Když věci nejsou takové, jaké se zdají být

Greenova_KajaSuperFrajaBratranek
Koho by bavilo dělat domácí úkoly, když se doma dá dělat tolik jiných věcí, jako třeba hrát videohry? A koho by zajímal příbuzný, který je mu dáván ve všech ohledech za příklad dokonalosti? A přeci, možná je všechno jinak, než byste řekli. Třeba je to doopravdy Bratránek za všechny peníze.

V květnu 2016 představilo nakladatelství CPress, součást Albatros Media, překlad další knihy D. L. Greenové ze série Kája super frája, tentokrát s podtitulem Bratránek za všechny peníze (Zeke Meeks vs His Big Phony Cousin, 2014). Překlad pochází z pera Zdeňka Kubíka.

Kája super frája: Bratranec za všechny peníze je na našem trhu již pátou přeloženou knihou ze zatím stále čtrnáctidílné série. My jsme si již dvě knihy této americké autorky píšící pod pseudonymem D. L. Green představili v recenzích knih Káji super fráji s podtituly: Týden bez televize (Zeke Meeks vs The Horrifying Tv-TurnOff Week, 2012, česky 2015) a Holky jsou nemožný (Zeke Meeks vs The Gruesome Girls, 2012, česky 2016). Stejně jako ve všech předchozích titulech, i v „Bratranci“ potkáme obě Kájovy sestry, maminku, ale i jeho nejlepší přátele spolužáka Hektora a spolužačku René. Celý příběh se tentokrát odvíjí od školního projektu – děti z Kájovy třetí třídy mají za úkol připravit si referát a seznámit své spolužáky s nějakou svou oblíbenou činností či dovedností. A stejně jako vždy, Kájovi se do ničeho, co souvisí se školou, nechce. Do toho všeho na návštěvu přijíždí bratranec Sam s celou svou rodinou – maminkou Vandou, tatínkem Vasilem a mladší sestrou Janou. Proti původnímu Kájovu očekávání se ale zdá, že se Samem nebude taková zábava, v jakou doufal. Jakoby se Sam změnil v nudného a perfektního miláčka svých rodičů, malého génia bez trochy klukovské rozpustilosti. Ovšem typicky pro D. L. Greenovou, situace nikdy není taková, jaká se na první pohled zdá, a Kája opět pochopí, jak se věci mají doopravdy, a hlavně, jaké by být měly.

Kouzlem celé Kájovské série je právě ta finální nevinnost. Děti v Kájově okolí jsou popsány realisticky, se všemi svými dominantními nepravostmi, přesto se autorce daří vyvarovat se vulgarit či dokonce hrubostí, jimiž si nejeden dnešní autor bez rozmýšlení a ve snaze zalíbit se mladší generaci, takové, jakou ji bez bližšího pohledu vnímá, vypomáhá. D. L. Greenová ale pochopila, že děti jsou a budou takové, jakými je společnost udělá. A tak jim ukazuje svět v jasných barvách poznání, nikoli ve řvavých odstínech rezignace a předstírání. Nabízí jim cestu poznání a zdokonalování, hledání sama sebe prostřednictvím kultury, vědy i vzdělání nejen školního. Každá ze čtrnácti knih série nese více než jedno snadno identifikovatelné ponaučení, popsané zručně krok za krokem, s jasně namapovanými myšlenkovými pochody svého hlavního hrdiny. Jako úplně nejpovedenější vidím ono sebeuvědomění – dětem v Kájově světě je umožněno dojít ke správnému závěru svou vlastní cestou, nikoli typicky školskými direktivami.

A opět stejně jako v ostatních, i tento titul přináší sto dvacet osm stran, rozložených do deseti hlavních kapitol, závěrečného kvízu, Kájova slovníčku a posledního překvapení – tentokrát spočívajícího v receptu na falešné… ale to se přesvědčte sami. Bez čeho by knihy o Kájovi super frájovi nebyly kompletní, jsou roztomilé a mimořádně vtipné ilustrace Joshe Alvese. Nejsou to jen prosté obrázky, ale samostatně žijící svět, plný žertovných poznámek a dá se říci, že dodávají knize další zábavný rozměr. Řekněme, že pro začínajícího čtenáře mohou být právě tyto komentáře zajímavým startovacím bodem pro slabikování svých prvních psaných slov.

Série Kája super frája patří v současnosti nepochybně k tomu nejlepšímu, co svět dětské knihy nabízí jako alternativu ke stále dokonalým, ale přeci jen již starším Mikulášovým patáliím. Je škoda, že se naši čtenáři měli dosud šanci seznámit jen s minimem z celé sady, a lze tedy jen s nadějí doufat, že CPress přijde brzy s dalšími překlady příhod této milé postavy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKája, super frája – Bratránek za všechny peníze

Greenová, D. L.

CPress, 2016

Napsat komentář