Ženská duše uvězněná v mužském těle

DanskaDivka
Dlouhá léta se kodaňskému krajináři Einaru Wegenerovi dařilo svou skutečnou podstatu nejen před svým okolím, ale i před sebou samým úspěšně skrývat. Stačilo však jediné odpoledne, aby pečlivě vybudované hradby z přetvářky padly a svět mohl poprvé spatřit dánskou dívku Lili.

Začalo to jako nevinná hra. Greta Wegenerová potřebovala co nejdříve dokončit rozpracovaný portrét své přítelkyně, operní pěvkyně Anny. Když však modelka na závěrečné sezení kvůli připravovanému představení nedorazila včas, malířka byla nucena požádat svého manžela Einara, aby ji zastoupil. Jakmile si však Einar na své útlé nohy natáhl hedvábné punčochy a nazul dámské střevíce, uvnitř něj se něco změnilo. Pouhý dotek vzdušné látky na jeho kůži ho zcela rozechvěl a tento téměř zázračný okamžik v něm probudil dlouho potlačované touhy. Tehdy si Einar po mnoha letech dovolit opět připustit existenci Lili, jež ale tentokrát nemínila jen tak zmizet.

Poté, co si malíř uvědomí, že je ve skutečnosti ženou, nastává nejen pro něj, ale i pro jeho milující ženu Gretu nejtěžší období jejich života. Dosud poměrně spokojené manželství zaznamenává první zásadní trhliny. Přestože Greta čím dál častější Liliiny návštěvy v jejich domácnosti toleruje, její mysl trápí myšlenka, že s každým momentem, kdy před ní stojí tato plachá dívka, přichází o svého manžela.

Lili se stává obrovskou inspirací pro Gretiny obrazy, díky nimž se mladá malířka konečně prosazuje ve světě umění a její plátna se prodávají po celé Evropě. Čím více se její manželství s Einarem rozpadá, tím většího věhlasu se dostává jejím portrétům dánské dívky. Lili ale touží po víc než jen občasné vycházce v dámských šatech, chce se stát skutečnou ženou.  Jenže se nacházíme na přelomu dvacátých a třicátých let, kdy byl pro společnost pojem transsexualita dosud neznámým a každý, kdo se cítil být uvězněn ve vlastním těle, byl považován za blázna…

Román Dánská dívka od amerického spisovatele Davida Ebershoffa nám umožňuje nahlédnout do mysli člověka, jenž se touží vnitřně osvobodit a konečně se stát tím, kým se doopravdy cítí. Tato kniha je výpovědí o obrovské lásce, oběti i odvaze jít za svým snem navzdory společenským předsudkům. Slavný autor se při psaní své prvotiny inspiroval reálným příběhem dánského malíře Einara Wegenera a jeho manželky Gerdy (jejíž jméno ve svém románu pozměnil na Grétu).

Přestože je většina reálií uvedených v Ebershoffově knize spíše dílem autorovy fantazie, než obrazem skutečných událostí, základní linka Einarovy přeměny na Lili Elbe je zcela pravdivá. Autor okolo pozoruhodné dvojice malířů vytvořil velmi uvěřitelný příběh plný několika dramatických zvratů a hlavně se mu bravurně podařilo zachytit komplikovanou a mnohovrstevnou Einarovu/Liliinu mysl.

Čtenář může sledovat postupnou proměnu nejen malířovy vizáže, ale i jeho duše. Čím více Einar dovolil Lili, aby nad jejich tělem měla kontrolu, tím křehčím a zranitelnějším se stával. Z plachého, submisivního malíře se zrodila ještě plašší dívka, která si těžko navyká na pozornost mužů, avšak ve svém odhodlání stát se plnohodnotnou ženou nepolevuje.

Ebershoff zachytil v Dánské dívce nejen výjimečný příběh jednoho z prvních transgenderů , ale také jedinečnou atmosféru dvacátých a třicátých let v konvencemi svázané Kodani i v mnohem svobodomyslnější Paříži.

Přestože se příběh zaměřuje hlavně na Liliino zrození, velmi zajímavý je také osud Einarovy manželky Gréty. Ta nezastává pouze doplňující roli, ale naopak tvoří velmi silnou součást vyprávění, protože díky ní vidíme Einara i Lili v jiném světle. Gréta je svým způsobem tragickou postavou, která bojuje s obrovským dilematem – na jednu stranu nechce o svého manžela přijít, protože Einara miluje, na druhou právě kvůli lásce, kterou k němu cítí, ho touží udělat šťastným, což znamená podpořit ho v jeho rozhodnutí stát se ženou.

Dánská dívka je neobyčejným, strhujícím vyprávěním o dvou pozoruhodných ženách – o neskutečně silné Grétě, jež obětovala pro milovaného člověka vlastní štěstí, a o éterické a odvážné Lili, která ochotně riskovala svůj život, aby konečně mohla být sama sebou.

U nás tento román vydalo nakladatelství Domino poprvé v roce 2011. Díky filmové adaptaci, kterou právě promítají kina po celém světě a v níž excelovali Eddie Redmayne a Alicia Vikanderová, se čeští čtenáři dočkali nového vydání, tentokrát s filmovou obálkou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDánská dívka

Ebershoff, David

Domino, 2016

Napsat komentář