Vydejte se s astrofyzikem a jeho vnučkou ke hvězdám

jak jsem svym vnoucatum vypravel o vesmiru
Vesmír je plný úžasných tajemství a záhad, které si nezadají s leckterou dobrodružnou pohádkou. Jak ale tajemství vesmíru přiblížit dětem? Zkuste jim přečíst knihu francouzského astrofyzika Hubert Reevese. Jmenuje se Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru, je napsána formou dialogu s autorovou zvídavou vnučkou a vaše děti bezesporu pro vesmír a jeho krásu nadchne.

Do rukou se čtenářům dostává inspirativní kniha nejen pro mladé čtenáře s nekonečným množstvím otázek. Konverzace mezi vědeckým dědečkem a vnučkou se velice rychle přehoupne do poměrně filozoficky naladěného rozhovoru o životě a vzniku světa.

O čem že se ti dva vlastně baví? O planetách a hvězdách. O tom, proč je věda užitečná. O tom, že se vesmír rozšiřuje. A také o tom, co by nám mělo dělat starosti. Reeves odpovídá na veškeré dotazy upřímně a to i v případě kdy ani on, ani věda nezná správnou odpověď.

Kniha je založena na autentických rozhovorech astrofyzika Huberta Reevese s jeho čtrnáctiletou vnučkou. Věnuje se širokému spektru témat: kromě známých otázek jako třeba vznik a stáří vesmíru, černé díry a temná hmota se zabývá i způsoby měření a poznávání světa, principy vědeckého uvažování a uspořádáním lidských znalostí. Stranou nezůstávají ani úvahy o mimozemském životě, otázka „hodináře“ čili stvořitele vesmíru nebo zamyšlení o odpovědnosti lidstva za stav naší planety. Kniha je vyprávěna lehce, srozumitelně a plyne jako skutečný dialog se zvídavou dívkou, přesto však často zabíhá do nečekaných hloubek: je znát, že Hubert Reeves je zkušený popularizátor vědy a zároveň velký vědec, jehož myšlenky a postoje měly čas dozrát. Sám autor knihu charakterizuje jako svůj duchovní odkaz mladé generaci a je zřejmé, že si na něm dal záležet.

Aby se k nám ale světlo dostalo ze Slunce, potřebuje na to osm minut – proto říkáme, že Slunce je vzdáleno osm světelných minut. Občas na Slunci propukají silné bouře a jeho povrch křižují ohnivé blesky. My je však vidíme až o osm minut později.Když tyto záblesky pozorujeme ze Země, víme, že se odehrály před osmi minutami. Proč? Protože světelné paprsky musely urazit vzdálenost mezi Sluncem a námi.
(str. 21)

Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru

Autor: Hubert Reeves
Přeložila: Stanislava Jindrová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 136×207 mm
ISBN: 978-80-7363-741-5
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru vydalo
nakladatelství Dokořán.

Vypravte se do vesmíru prostřednictvím ukázky.

Hubert Reeves

je francouzský astrofyzik kanadského původu a popularizátor vědy. Po studiu na kanadských a amerických vysokých školách přednášel astrofyziku na Montrealské univerzitě a pracoval pro NASA, v roce 1965 se stal ředitelem pro výzkum ve francouzském Národním výzkumném centru (CNRS). Je autorem mnoha odborných publikací o fyzice jaderné fúze, neutrinech a řadě dalších astrofyzikálních témat. Ještě rozsáhlejší je jeho populárně-naučná činnost – kromě několika desítek knih natočil řadu filmů a často vystupuje v naučných pořadech francouzské televize.
(Informace o autorovi převzaty ze stránek nakladatelství Dokořán.)


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru

Reeves, Hubert

Dokořán, 2016

Napsat komentář