Čtenářská recenze: Společnice od Lesley Pearse

Spolecnice
Příběh je zasazen do chudinské londýnské čtvrti Seven Dials zhruba mezi roky 1910–1912. Matka Belle vede nevěstinec, ve kterém její dcera také žije. Bydlí však v suterénních místnostech, které jsou klasicky zařízeny jako byt, a nemá ani tušení, co se odehrává nahoře v pokojích. Více než matka se o Belle stará hospodyně Mog.

Jednou při úklidu pokojů se stane, že Belle v jednom z nich usne a vzápětí se stane nejen svědkem sexu mezi prostitutkou a zákazníkem, ale také svědkem vraždy. Je v šoku, když zjistí, co se vlastně nahoře v pokojích běžně děje, že nejde pouze o nevinné večírky. Ale hlavně se nemůže vzpamatovat z vraždy, které se stala nechtěným svědkem, a vrah o tom ví. Matka Belle ze strachu z pomsty policii zapře, že její dcera u toho všeho byla, a nadiktuje i falešný popis vraha.

Zanedlouho je Belle unesena, protože vrah se jí jako svědka potřebuje pochopitelně zbavit. Belle se po únosu octne ve Francii, kde prožije na vlastní kůži hrůzostrašné věci v jednom z nevěstinců. Později je prodána dál do Ameriky do New Orleans, kde je též nucena prodávat své tělo.

Doma v Anglii po Belle pátrá kamarád Jimmy, se kterým se krátce před vraždou seznámila, a Mog. Policie se nějakým únosem dcery bordelmamá nijak zvlášť nezabývá. Navíc vrah má nejspíš policii podplacenou. K pátrání se přidává ještě schopný novinář Noah, který měl bližší vztah právě k zavražděné prostitutce. Stopy jsou však stále v nedohlednu a nikdo neví, jestli je Belle vůbec ještě naživu.

Musím říct, že tímto příběhem mě autorka docela šokovala, ale ne ve špatném slova smyslu. Vzala si na paškál opravdu ožehavé téma a rozhodně se s ním nemazlila a nepředložila nám ho v rukavičkách. Naopak. Vůbec se nebála zabíhat do podrobností.
Dost často jsem si říkala, jak se Belle mohla vyrovnat s tím, čím vším si prošla, navíc v tak útlém věku. Jak si mohla vůbec zachovat naivitu a důvěru v lidi a navíc v muže. Až na výjimky se nestalo, že by je nenáviděla, že by se jí hnusili, naopak. Stále se snažila hledat něco dobrého a pozitivního, nejen na mužích, ale celkově na způsobu života, který v té době vedla. Možná i v tom právě paradoxně sehrál roli ten nízký věk, že se z těch strašných zážitků dokázala otřepat a věřit v dobro, nevzdávat se a plánovat si šťastnější život.

Kniha Společnice není žádná útlá jednohubka, má přes pět set stran, ale četla se velmi dobře. Autorčin styl mi sedl už s knihou Unesená, kterou jsem četla. A bavil mě i teď, i když se příběh odehrával ve starší době. Naopak to pro mě mělo mnohem větší kouzlo a období počátku dvacátého století jsem si užívala. A moc se těším na další díly.

Pokud chcete nakouknout do života nevěstinců a prostitutek, určitě si knížku přečtěte. V příběhu nechybí romantika, naivita mládí, ale v kontrastu s tímto naleznete i drsné scény z vykřičených domů. Ne všechny dívky se prodávaly nedobrovolně. Mnoho z nich si tuto práci zvolilo samo, ale naopak další byly do nevěstinců zavlečeny násilím v hodně útlém věku. Jako Belle.

Kniha je krásně graficky zpracovaná a má moc pěknou obálku. I když u této knížky bych zrovna uvítala nějakou dobovou fotografii nebo ilustraci, ze které bychom poznali, že se bude příběh odehrávat v historii.

Ukázka z knihy Společnice:

„Zůstaň tady a dívej se, co dělá Betty,“ nařídila Martha. Ukázala na nízkou stoličku za paravánem. Malým otvorem v látce odtud bylo vidět na druhou stranu pokoje. „Všímej si úplně všeho. Jak kontroluje, jestli nemá vyrážku, jak ho myje. Hlavně buď zticha a uč se!“
Předem ji varovali, že Martha má ve zvyku zasvěcovat nová děvčata tímto způsobem, takže ji to nepřekvapilo. Betty byla neuvěřitelně otevřená a bez okolků jí svou práci popsala.
Belle se smyslná dívka z Atlanty zamlouvala. Byla zábavná, vřelá a vždycky si ráda popovídala.
„Všechny předstíráme, jak se nám to náramně líbí,“ poznamenala a uličnicky se usmála. „Je to prostě práce, ale když to dělám, představuju si hříšné věci a ukazuju jim, jak mi můžou udělat dobře, a pak je to někdy vážně dobrý.“
Na rozdíl od Betty o takových věcech ostatní nemluvily, přesto se nezdálo, že by některá svou práci nenáviděla nebo byla nešťastná.

Hodnocení: 5/5

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpolečnice

Pearse, Lesley

Moravská Bastei MOBA, 2016

Napsat komentář