Zahrajte si o pravdivý příběh severokorejského pilota

utek-ze-severni-koreje-perex
Kim Ir-sen byl tyran, který byl politickým vůbec Severní Koreji a uvrhl tuto zem do válečného konfliktu se Spojenými státy. No Kum-sok dlouhou dobu předstíral, že Velkého vůdce miluje a ctí, potom se však rozhodl pro šokující čin.

Vzdor proti Velkému vůdci

Pravdivý příběh o tyranovi, který vybudoval Severní Koreu, a mladém pilotovi, který mu vzdoroval.

Blaine Harden – autor bestseleru Útěk z Tábora 14 – vypráví strhující příběh o vzestupu Kim Ir-sena k moci a o mladém severokorejském stíhači, který se odvážil postavit se mu na odpor.

V důsledku vývoje po druhé světové válce uvrhl Kim Ir-sen Severní Koreu do konfliktu se Spojenými státy, zatímco nejmladší stíhací pilot jeho vojenského letectva se pustil do velmi riskantní hry předstírání – a útěku. Jak Kim vyrůstal z role sovětské loutky a měnil se v bohorovného vládce, No Kum-sok předstíral, že svého Velkého vůdce miluje. Ovšem jen do chvíle, kdy sebral sovětské letadlo typu MiG-15 a odletěl s ním na americké letiště v Jižní Koreji. Aniž by tušil, že Američané za tento válečný letoun nabízeli peněžitou odměnu ve výši sto tisíc dolarů (což se v dnešní době rovná téměř jednomu milionu dolarů). Tato krádež – jen několik týdnů po ukončení korejské války v červenci roku 1953 – šokovala tehdejší svět a vyprovokovala Kima ke krvavé odvetě.

Na základě dokumentů z čínských a ruských archivů, týkajících se role Maa a Stalina v nejasném vzestupu Kima, i na základě dokumentů zpravodajských služeb Spojených států a dalších vyšetřovacích spisů, předkládá Harden napínavý dobrodružný příběh a zcela nový způsob, jak chápat nejdéle přežívající totalitní stát na světě.

 

Útěk ze Severní Koreje

Autor: Blaine Harden

Vydalo: nakladatelství CPress
Překlad: Jiří Berka
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 8/2016
ISBN: 978-80-264-1182-6

Přečtěte si více o knize Útěk ze Severní Koreje, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CPress patřící pod společnost Albatros Media. Navíc si můžete stáhnout a přečíst také ukázku, nebo se podívat na obsah.

cpress-AM

Nakladatelství CPress systematicky rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda. Novým knižním oborem, který si už pevně vydobyl své místo v našem nakladatelství, jsou kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

Stalinova radost neměla dlouhého trvání. Několik týdnů před odesláním tohoto blahopřejného telegramu se severokorejská armáda začala hroutit.
Její rozklad byl do značné míry způsoben Kimovou netrpělivostí a nekompetentností coby válečného plánovače. Ve svém spěchu provést invazi 25. června ani nečekal na většinu těžkých zbraní, které mu Stalin věnoval. V červnu a srpnu dorazilo na lodích osmdesát devět tanků T-34. Kdyby na ně počkal, tyto tanky by více než zdvojnásobily počet jeho tankových invazních sil a podstatně by zvýšily jeho šance dosáhnout bleskového vítězství. Kim mohl během prvních dnů války pádit do Jižní Koreje se třemi obrněnými divizemi namísto jedné. Kdyby si počkal na ostatní sovětské vojenské dodávky, měl by výbavu pro další pěší divizi při invazi. Stejně tak bylo důležité, že sovětská výstroj, potraviny a pohonné hmoty by zásadně posílily jeho zásobovací linie. (str. 86)

 

Vyhrajte knihu Útěk ze Severní Koreje

Severní Korea je nejdéle přežívající totalitní stát na světě, v jejímž čele mnoho let stál Kim Ir-sen. Kdo a co sehrálo roli ve vzestupu tohoto tyrana? Na tyto otázky a některé další hledal odpověď americký spisovatel a novinář Blaine Harden v čínských i ruských archivech a také v dokumentech zpravodajských služeb Spojených států. Právě proti této zemi vedl Velký vůdce válku, ve které bojoval i mladý severokorejský stíhač No Kum-sok, který se nebál vzdorovat svému vládci a vyprovokoval tím Kima ke krvavé odvetě.

Ve spolupráci s nakladatelstvím CPress patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Útěk ze Severní Koreje vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Útěk ze Severní Koreje
probíhá od 1. do 14. září 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 skutečné příběhy Útěk ze Severní Koreje

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚtěk ze Severní Koreje

Harden, Blaine

CPress, 2016

Napsat komentář