Osudy skutečných lidí

Osudy_skutecnych_lidi
Patříte mezi příznivce děl inspirovaných skutečným životem? Pak jste tu dnes správně. Nahlédněte do obyčejně neobyčejného života těžce nemocné ženy, poznejte nedávnou historii očima oběti tehdejšího režimu a zkuste se vžít do role elitního odstřelovače!

Začínáme ponurou knihou, na jejíchž stránkách naleznete i světlo útěchy. Smrt nemá poslední slovo je příběhem ženy, se kterou si život nepěkně pohrál. Nejen, že přišla o dvě děti, ale při očekávání třetího zjistila, že trpí nevyléčitelnou nemocí. Jak se s tím vším ona a její nejbližší vyrovnali?

Smrt nemá poslední slovo

Chiara Corbellová Petrillová zemřela v 28 letech na rakovinu jazyka. Nevyléčitelný nádor jí lékaři objevili v pátém měsíci těhotenství, kdy se těšila na narození svého syna Francesca. Pro ni a manžela Enrica to bylo už třetí dítě, které čekali, ale první, které přežilo a narodilo se zdravé. První dvě děti zemřely krátce po narození.
Příběh, kde nedojde k zázraku uzdravení, ale kde oba manželé zažijí víc než zázrak: pokoj shůry, radost z Boží blízkosti, která rozšiřuje srdce a dodává naději uprostřed bouře.
Příběh, který zblízka sledovali a o němž vydali svědectví jejich přátelé, rodinní příslušníci i členové církevních společenství, kteří se za ně modlili.
Příběh Chiary, Enrica a jejich syna Francesca (i obou sourozenců v nebi) již zasáhl tisíce lidí v Itálii i jinde. Vypráví o utrpení, a přitom je silným svědectvím o lásce, kterou „neuhasí ani velké vody“.

Autoři: Cristiana Pacciniová, Simone Troisi
Přeložila: Vanda Bodová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7195-838-3
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Smrt nemá poslední slovo vydalo Karmelitánské nakladatelství v edici Osudy.

————————————————

Pokračujeme titulem, který čtenářům přibližuje politickou a sociální situaci od dob raného Československa až dodnes. Seznamte se s Agnešou Kalinovou, ženou, která musela utéct před nacistickou tyranií, trpěla pod nadvládou komunismu, a nakonec se musela vystěhovat až do dalekého Mnichova…

Mých sedm životů

Kniha rozhovorů s novinářkou, redaktorkou, filmovou publicistkou a překladatelkou Agnešou Kalinovou (1924–2014) zachycuje takřka celý její život a má charakter pamětí. Silný osobní příběh Agneši Kalinové, neodmyslitelný od politických zlomů, k nimž došlo během jejího života, je zároveň dramatickým obrazem společnosti 20. století, což byl i záměr tazatelky. Celé vyprávění plasticky přibližuje události skrze fascinující příběh člověka, který dokázal najít způsob, jak si statečně a za všech podmínek zachovat lidskou důstojnost a zůstat svobodným.

Autorky: Agneša KalinováJana Juráňová
Přeložil: Ondřej Mrázek

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-325-1
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Mých sedm životů vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Uvažovali jste o vystěhování?

Můj táta to vždycky kategoricky odmítal. Říkal, že na to nemáme ani finanční prostředky, ale hlavně si nedokáže představit, co by tam se svou kvalifikací a bez znalosti jazyků dělal. Myslím, že se na to ani necítil dost mladý, bylo mu už přes padesát. No a potom si nejspíš říkal, že jeho banka přece jakž takž funguje a že nějak bylo a nějak bude. Máma si takovou možnost vůbec nepřipouštěla, určitě i z podobných existenčních obav jako otec. Především ale nechtěla opustit svou rodinu, zejména matku, která bydlela u nás. Prešov byl tehdy v mnoha ohledech překvapivě otevřený světu, určitě víc než pak po válce a možná i více než dnes. Ale navzdory tomu se tam našlo relativně málo lidí, hlavně ze střední generace, kteří měli odvahu vydat se do světa. Většinou totiž uměli maďarsky, německy, a pokud ještě další řeč, tak nejspíš francouzsky. Anglicky uměl málokdo, španělsky nikdo. (str. 44)

Celou ukázku si můžete stáhnout pod následujícím odkazem.

O autorkách

Agneša Kalinová (rozená Farkašová) se narodila 15. července 1924 v Košicích a vyrůstala v Prešově. Na jaře 1942 uprchla před deportacemi do Maďarska. Oba rodiče během války zahynuli v koncentračním táboře. Po válce se vrátila do Prešova a po maturitě se přestěhovala do Bratislavy, kde byla přijata na Filozofickou fakultu Univerzity Komenského. V roce 1946 se provdala za Ladislava Jána Kalinu. Začala psát filmové recenze a reportáže, překládat z francouzštiny, hlavně pro rozhlas. Studium nedokončila. Pracovala jako redaktorka týdeníku Nové slovo a později v časopise Kultúrny život (až do jeho zániku v srpnu 1968). Věnovala se kulturní publicistice, především filmové, a zároveň překládala z maďarštiny, němčiny a francouzštiny. Začátkem roku 1970 byla vyloučena z komunistické strany a od té doby měla zakázáno publikovat i překládat. V roce 1972 ji i jejího manžela zatkli a na oba uvalili vyšetřovací vazbu pro podezření z trestného činu pobuřování. Po devíti týdnech ji pro nedostatek důkazů z vazby propustili. Ladislava Jána Kalinu odsoudili na dva roky nepodmíněně. V důsledku tlaku politického režimu požádala společně s dcerou Julií o vystěhování z Československa a v roce 1978 se s rodinou přestěhovala do Mnichova. Až do roku 1995 pracovala jako redaktorka českého a slovenského vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Jana Juráňová (1957) vystudovala ruštinu a angličtinu, obor překladatelství, na Filozofické fakultě Univerzity Komenského. Působila jako dramaturgyně v divadle, redaktorka časopisu Slovenské pohľady a komentátorka Svobodné Evropy. Píše prózu, divadelní hry a literaturu pro děti.

Zdroj informací: Prostor

————————————————

Na závěr vám představíme příběh pana Brandona Webba, elitního odstřelovače amerických jednotek známých jako SEAL. Přečtěte si o jejich střetnutí s nemilosrdnými členy Tálibánu a buďte svědky náročného armádního výcviku!

Rudý kruh

Prožij ten nejtěžší vojenský výcvik na světě!

Zážitky Brandona Webba z nejelitnější odstřelovačské jednotky na světě vešly do legend. Ve své knize Rudý kruh nabízí unikátní a fascinující pohled specialisty tajných operací na vnitřní fungování americké branné moci – od tvrdých roků výcviku v námořních jednotkách zvláštních operací přes nervy drásající střetnutí s oddíly Tálibánu a al-Káidy v divočině severního Afghánistánu až po vylíčení vzniku nových odstřelovačských standardů a výcviku jedněch z nejúspěšnějších odstřelovačů 21. století jako Marcus Luttrell nebo Chris Kyle.

Autoři: Brandon Webb, John Mann
Přeložil: Vladislav Valda

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-0999-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Rudý kruh vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Když jsem na velitelství dorazil, byl jsem okamžitě zatčen. Obvinění – držení smrtelně nebezpečné zbraně na základně. Zavřeli mě do cely.

Nemohl jsem uvěřit tomu, co se děje. Držení smrtelně nebezpečné zbraně? Byl jsem přece potápěč, pro Kristovy drahé rány. Lovil jsem ryby harpunou. Vedle toho bylo přece jasné, že jsem se tu harpunu nepokoušel ukrýt. Nemohl bych to udělat, ani kdybych chtěl – byla příliš dlouhá, než aby se mi vešla do skříňky. Ležela tedy volně v místnosti. Myslí to vážně?

Mysleli. Vojenští policisté se chovali jako naprostí idioti, snažili se mě ze všech sil zastrašit a vyvolat ve mně dojem, že mám ohromný průser a má kariéra u námořnictva je u konce. (str. 79, 80)

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu.

O autorech

Brandon Webb je bývalý příslušník amerických Navy SEAL, který naposledy sloužil jako vedoucí elitního odstřelovačského kursu SEAL, kde měl zásadní podíl na vzniku nového výcvikového programu, z něhož vzešli jedni z nejúspěšnějších odstřelovačů jedenadvacátého století. Webb obdržel řadu dekorací, včetně prezidentské citace a Záslužnou námořní medaili za odvahu při nasazení své čety v Afghánistánu po útocích z 11. září. Je editorem blogu Kit Up Military.com, hlavním editorem SOFREP a v celostátních médiích často komentuje události spojené s problematikou odstřelovačů a jednotek zvláštních operací.

John David Mann, spoluator Rudého kruhu, je ceněným spisovatelem, mezi jeho díla patří Flash Foresight, bestseller New York Times, a mezinárodní bestseller The Go-Giver.

Zdroj informací: CPress

Ohlasy na knihu

Další důrazný hlas z řad bratrstva SEALů. Rudý kruh Brandona Webba ukazuje, proč se chtěl stát SEALem, co znamená být SEALem, jak přežijete službu u SEAL a že mysl má větší hodnotu než hmota. Cenná četba pro každého, kdo chce dosáhnout zdánlivě nedosažitelných cílů – v jakékoli oblasti života.

- Richard Marcinko, zakladatel a první velitel SEAL Team Six

Kniha, kterou právě začínáte číst, nevypráví pouze o výcviku odstřelovačů Navy SEAL, ale i o osudech člověka, který pomohl nasměrovat životní běh stovkám elitních bojovníků zvláštních služeb. Brandon toho má opravdu hodně co vyprávět a je živoucím důkazem toho, že můžete dosáhnout každého cíle, k němuž se upnete.

- Marcus Luttrell, příslušník Navy SEAL

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt nemá poslední slovo

Pacciniová, Cristiana - Troisi, Simone

Karmelitánské nakladatelství, 2015

zobrazit info o knizeMých sedm životů
Agneša Kalinová v rozhovoru s Janou Juráňovou

Juráňová, Jana

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeRudý kruh
Můj život mezi odstřelovači SEAL

Webb, Brandon - Mann, John David

CPress, 2016

Napsat komentář