Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. prosince

nenechte_si_ujit
Máme tu třetí adventní neděli a Vánoce už pomalu vchází do dveří. Pokud však ještě nemáte pro všechny své blízké ty správné dárky a hledáte inspiraci, zkuste navštívit některou z nabízených literárních akcí. Určitě získáte minimálně pěkný zážitek.

I v tento předvánoční čas můžete navštívit mnoho zajímavých literárních událostí. Napříč celou republikou jsou připraveny akce, které vás potěší.

V pondělí 12. prosince se v Literární kavárně Academia v Praze koná slavnostní uvedení knihy Islámský stát: Blízký východ na konci časů. Autory této publikace jsou Ondřej Beránek a Bronislav Ostřanský. Ve své nové knize popisují rychlý vzestup Islámského státu a snaží se postihnout jeho hlavní rysy i strategii, pomocí které ovlivňuje média a vlastní prezentaci v nich. Pokud vás toto aktuální téma zajímá, přijďte se podívat, akce začíná v 17.00.

V úterý 13. prosince pořádají v brněnské Knihovně Jiřího Mahena událost pro literární nadšence. V 18.00 zde začne audiovizuální literární kvíz. Myslíte si, že poznáte knihu podle hlavního hrdiny či dokonce pouze podle obálky? Během kvízu si můžete zábavnou formou vyzkoušet, jaké jsou vaše znalosti literárního světa. Proto neváhejte a registrujte se.

V úterý 13. prosince se podíváme i do OstravyV Domě knihy se od 16.00 uskuteční beseda a autogramiáda blogerky Lucie Dolejší, která dodává sebevědomí ženám s nadváhou, pomáhá jim objevit v sobě krásu navzdory nějakým těm kilům navíc. Před nedávnem vydala dokonce knihu Svět podle LU, v níž se snaží ukázat, že být ženou je úžasné. Můžete se inspirovat osobním příběhem, ale i konkrétními radami a tipy na to jak krásně nejen vypadat, ale také se tak i cítit.

Ve středu 13. prosince je připraveno v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně zajímavé autorské čtení a představení anglické verze knihy spisovatele Antonína Bajaji. Londýnské nakladatelství Jantar Publishing vydalo Bajajovu knihu Na krásné modré Dřevnici, která je psaná formou dopisů sestře Janě, s níž autor prožíval své dětství. Do angličtiny knihu přeložil David Shorta. Součástí prezentace bude i beseda o umění a překážkách překladu či o problémech s vydáváním české literatury v zahraničí. Večer zpříjemní svým zpěvem a hrou na cimbál Zuzana Lapčíková.  Akce začíná v 17.00.

sylva lauerova nahledVe středu 14. prosince se podíváme do Literární kavárny Academia v Brně. Od 17.00 se zde bude konat autorské čtení Sylvy Lauerové. Tato autorka zde představí svoji knihu Tichošlap, v níž sleduje a proplétá osudy několika lidí a rozehrává velmi poutavý příběh, který jistě zaujme nejednoho čtenáře. Přijďte si odpočinout od vánočního shonu a poslechnout si ukázky čtené přímo autorkou.

Na středu 14. prosince se mohou těšit návštěvníci ostravského Domu knihyV 16.00 zde začíná beseda a autogramiáda Zuzany Komůrkové, která nedávno vydala vegetariánskou bezlepkovou kuchařku Výživou ke změně. Autorku vždy zajímalo, jaký vliv má výživa na lidské tělo. Sama vyzkoušela více přístupů ke stravování a může tak srovnávat. Ve své kuchařce přináší tipy na výborné vegetariánské či veganské pokrmy, radí ale také, jak jídlo připravit pro „masožravce“. Pokud se i vy zajímáte o výživu, pak právě tato beseda je pro vás jako stvořená.

Ve středu 14. prosince zavítáme také do Knihovny Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Od 18.00 se zde můžete setkat s autorem sedmidílného cyklu o posvátných místech v Čechách Václavem Vokolkem. Sám autor seznámí návštěvníky s tímto knižním projektem. Bude vyprávět o posvátných místech, a o tom, jak se ona posvátnost projevovala v krajině. Pro všechny milovníky české krajiny i duchovna jde zajisté o událost velmi zajímavou.

Ve čtvrtek 15. prosince se v Ostravě v Domě knihy setká se svými fanoušky Bára Nesvadbová. Beseda a autogramiáda této spisovatelky, novinářky, ale také návrhářky a milovnice knih začne v 16.00. Autorka si bude s návštěvníky povídat mimo jiné o své nové knize povídek Laskonky, ve které se zamýšlí nad tím, proč někteří lidé opakovaně vstupují do stejné řeky, jestli je možná nevěra, která nezraňuje, či zda opravdu existuje sex bez závazků. Přijďte si popovídat s Bárou Nesvadbovou.

Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další inspiraci naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář