Pojďte ochutnat Itálii, tentokrát vegansky

Peace-food_Italska-veganska-kucharka
Veganství a Itálie mají společného víc, než se na první pohled může zdát. Dejte šanci novým chutím a projezte se gurmánskými lahůdkami ke zdraví podle návodu Rüdigera Dahlkeho.

Pod pojmem italská kuchyně si většina z nás nejspíš představí rizoto, pizzu, těstoviny, parmazán, kvalitní sušenou šunku, případně hory smetanové zmrzliny či jiné sladké dezerty. Nejspíše jen málokdo si vzpomene na nějaké jídlo, které by neobsahovalo alespoň vejce či sýr. Věděli jste však, že původní venkovské italské jídlo má velmi blízko ke kuchyni veganské?

Autor se rozhodl pro čistě rostlinnou kuchařku zejména proto, že je sám veganem, milovníkem italského jídla a propagátorem PEACE FOOD (etického) stravování.

Ryze veganské stravování je podle Dahlkeho řešením, jak být a zůstat v dnešním světě zdravý. Zároveň vidí ve veganství účinnou prevenci proti (nejen) civilizačním chorobám. A i když s ním možná nebudou běžní konzumenti před přečtením jeho kuchařky souhlasit, čistě rostlinnou stravu prezentuje jako plnohodnotnou, chutnou, čistou a pestrou.

cizrnový krém

cizrnový krém

Úvod knihy je plný zajímavostí z Dahlkeho osobního a pracovního života. Některé části jsou možná až příliš zdlouhavé, a pokud nepatříte mezi Dahlkeho fanoušky či účastníky jeho seminářů, možná rovnou přeskočte k receptům, protože ty opravdu stojí za to.

Část s recepty je rozdělena klasicky italsky na Antipasti (předkrm), Primi piatti (první chod), Secondi piatti a contorni (druhý chod a přílohy) a Dolce (dezerty).

Po designové stránce je kniha krásně zpracovaná. Líbí se mi, že každý recept je doplněný lákavou fotografií výsledného pokrmu přes celou stranu a protilehlá strana je věnována samotnému rozpisu ingrediencí, době přípravy, počtu porcí a postupu. Všechny pokrmy jsou prosté co se množství i skladby surovin týče a neobsahují netypické suroviny, které by se v Česku nedaly sehnat. Samotné postupy přípravy jsou popsány stručně, srozumitelně a troufám si říct, že podle nich zvládne uvařit i kuchař amatér.

Na receptech se mi líbí i to, že se autor snaží zapojit i ne zcela populární a dobře využitelné suroviny, kterým nasadí nový kabát, a výsledek tak nemůže dopadout jinak než lahodně. Například brusketa s řasou wakame je obohacena o sušená i čerstvá rajčata, olivy a kapary a výsledná chuť je nadpozemská. A vy můžete rodině připravit božskou večeři ze starého chleba obohacenou o přemíru vitamínů a minerálů vyskytujících se v mořské řase a sklidit přitom velký úspěch.

Veganska-kucharka_brusketa

brusketa s řasou wakame

Zároveň se v receptech setkáte i s kombinacemi, které by vás nenapadly, a přitom se jedná o suroviny levné a naprosto běžné. Například česnekové rizoto s ořechy, cizrnový koláč s cuketou a česnekem či jemný celerový salát s vlašskými ořechy.

Komu bych kuchařku doporučila? V prvé řadě samozřejmě veganům, ale rozhodně nejen jim. Inspirativní může být i všem milovníkům italské kuchyně, kteří ji touží poznat i z jiného úhlu. Odměnou vám zajisté bude gurmánský zážitek bez bolesti žaludku a zvířecího utrpení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePEACE FOOD: Italská veganská kuchařka

Dahlke, Rüdiger

CPress, 2015

Napsat komentář