Získejte temnou dystopii o útěku před rozpojením

Bez-sance-perex
Dystopická společnost zavedla po dlouhé občanské válce nový zákon o životě. Rodiče se mohou svobodně rozhodnout, zda své děti vychovají do dospělosti, nebo je „rozpojí“. A právě druhá možnost má potkat Connora, Risu a Leva.

Strašák s názvem rozpojení

Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit.

Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají.

Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál… rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

 

Bez šance

Autor: Neal Shusterman

Vydalo: nakladatelství Knižní klub
Překlad: Petr Kotrle
Počet stran: 304
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 2/2016
ISBN: 978-80-242-5214-8

Přečtěte si více o knize Bez šance, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Knižní klub. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Knižní klub patří do portfolia společnosti Euromedia Group, k. s. Je její nejstarší nakladatelskou značkou. Nabízí především českou literaturu, detektivky, krimi, thrillery, militarie, historické romány a dětskou literaturu. Ke kmenovým autorům KK patří např. Agatha Christie, Dick Francis, Frederick Forsyth, Ken Follett, Robin Cook či Philipp Vandenberg.

 

Ukázka z knihy

Když Connor vstoupí, otec sedí v křesle a dívá se na zprávy.
„Ahoj, táto.“
Otec ukáže na jakési nahodilé krveprolití ve zprávách. „Zase tleskači.“
„Co odbouchli tentokrát?“
„V Severním Akronu vyhodili do vzduchu obchod Old Navy v nákupním centru.“
„Hm,“ řekne Connor. „Člověk by čekal, že budou mít lepší vkus.“
„Mně to jako legrace nepřipadá.“
Jeho rodiče netuší, že Connor ví, že má jít na rozpojení. Neměl to vůbec zjistit, jenže vyčmuchávat tajemství mu šlo vždycky. Když před třemi týdny v tátově domácí pracovně hledal sešívačku, objevil letenky na Bahamy. Na Den díkůvzdání měli odletět na rodinnou dovolenou. Ale mělo to jeden háček. Letenky byly jen tři. Pro matku, pro otce a pro mladšího bratra. Pro něho žádná. Nejdřív si jenom myslel, že jeho letenka je někde jinde, ale čím víc o tom přemýšlel, tím míň se mu to zamlouvalo. Pustil se tedy do trochu důkladnějšího pátrání, když byli rodiče mimo dům, a našel to. Příkaz k rozpojení. Byl podepsaný na starém tiskopise se dvěma kopiemi. Bílý originál už byl pryč – vzaly si ho úřady. Žlutá kopie měla Connora doprovodit na jeho poslední cestě a růžová zůstane jeho rodičům jako důkaz toho, co udělali. Třeba si ji zarámují a pověsí vedle jeho fotografie z první třídy. (str. 15–16)

 

O autorovi

Neal Shusterman je autorem mnoha knih pro mládež včetně románů Everlost a Downsiders, za který byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen a který byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež podle Americké knihovnické asociace (ALA). V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež. Píše také scénáře k filmům a televizním programům, jako jsou Animorphs a Husí kůže (Goosebumps). Neal je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.
(Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Knižní klub)

 

Vyhrajte knihu Bez šance

Rozpojením je nazýván proces, který ukončí existenci dítěte, ale zároveň jej zachová při životě. Tedy alespoň technicky tomu tak je, těla sirotků či problémových jedinců jsou totiž rozebrána a orgány předány těm, kteří je potřebují. Takový osud čeká i na trojici hlavních hrdinů temné dystopie Neala Shustermana. Connora do sběrného tábora, který rozpojení předchází, poslali jeho vlastní rodiče, Risa se tam dostala ze státního domova a Lev je k rozpojení odmala vychováván jako posvátná oběť. Connor, Risa a Lev brzy zjišťují, že pokud chtějí dál žít, jejich jedinou nadějí je útěk. Podaří se jim uniknout osudu, který pro ně připravila společnost?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Knižní klub vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Bez šance vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Bez šance
probíhá od 22. února do 6. března 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 dystopické knihy Bez šance

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBez šance

Shusterman, Neal

Knižní klub, 2016

Získejte temnou dystopii o útěku před rozpojením - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. LUKAN napsal:

    Dnes dorazila knížka Nezvěstná,moc děkuji.

  2. Liska-Fuchs napsal:

    Jůůů, páni, tohle je po straaaaašně dlouhé době, kdy jsem vyhrála knížku v soutěži :-) Už se na ni moc těším :-)

Napsat komentář