouškům Divadla Járy Cimrmana. Ve středu 25. ledna se s tímto jedinečným představitelem (nejen) ženských rolí, ale také spisovatelem a scénáristou můžete osobně setkat na jeho autorském večeru se spisovatelem a nakladatelem Josefem Pepsonem Snětivým ve Středisku knihovnických a kulturních služeb v Chomutově. Vše začíná v 17.00.

Ve čtvrtek 26. ledna se v Městské knihovně v Praze uskuteční autorské čtení spisovatelky Mileny Holcové. Autorka se ve svých knihách věnuje světu zralých žen po padesátce. Ve svém čtyřdílném cyklu Žena, růže, píseň, kost provází čtenáře osudy těchto žen, jež jsou protkány především vzájemnou solidaritou. Autorské čtení začíná v 17.00 v Ústřední knihovně.

Ve čtvrtek 26. ledna se příznivci poezie sejdou ve Šmidingerově knihovně ve Strakonicích. Od 18.00 se zde koná Zastavení v čase, krátké setkání nad krásnými verši od Bulata Okudžavy a nad poetickou prózou Luisy Novákové. Ideální příležitost ke krátkému zastavení se a relaxaci. Setkání se koná v pobočce Za Parkem.

Čtvrteční odpoledne v Krajské knihovně v Pardubicích je určeno těm nejmenším. V 16.00 tu začne Pohádkové čtení s babičkou či dědečkem. Návštěvníkům dětského oddělení budou číst pohádky dobrovolníci z klubu seniorů SENSEN. Akce je ideální nejen pro rozvíjení lásky k literatuře, ale také pro upevnění vztahu nejmenší generace se seniory. Děti si akci určitě užijí a odnesou si příjemný zážitek.

Budete-li mít ve čtvrtek 26. ledna cestu do Liberce, zastavte se v Oblastní galerii. V 17.30 zde bude zahájena vernisáž výstavy Nespatříte hada. Výstava je zaměřena na dětskou tvorbu Josefa Čapka, Františka Hrubína, Jana Skácela a Miloslava Kabeláče. Pomocí multimediální instalace budou jejich díla propojena se současnými dětskými kresbami. Zajímají-li vás Čapkovy kresby, Hrubínovy a Skácelovy verše a hudební provedení Kabeláčovy skladby, rozhodně si nenechte tuto výjimečnou výstavu ujít, potrvá až do konce dubna.

Pokud jste si z našeho článku nevybrali, další inspiraci naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář