Kousek Francie u vás v kuchyni

moje-skvele-recepty
Byli jste ve Francii a zamilovali se do tamější kuchyně? Nebo jste naopak tuto kulinářsky bohatou zemi dosud nenavštívili, ale přesto byste rádi ochutnali typická francouzská jídla? Pak vezměte do rukou kuchařku Anne-Katrin Weberové a ponořte se do tajů jejích úžasných receptů.


Autorkou kuchařské knihy Moje skvělé recepty z francouzského bistra je Anne-Katrin Weberová. Tato rodilá Němka, žijící se svou rodinou v Hamburku, je od malička nadšená Francií a především její kuchyní. Píše knihy o vaření a o pečení, vymýšlí recepty a pracuje jako foodstylistka. Její fotograficky bohatou publikaci vydalo roku 2015 nakladatelství Slovart.

Anne-Katrin Weberová nenapsala jen soupis receptů, jež můžete nalézt na jídelních lístcích bister mezi Paříží a Lyonem, tedy receptů, dajících se shrnout do kategorie „francouzská rodinná kuchyně“, ale dokázala svou knihu pojmout jako vyznání lásky k Francii. Jednotlivé kapitoly jsou proloženy poetickými vyprávěními o francouzských stolovacích a společenských zvycích, takže se čtenář doví nejen to, co se ve Francii jí, ale i to, jak se takové pokrmy jí.

Publikace je rozdělená na čtyři hlavní části, jež diferencují recepty na ty, jež jsou vhodné k snídani (le matin), jako předkrmy (les entrées), k hlavnímu chodu (les plats principaux) a jako dezerty (les desserts). Autorka se neomezuje pouze na přejímání klasických a osvědčených receptů, ale zapojuje též svou invenci a některé z receptů modernizuje či uzpůsobuje chutím vlastní rodiny. Čtenáři mohou vyzkoušet i její vlastní nové recepty, jež svým konceptem výborně zapadají mezi již zavedené pokrmy.

salat

Autorka se při výběru receptů vyhnula „haute cuisine“ (tj. „vysokému vaření“ ve smyslu honosných a luxusních pokrmů) a zaměřila se na každodenní jídla, která je možné uvařit z místních čerstvých a kvalitních surovin. Jde například o tradiční croissanty, jehněčí terinu, zapékanou cibulovou polévku, dušené hovězí nebo makronky a crѐme brûlée. Její recepty jsou lehké, relativně jednoduché na přípravu (čtenáři, kteří nejsou ve vaření úplní začátečníci, s nimi pravděpodobně nebudou mít větší problémy) a co je nejdůležitější, chutné a lákavé již od pohledu. Většinu surovin lze koupit v našich supermarketech, ty obtížněji sehnatelné lze (dle mé zkušenosti) jednoduše nahradit lépe dostupnými surovinami.

cokolada

Recepty jsou doprovázeny nádhernými fotografiemi Wolfganga Schardta, které dokáží čtenáře naladit na „francouzskou“ atmosféru již při pouhém prolistování knihy. Některé fotografie vypadají tak zajímavě, že neodoláte a pustíte se do vaření. Já například vyzkoušela kuskusový salát s fenyklem a čokoládový krém. Salát s fenyklem je velmi jednoduchý na přípravu, zvládne jej tedy i začátečník. Nikdy předtím jsem s fenyklem nevařila, i když jsem kolem něj pravidelně chodila v supermarketu, ale znala jsem jeho specifickou chuť z čajů. Měla jsem trochu obavy, jak bude můj výtvor chutnat, zvláště když jsem na rozpisu surovin uviděla i pomerančovou šťávu. Výsledek mne překvapil, fenykl a pomerančová šťáva způsobily, že salát měl šťavnatou a osvěžující chuť.

Rovněž recept na čokoládový krém mě oslovil, ačkoli spojení čokolády a olivového oleje je pro mne trochu nezvyklé. To však neznamená, že by byl pokrm nechutný, ba právě naopak. Předložila jsem jej rodině, aniž jsem prozradila neobvyklou ingredienci, a zaznamenala jsem úspěch. Příště možná zkusím autorčinu radu a pokusím se sehnat lískooříškový olej (v kamenném obchodě jsem na něj dosud nenarazila, ale objevila jsem ho v internetových obchodech), který by mohl z krému udělat domácí verzi populární (a bohužel ne příliš zdravého a hlavně neekologického palmového tuku plné) Nutelly.

S knihou Anne-Katrin Weberové si francouzskou kuchyni jednoduše zamilujete, stejně jako si zamilujete ranní vstávání díky jejím úžasným smetanovým brioškám a jahodovému želé s tymiánem. Kuchařku doporučuji všem, kteří chtějí vyzkoušet výtečné a originální recepty francouzského stylu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje skvělé recepty z francouzského bistra
Šarmantní klasika i lahodné novinky

Weberová, Anne-Katrin

Slovart, 2015

Napsat komentář