Vztahové romány

Knizni tipy_vztahove romany
Dnes tu pro vás máme tři neobyčejné romány o složitých mezilidských vztazích, o tajemstvích, pravdách i lžích, o bolestech a strachu, ale i o naději a lásce. Zkrátka o všem, co život přináší…

První z našich dnešních příběhů se bude točit kolem podivínské matky, syna, jenž prahne po lásce, a touhy lehce zemřít. Už toto zní velmi zajímavě, že ano? Ponořte se do nevšedního románu Já se vrátím.

Já se vrátím

Autor: Adriaan van Dis
Přeložila: Martina Limburg Loučková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-592-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Já se vrátím vydalo nakladatelství Host.

Po letech chladu a odmítání se osmadevadesátiletá matka otevře svému synovi romanopisci. Dovolí mu, aby sepsal její životní příběh – pod podmínkou, že jí pomůže k odchodu. Dodrží oba svůj slib? A mohou si důvěřovat? Kdo je vlastně ta svérázná žena zamykající minulost do staré truhly? Jako selská dcerka brabantského statkáře se ke zděšení své protestantské rodiny provdala za indonéského vojáka koloniální armády a odjela s ním na druhý konec světa. Po válce se do Nizozemska vrátila – bez manžela, zato se třemi dcerami a bez prostředků, těhotná s novým mužem a poznamenaná léty utrpení v japonském koncentračním táboře. Válka ji ovšem pronásledovat nepřestala, vtělila se do šílenství jejího muže, spisovatelova otce. Teprve dědictví po zámožné tetě jí dalo naději na nový, lepší život. Vzájemná jízlivost, bizarní monology, zamlčená tajemství. Syn zoufalý z nepřehledné směsice pravdy a lží nad matkou čas od času láme hůl. Ale stejně se k ní vždy znovu vrací… Román Já se vrátím je tragikomedií o odtažité, leč fascinující matce, po lásce toužícím synovi a napínavé hře, kterou spolu hrají.

 

Ukázka z knihy

Objal jsem truhlu, vlekl ji k otevřeným dveřím a drhl při tom o linoleum i koberec. Koberec se sunul se mnou, stůl se sunul se mnou a na zem padaly knihy. Matka se vyškrábala na nohy a rozkročila se před dvojitými dveřmi do zahrady.
Udělal jsem krok vzad, odrazil se, nabral ji hlavou do břicha a už s řinkotem letěla vitrážovým sklem. A teď stranou, rozrazit dveře, přes práh s tím krámem a pak na trávník (na její pýchu bez jediného chomáče mechu, kterou jsem každý týden sekal), dno rozrývalo trávník, hlína tryskala kolem – kam se na mě hrabal tank. Byla to moje bitva. Netušil jsem, že může žena takhle ječet.
Bydleli jsme v okrajové čtvrti, živý hlohový plot byl ještě mladý, ale zahrada široká a dlouhá a přecházela v les – mohl sis tam dělat, co se ti zlíbilo. Noviny byly zrovna plné případu vraždy spáchané nedaleko naší čtvrti. Pár slušných hochů, s nimiž jsem chodil do tanečních, shodilo mrtvolu nepohodlného kamaráda do studny – objevili ho teprve o rok později. (str. 10–11)

Přečtěte si celou ukázku.

Nezapomeňte ani na náš článek o této nevšední knize.

 

Řekli o knize

Příběh autora a jeho matky je zároveň příběhem dvou nizozemských generací dvacátého století. Vyznačuje se kontrastem mezi líčením bouřlivých válečných událostí a poklidným životem syna-spisovatele, který dlouho neměl ani tušení, jak velké utrpení jeho matka prožila.

NU.nl

Ona se doznává k věcem, jež tajila po celá desetiletí, on si uvědomuje, že jejich rozhovory mají hodně společného s psychoanalýzou – i ta jde až na dřeň v naději, že odhalí, proč se kdysi všechno pokazilo. Román Já se vrátím je psychoterapií bez terapeuta, vyprávěním o omylnosti, dědičné zátěži a v neposlední řadě o propojenosti jazyka a těla.

Porota Libris Literatuur Prijs

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (* 1946) je oceňovaný nizozemský spisovatel, novinář a tvůrce televizních pořadů. Pochází z rodiny s indickými kořeny a fascinace kulturními střety se promítla do celého jeho díla. Za svůj autobiografický román Indische duinen (Indické duny, 1994) obdržel několik nizozemských ocenění. Van Disova nejnovější kniha Já se vrátím (2014) získala v roce 2015 prestižní nizozemskou cenu Libris. Knihy se prodalo téměř dvě stě tisíc výtisků.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

————————————————

Naším druhým tipem je Gangsterova přítelkyně, kniha o přemýšlivé ženě, která hledá svou vnitřní sílu a způsob, jak vzít vlastní život znovu pevně do rukou a neztratit pro lásku ke zločinci samu sebe.

Gangsterova přítelkyně

Autorka: Karolina Ramqvistová
Přeložil: David Pišvejc

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7473-434-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Gangsterova přítelkyně vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Než John toho rána vyrazil, vzal si na sebe novou teplákovou soupravu a nové běžecké boty, Karin dostala mobil s dobíjecí kartou. Oděv i hovory, co nejdou vystopovat. Řekl „uvidíme se brzy,“ neřekl však kdy. Všichni, kteří byli před ním, tvrdili, že se o ni postarají, ale on jí koupil dům jako hrad. Tam na něj čeká a nemá dovoleno vycházet ven, zatímco on je zase venku „za prací“. Co ji přitahuje na muži, jehož denním chlebem je násilí a zločin? Zatímco její přítelkyně se chtějí bavit, ona přemýšlí o tom, proč vede takovýto život. Střípky okolního světa jí připomínají, že i ona by mohla vést obyčejný život.
Gangsterova přítelkyně je zajímavá kniha z mnoha důvodů. Popisuje život v mezidobí, život nežitý skutečně naplno. Karin tráví mnoho času přemýšlením – o Johnovi, o svém dřívějším životě, o tom, jak dobrovolné bylo její rozhodnutí. Bylo opravdu dobrovolné? Má dostatek síly, aby dokázala své rozhodnutí změnit?
Styl i tón vyprávění jsou sice umírněné, pod povrchem to ale vře. Zlost se ven nedostane, pocity se nedávají na odiv, vše musí zůstat v tajnosti, jde o to neztratit tvář. Karininy přítelkyně nejsou zvlášť sympatické, ale jejich podobně smutný úděl vzbuzuje soucit. Ani ony nemají na výběr. Největší oporu tak Karin nachází v manželce hlavního hrdiny Scorseseho filmu Mafiáni, Karen, se kterou se neustále srovnává a již bere jako svůj vzor.
Kniha Gangsterova přítelkyně není jen zajímavým a citlivě napsaným románovým příběhem, je především pevnými konturami načrtnutým psychologickým portrétem ženy, která kvůli lásce ke zločinci postupně ztrácí sebe sama a která hledá vnitřní sílu, jak vzít život opět pevně do vlastních rukou.

 

Ukázka z knihy

Hrníček s kávou, dva mobily, jeden normální přenosný telefon a krabičku cigaret. Všechno tohle dokážu udržet v rukou.
Strčím do venkovních dveří – v rohu stojí jeho bag s golfovými holemi – a vyjdu na verandu, zrovna když kolem naší branky běží soused.
Ve vzduchu jsou cítit šeříky.
Je doktor.
Postavím hrníček a zkouším si zapálit, aniž bych upustila některý z telefonů. Jsem nucená je s sebou všude vláčet, ještě jsem v ně neztratila naději. V jednom kuse myslím na vyzvánění, uši nastražené. Jsem ve střehu.
Má na sobě běžecké oblečení. Zastaví se a trochu přešlapuje na místě, protahuje se a přes plot na mě volá.
„Všechno v pořádku?“
Přikývnu.
„Vy zůstanete doma, že jo?“
Viděl, jak John odjíždí.
Viděl ho, jak nakládá tašku a nasedá do auta. Zůstanu.
Znovu přikývnu a usměju se. Nemůžu si vzpomenout, jak se jmenuje. (str. 18–19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Karolina Ramqvistová

karolina-ramqvistovaKarolina Ramqvistová (* 1976) působila jako šéfredaktorka časopisu Arena a jako kritička v největším švédském deníku Dagens Nyheter. Na knižním poli debutovala roku 1997 románem När svenska pojkar började dansa (Když kluci ve Švédsku začali tančit). Od té doby napsala řadu románů, z nichž právě Flickvännen (Gangsterova přítelkyně) sklidil uznání v podobě nominace na Literární cenu Švédského rozhlasu (2010) a byl zdramatizována pro scénu Stockholmského městského divadla. Její nejnovější počin, román Den vita staden (2015, Bílé město), na Gangsterovu přítelkyni volně navazuje.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Kniha Zlín.

————————————————

S naším posledním dnešním tipem se přesvědčíme, že někdy stačí jen malý okamžik, aby se náš život navždy změnil. Přečtěte si tři verze jednoho romantického příběhu v knize A co kdyby to bylo jinak?

A co kdyby to bylo jinak?

Autorka: Laura Barnett
Přeložila: Marcela Nejedlá

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-267-0628-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu A co kdyby to bylo jinak? vydalo nakladatelství Motto.

Evě a Jimovi je devatenáct, studují v Cambridge a jejich cesty se poprvé zkříží v roce 1958. Jim jde po ulici a na kole k němu přijíždí Eva, když tu jí do cesty vběhne malý pejsek. To, co se stane dál, navždy předurčí běh jejich životů. Autorka nás nechává sledovat tři verze jejich budoucnosti, kdy jsou nebo nejsou spolu, a po různých peripetiích všechny směřují k závěru v současnosti.

 

Ukázka z knihy

Později si Eva pomyslí: Kdyby nebylo toho rezavého hřebíku, Jim a já bychom se nikdy nesetkali.
Ta myšlenka se jí vkradla na mysl a zformulovala se tam se silou, která jí skoro vyrazila dech. Tiše ležela, pozorovala, jak se kolem závěsů prodírá dovnitř světlo, uvažovala nad přesným úhlem předního kola na rozježděném trávníku; samotný hřebík, starý a zohýbaný; malý psík, čenichající na krajnici, nevnímající zvuk zvonku a brzdění. Strhla řídítka, aby se mu vyhnula, a její přední kolo narazilo na rezavý hřebík. Jak snadné – jak mnohem pravděpodobnější – by bylo pro všechny tyhle věci, aby se nestaly?
Ale to všechno bude později, kdy se její život před Jimem už bude zdát němý, zbavený barev, jako by to sotva byl nějaký život. Teď, ve chvíli nárazu, se ozval jen slabý trhavý zvuk a tiché zasyčení vypouštěného vzduchu.
„Kruci,“ vyhrkla Eva. Tiskla nohy na pedály, ale přední kolo poskakovalo jako nervózní kůň. Zastavila, sestoupila, poklekla, aby stanovila diagnózu. Psík zkroušeně okouněl opodál, skoro omluvně štěknul, a pak se odšoural někam za svým páníčkem – který teď už byl o pěkný kus dál, mizející postava v béžovém trenčkotu.
(str. 13–14)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu báječných knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá se vrátím

Dis, Adriaan van

Host, 2016

zobrazit info o knizeGangsterova přítelkyně

Ramqvistová, Karolina

Kniha Zlín, 2016

zobrazit info o knizeA co kdyby to bylo jinak?

Barnett, Laura

Motto, 2016

Napsat komentář