Dílo z jihu USA, které bezpochyby přiláká i nečtenáře

dickey_uvodni
Nakladatelství Argo je známé vydáváním anglofonních spisovatelů. Ty představuje v edicích AAA a v edici Jiný jih, která čtenářům zpřístupňuje americké jižanské autory. A právě v edici Jiný jih vyšla i kniha Vysvobození (Deliverance, 1970), která se u nás na pultech knihkupectví objevila 2. května 2011. Kniha dostala pro svou českou verzi krásný svěží kabát ve formě příjemně ladícího přebalu. Formát knihy je veliký akorát do ruky a není nijak těžký, což je ocenitelná výhoda.

Dobrodružný akční román Vysvobození je pro české čtenáře úplně nový. Díky překladu Martina Svobody se můžeme i ve střední Evropě obdivovat dílu, které je již několik desetiletí ve Spojených státech amerických kultovním. Svobodovu překladu se nedá nic vytknout, dílo je čtivé a překladatel si hravě poradil dokonce i s lukostřeleckou a kanoistickou terminologií.

Oblíbenost knihy v USA je zčásti zapříčiněna stejnojmennou filmovou verzí knihy, která vznikla nedlouho (1972) po knižní předloze. Byl to sám Dickey, jež se také podílel na filmovém scénáři. Film patří mezi klasické americké snímky a Dickeyho román byl dokonce zařazen deníkem The Times na seznam sta nejlepších anglicky psaných knih.

Jak si tedy vysvětlit, proč je kniha tak oblíbená a slavná?

James Dickey (1923 – 1997) byl americkým básníkem a také spisovatelem amerického jihu. Nejvíce je známý svými básnickými sbírkami a za ně byl i oceňován. Hodnoty jeho románů však byly mnohdy opomíjeny, nicméně Vysvobození Dickeyho představuje jako skvělého spisovatele s úžasnou schopností vystihnout napětí a vtáhnout čtenáře do děje, pohltit ho.

Kniha samotná vyniká především skvělými popisnými pasážemi, jež nedovolí čtenáři knihu zavřít. Dílo přiláká i nečtenáře nebo čtenáře, kteří podobný akční žánr nečtou zrovna běžně. Což je i můj případ. O to víc jsem však byla příjemně překvapena kvalitou, tajuplností a vlastním zatajeným dechem, který doprovázel mou četbu.

Zpočátku je děj knihy poněkud pomalejší, nicméně odůvodnění pomalejšího spádu děje bych viděla v tom, že autor chtěl poctivě a pečlivě vykreslit charaktery jednotlivých postav a dodat jim tak na plasticitě. Ono čekání na rozvoj děje a relativní pomalost se čtenáři vrátí posléze, kdy se děj začne velmi rychle rozvíjet a spád děje je bleskový. Čtenář pak vše díky zdlouhavějším popisům ze začátku knihy mnohem lépe chápe a dříve vykreslené charaktery postav se dostávají do popředí a je tak možné velmi dobře identifikovat jednotlivé lidské vlastnosti.

Román představuje osudy čtyř postarších kamarádů Lewise, Bobbyho, Eda a Drewa. Ti se nechtějí jen tak smířit s každodenností svého života a jakousi rutinností, která již několik let lemuje jejich usedlé rodinné životy a rozhodnou se tedy vyjet si na kanoích na několikadenní výlet. Chtějí sjet řeku Cahulawassee ještě před tím než se v jejím údolí začne příštího jara stavět přehrada a řeku tak již nikdy nebude možné pokořit. Naplánují si výlet, díky kterému chtějí vybočit z reality a vyzkoušet svou schopnost ovládat řeku. To ještě ale netuší, že rádoby idylická vyjížďka se změní v noční můru.

Poklidnou atmosféru vyjížďky naruší dva muži, které kanoisté potkají cestou. Poté se již rozbíhá krutý boj o přežití, o holý život. Setkáváme se i s jakousi animalitou, která člověku káže za každou cenu o svůj život bojovat a nebrát přitom ohledy na ostatní. Příběh se mění v krvelačný souboj se zlem. Právě v těchto rysech je možné najít paralelu s o mnoho slavnějším románem Pán much od britského spisovatele Williama Goldinga, který dostal za své dílo v roce 1983 Nobelovu cenu.

Dickeyho kniha plná zvratů a akce předkládá mnoho námětů k zamyšlení a ve své podstatě je filosofickým pojednáním o vztahu člověka k druhému člověku, o soužití člověka s přírodou a o schopnosti člověka přežít, poprat se s osudem a postavit se problému čelem.

Dílo, které probouzí mnoho emocí a čtenáři nedovolí vydechnout, je skvělou knihou na letní dovolenou. Plní totiž jak funkci zábavnou, tak i funkci o něco vyšší, a to tu intelektuální. Jen si ji, proboha, neberte na kanoistický výlet! To byste taky mohli mít problém vyjet na další kilometr trasy. Strach by vám v tom mohl zabránit.

Velmi oceňuji snahu nakladatelství Argo představit českému čtenáři knihy pevně spjaté s americkým jihem. Autoři z této oblasti u nás nejsou ve většině případů příliš známí, a tak je důležité jejich díla dále propagovat a překládat. Dickeyho román se řadí mezi romány ryze kvalitní a ukazuje tak, že literatura amerického jihu má mezi sebou velice hodnotné představitele. Mezi další jižanské autory se řadí William Styron, Flannery O´Connorová (jejíž povídky nedávno vyšly také pod taktovkou Arga), William Faulkner, Alice Walkerová nebo Eudora Weltyová.

Tak vzhůru do objevování nových knih z vzdálených končin amerických v čele s Dickeyho Vysvobozením!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVysvobození

Dickey, James

Argo, 2011

Napsat komentář