Soubor esejů legendárního českého sexuologa a psychologa

pondelicek
Ku příležitosti osmdesátých osmých narozenin známého českého sexuologa a psychologa Iva Pondělíčka vydává nakladatelství Prostor výbor jeho esejů.

Autorem sbírky esejů Labyrinty duše & Bída psychologie, kterou vydalo v polovině roku 2016 nakladatelství Prostor, je český sexuolog a psycholog, filmový teoretik (znalec Ingmara Bergmana a Alfreda Hitchcocka) a malíř Ivo Pondělíček. Ivo Pondělíček promoval na Masarykově univerzitě a poté působil jako lékařský psycholog v Karlových Varech. Od roku 1959 přednášel psychologii filmu na FAMU, poté na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze; roku 1972 musel ze školy odejít. Zaměřil se na sexuologii. Pondělíček je rovněž zakladatelem první poválečné manželské poradny v Československu. Zkušenosti ze sexuologické praxe přenáší do výtvarného umění. Kromě knih Fantaskní umění, Lidská sexualita, Bergmanův filozofický film a Stárnutí: osobnost a sexualita je autorem například kultovní příručky pro dospívající Sexuální zrání mladého muže.

Kniha Labyrinty duše & Bída psychologie je souborem třinácti esejů, které byly po léta rozebrané či knižně dosud nevyšly. Autor je sepsal v letech 1965 až 2015, většina vznikla v době normalizace, kdy je autor nechtěl či dokonce nemohl publikovat. Tematicky se v Pondělíčkových esejích často objevuje téma lidské sexuality a psychických problémů, jež s ní přímo souvisejí (např. eseje Syndrom Nany, Erotika a sexualita v masové kultuře a Smyslové (zejména erotogenní) fascinace v moderní poezii a výtvarném umění).

Autor rovněž bohatě využil své letité zkušenosti z praxe na klinice popálenin (v eseji Tvář a lidský úděl rozebírá téma významu tváře pro lidskou identitu a možnost komunikace) a poznatků z oblasti výtvarného umění a literatury (eseje Od Flauberta k bovarismu či Návrat svůdce aneb Donchuanismus), které vztahuje k různým psychologickým a sociálním jevům. Také provozování poradny pro intimní vztahy Atheneum, funkční od roku 1989, zanechalo v publikaci své stopy (například v již zmíněném eseji Syndrom Nany, kde Pondělíček rozebírá problém svého pacienta, jehož do poradny dohnala právě manželka trpící syndromem Nany).

Pondělíčkův text je doprovázen obrazy světoznámých surrealistů, na obálce knihy je reprodukce obrazu samotného autora, pojmenovaného Dobruka ip. Text sám o sobě je velmi čtivý, ovšem je nutné být k jeho plnému pochopení vybaven alespoň základními znalostmi z oblasti psychologie, literatury a dějin umění. Čtenář, disponující potřebnými kompetencemi, pak bude seznámen se zajímavými a k vlastnímu uvažování podněcujícími poznatky z oboru. Obzvláště interesantní mi přišly kazuistiky (tedy popisy lékařsky zajímavých případů), objevující se v rámci jednotlivých esejů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLabyrinty duše & Bída psychologie

Pondělíček, Ivo

Prostor, 2016

Napsat komentář