Pochmurný žertéř slaví 75. výročí

joker
Kdo by neznal Jokera, největšího protivníka temného rytíře Batmana a jeho přítele a chráněnce Robina. Díky soubornému vydání těch nejlepších a nejpamátnějších příběhů Harlekýna hrůzy mohou komiksoví fanoušci sledovat postupný vývoj této kultovní komiksové postavy.


Objemná publikace Joker: Oslava 75. výročí vyšla v nakladatelství BB/art v závěru roku 2015. Její součástí je dvacet komiksových příběhů, jejichž hlavní postavou je jeden z nejslavnějších padouchů, král i kašpar zločinu Joker. Jednotlivé komiksy jsou seřazeny chronologicky a pokrývají období mezi lety 1940 a 2012. Díky tomuto velkému časovému rozsahu se v jedné knize setkává hned několik legend komiksové branže, za všechny lze uvést jména jako Bob Kane, stvořitel samotného Batmana, Bill Finger, Don Cameron, Dick Sprang, Neal Adams, Denny O’Neil, Steve Englehart, Marshall Rogers, Paul Dini, Scott Snyder, Greg Capullo a další.

Titul je rozdělen do pěti celků, které reprezentují jednotlivé vývojové fáze postavy Jokera. Jde o období vymezená roky 1940 až 1942, 1943 až 1972, 1973 až 1990, 1991 až 2010 a konečně 2011 a současností. Díky vytyčení těchto období a možnosti vidět reprezentativní vzorky komiksů z nich je čtenář schopen lépe si uvědomit, jakým prošly komiksy o Jokerovi vývojem, ať už se jedná o styl a atmosféru kresby, míru akce v příběhu, poměr mluveného slova a děje vyjádřeného pouze kresbou a tak dále.

joker 1

Zajímavý je vývoj Jokerovy charakteristiky. V prvním období (1940–1942) je Joker autory prezentován jako geniální vrah a zloděj, který se snaží vymyslet co nejhrůznější způsoby provedení svých zločinů. Naopak v období druhém (1943–1972) byl Joker silně ovlivněn komiksovým kodexem, reagujícím na kritiku zobrazování násilí a krvavých scén. Harlekýn hrůzy se stal spíše humoristou, vymýšlejícím co nejšílenější nápady, jimiž by mohl potrápit své úhlavní nepřátele, Batmana s Robinem. Například příběh, ve kterém Joker donutí Robina kupovat si panenku nebo leštit kolemjdoucím boty, by mohl některým čtenářům připadat jako vystřižený z populárních Rychlých šípů. V letech 1973 až 1990 se Joker zase vrátil v plné kondici, opět bezcitně vraždil a snažil se ovládnout celý Gotham. Tato jeho snaha vyvrcholila ve velmi emotivním a temnou atmosférou nabitém příběhu „Smrt v rodině“.

joker 2

Důležitým zlomem, hlavně co se kresby a podoby komiksových příběhů vůbec týče, je období vymezené léty 1991 až 2010. Již při pohledu na ořízku může čtenář zaznamenat, že od této části začínají být okraje stránek černé, zatímco předchozím obdobím dominovala barva bílá. Zatímco před tímto obdobím jsou jednotlivé panely, rámující obrazy, přehledně a dalo by se říci i striktně řazeny, po něm se částečně překrývají, občas opouštějí čtvercový či obdélníkový tvar či se nacházejí jeden v druhém, jak si žádá narativní důležitost dotyčného vinětu. Rovněž je nově využívána celá stránka, tedy i její okraje, zůstávající doposud prázdné.

Komiksová kniha Joker: Oslava 75. výročí potěší zejména fanoušky komiksových postav Batmana a Jokera, jejichž vývoj reflektuje. Atraktivním je především fakt, že mnohé z komiksů vycházejí v češtině poprvé a mnoha čtenářům tak poskytnou úplně nový náhled na problematiku.

joker 3

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJoker: Oslava 75. výročí

, kol.

BB/art, 2015

Napsat komentář