Vyhrajte publikaci o rizicích a následcích digitalizace

kybernemoc-perex
Míra digitalizace v našich životech stále narůstá a z mnoha lidí se stávají kybernemocní. Napadlo vás někdy, že tato situace může mít až fatální následky? Přečtěte si více o zdravotních rizicích a o tom, jak se před nimi chránit.

Trend ohrožující zdraví

Digitalizace všedních dnů narůstá – a má fatální následky.

Když digitálním médiím přenecháme kontrolu nad všemi oblastmi života, když dlouhé hodiny hrajeme online hry a ztrácíme se na sociálních sítích, stávají se z nás kybernemocní lidé. K následkům tohoto stavu patří stres, nadváha, deprese i poruchy spánku a soustředění. U dětí se špatně vyvíjí motorika, jazyk i schopnost empatie.

Manfred Spitzer na základě nejnovějších vědeckých výzkumů ukazuje, do jaké míry tento trend ohrožuje naše zdraví. Ve své knize informuje čtenáře o rychle se šířících civilizačních chorobách, varuje před zdravotními riziky digitální techniky a vysvětluje, jak se před nimi můžeme chránit.

 

Kybernemoc!

Autor: Manfred Spitzer

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Iva Kratochvílová
Počet stran: 391
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2016
ISBN: 978-80-7491-792-9

Přečtěte si více o knize Kybernemoc!, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Asi před dvanácti tisíci lety jsme my lidé začali žít civilizovaně: dnes už nás nebudí slunce, nýbrž budík. Jdeme do koupelny, kde se umyjeme teplou vodou, a snídáme v příjemně klimatizované místnosti potravu, která byla vyprodukována a připravena někde daleko – sotva si umíme představit všechny výrobní procedury, které taková houska namazaná máslem prodělala cestou z pole a od krávy na náš jídelní stůl. Potom jedeme vlakem, autobusem nebo autem „do práce“, jak označujeme specializované, často vysoce technizované místo výroby a distribuce zboží a služeb. Po návratu trávíme večer doma – mnozí z nás sami – a ve zbývajícím volném čase se necháváme rozmanitě bavit herci, tedy cizími lidmi, jejichž chování je zpravidla vymyšlené, s velkým úsilím zaznamenané a mediálně šířené. Často míváme pocit, že tyto lidi známe lépe než své bezprostřední sousedy. Už dávno nesedáváme se svou tlupou u ohně před jeskyní. (str. 17)

 

O autorovi

Manfred Spitzer (nar. 1958) vystudoval medicínu, psychologii a filozofii. Nakonec se zaměřil na obor psychiatrie. Dvakrát působil jako hostující profesor na Harvardu. Vede univerzitní psychiatrickou kliniku v Ulmu a Centrum pro výzkum učení a neurologie. Je autorem řady knih, mimo jiné i bestselleru Lernen: Gehirnforschung und die Schule des Lebens (Učení: Výzkum mozku a škola života, 2002) a Vorsicht Bildschirm! Elektronische Medien, Gehirnentwicklung, Gesundheit und Gesellschaft (Pozor, obrazovka! Elektronická média, vývoj mozku, zdraví a společnost, 2005). Na stanici BR-alpha každý týden moderuje vlastní pořad Geist & Gehirn. Manfred Spitzer je jedním z nejvýznamnějších německých badatelů v oblasti neurovědy, který dokáže zprostředkovat vědecké výsledky přístupnou a názornou formou. Mimořádný ohlas v Německu a anglosaském světě vzbudila jeho kniha Digitální demence (2012; česky Host 2014), jíž se prodalo přes 260 000 výtisků, několik měsíců se držela na první příčce bestsellerů týdeníku Der Spiegel a práva na vydání byla prodána zatím do patnácti zemí. Autorovou nejnovější knihou je Kybernemoc! (2015).
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Kybernemoc!

Současná doba se vyznačuje rostoucím trendem digitalizace, který však může ohrožovat naše zdraví a vést až k fatálnímu konci. Nevěříte? Tento závěr je podložen nejnovějšími vědeckými výzkumy a jeden z nejvýznamnějších německých badatelů v oblasti neurovědy Manfred Spitzer se rozhodl, že je čas o zdravotních rizicích digitální techniky a šířících se civilizačních chorobách informovat širokou veřejnost. Začtěte se do jeho publikace a zjistěte, jak se chránit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kybernemoc! vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kybernemoc!
probíhá od 26. října do 8. listopadu 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 populárně naučné knihy Kybernemoc!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKybernemoc

Spitzer, Manfred

Host, 2016

Napsat komentář