Více než pět set let dějin Evropy v jedné knize

zápas_o_evropskou_nadvládu
Rozsahem monumentální dílo britského historika se zabývá nejen historickým vývojem Evropy v novověkých dějinách, ale zároveň nachází konstanty, jež se navzdory proměnám společnosti v průběhu dějin téměř nezměnily.


Autorem rozsáhlé knihy Zápas o evropskou nadvládu s podtitulem Od pádu Cařihradu po současnost, kterou vydalo koncem roku 2015 nakladatelství Prostor, je britský historik a prezident britského think-tanku Henry Jackson Society Brendan Peter Simms. Tento profesor Cambridgeské univerzity v oboru mezinárodních vztahů, zastávající hodnoty a postoje liberální demokracie, se ve své pedagogické, vědecké a publikační činnosti zaměřuje na evropskou zahraniční politiku 18. až 20. století. Jeho záběr je velmi široký, každý z jeho zatím čtyř vydaných titulů zprostředkovává vhled do dějin jiné evropské velmoci. Například v kontroverzní knize Unfinest Hour. Britain and the Destruction of Bosnia Simms kriticky komentuje britský postup ve válce v Jugoslávii.

Sedm set čtyřiceti čtyř stránkové dílo Zápas o evropskou nadvládu se věnuje mocenskému zápasu o hegemonii na evropském kontinentu v období od pádu Cařihradu roku 1453 po současnost. V osmi kapitolách, jejichž chronologický rozsah je určován velkými dějinnými událostmi, se autor zaobírá evropskými válečnými konflikty a reformními hnutími, jež měnily geopolitickou tvář našeho kontinentu. V průběhu svého výkladu čtenářům dokazuje, že ačkoli politické zřízení i územní rozsah států procházely radikálními změnami, v průběhu dějin lze vysledovat jisté neměnnosti, jež zůstávaly víceméně stejné (například sny o velkém mocném impériu, o klíčovém postavení Německa a tak dále).

Přestože by se mohlo zdát, že líčení politických dějin je nezáživnou záležitostí, Simmsova kniha, kladoucí důraz na dějinnou úlohu Německa, umí čtenáře zaujmout a získat si jeho pozornost po celý výklad, který rozhodně nepatří k nejkratším. Skrze fakt, že Evropané se v minulosti dokázali spojit jen tehdy, pokud stáli tváří v tvář nějakému velkému nebezpečí, představovanému například náporem Osmanů, Napoleonem, Hitlerem či Stalinem, předkládá tezi, že rovněž dnes Evropany sjednotí pouze nějaké velké vnější ohrožení.

Jelikož časové rozpětí knihy zasahuje i do současnosti, nevyhnul se autor problematice budoucnosti Evropy. Namísto různých spekulací si pokládá řadu otázek, se kterými se budeme muset jakožto občané evropských států a Evropské unie setkávat (popřípadě se s nimi již konfrontujeme). Na základě tvrzení, že jedinými dvěma státy, které mají potenciál k dalekosáhlejší integraci Evropy, jsou Velká Británie a Německo, si pokládá otázku, jakou úlohu budou hrát tyto dvě mocnosti v evropském sjednocení.

Titul Zápas o evropskou nadvládu lze doporučit nejen do historie hluboce ponořeným čtenářům, ale i těm, jež zajímá historický vývoj současné situace v Evropě. I přes velký rozsah je publikace dobře stravitelná a neunudí čtenáře v nezajímavých popisech dějinných událostí. Naopak mu poskytne erudovaný podklad pro vlastní úvahy o budoucnosti našeho kontinentu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZápas o evropskou nadvládu
Od pádu Cařihradu po současnost

Simms, Brendan

Prostor, 2015

Napsat komentář