Zadáno pro milovníky přírodních věd

zadano_pro_milovniky_prirodnich_ved
Fyzika je věda, která zasahuje do každého okamžiku našeho života a tvoří tak jeho neoddělitelnou součást. Vy ji nyní můžete lépe prozkoumat s pomocí dvou nových publikací, v nichž se neztratí ani naprostý laik. Více informací vám nabídne dnešní článek.

Máte ve svých fyzikálních znalostech mezery? Přijde vám tato věda těžká a obtížně srozumitelná? Už nemusí! Steven Manly, autor knihy Teorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky, zúročil své zkušenosti z pozice učitele fyziky a nyní tuto vědeckou disciplínu představuje zábavnou a srozumitelnou formou široké veřejnosti.

Teorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky

Současně s tím, jak rozšiřujeme své obzory a dokážeme vidět věci mnohem menší, rychlejší, větší a vzdálenější než kdy dříve, jsme nuceni čelit předsudkům zrozeným z lidské zkušenosti a formovat zcela nové způsoby nahlížení na svět kolem nás. Teorie relativity a kvantové fyziky jsou úžasné dech beroucí výklady světa kolem nás. Ale kolik z nás jim opravdu rozumí?

Kniha Teorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky je zábavným a srozumitelným úvodem do těchto bizarních hypotéz, které poháněly vědeckou revoluci 20. století, vedly k neuvěřitelným pokrokům v našem chápání vesmíru a patří k tomu nejcennějšímu, k čemu jsme jako lidstvo při poznávání světa dospěli.

Autor: Steven Manly
Ilustroval: Steven Fournier
Přeložila: Julie Tesla

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7252-584-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Teorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Steven L. Manly vystudoval PfeifferCollege a získal doktorský titul z fyziky vysokých energií na Columbia University. Působil na Yale University a nyní přednáší Úvod do fyziky na University of Rochester. Profesor Manly experimentuje ve vysokoenergetických urychlovačích, kde zkoumá strukturu hmoty a přírodní síly. V roce 2007 obdržel cenu Excellence in Undergraduate Teaching Award, která je udělována Americkou asociací učitelů fyziky.

Zdroj informací: nakladatelství Práh

Edice PRO ZAČÁTEČNÍKY

Známá vzdělávací edice FOR BEGINNERS startuje prvními dvěma tituly v Čechách. Tou nejsrozumitelnější formou v bohatě strukturovaném textu plném černobílých ilustrací seznamuje čtenáře postupně se vším možným od přírodních věd, filozofie, historie, náboženství, až po významné osobnosti. Vedle titulu Teorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky sem patří také Řecká mytologie pro začátečníky.

O nakladatelství

Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

prah————————————————

Zatímco se první titul zaobíral širším spektrem fyzikálních disciplín, předmětem naší další publikace je čas. Lee Smolin, autor knihy Znovuzrozený čas, se ovšem pohybuje spíše v rovině spekulací. Tento významný americký fyzik tvrdí, že je možné, že se fyzikální zákony v čase mohou měnit. Jaký dopad by to potom mohlo mít na nás a svět jako takový? To už si budete muset přečíst…

Znovuzrozený čas

Autor ve své kontroverzní knize zkoumá radikální možnost, kterou fyzikové obvykle neberou v úvahu, a sice skutečnost času. Zatímco v každodenním životě vnímáme čas jako skutečný a podřizujeme mu zcela svoje jednání, pro potřeby fyzikálního zkoumání je takový náhled na čas nevhodný. Fyzikové při zkoumání a formulování zákonů, které utvářely a utvářejí podobu světa, vidí čas jako iluzi: v běžném vnímání se vše sice s časem mění, ale fyzikální zákony se obvykle chápou jako v čase neměnné, univerzálně a vždy platné. Smolin ovšem tvrdí, že vše může být zcela jinak, že i fyzikální zákony se mohou v čase měnit; a zkoumá, jaké důsledky by to mělo pro vědu i pro svět jako takový.

Autor: Lee Smolin
Přeložil: Vojtěch Witzany

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-257-1447-8
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Znovuzrozený čas vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Zajímají vás publikace na téma času? Přečtěte si recenzi ke knize Stručná historie času od legendárního fyzika Stephena Hawkinga a nechte se inspirovat!

Ukázka z knihy

Věda nashromáždila impozantní soubor argumentů, proč prohlásit čas za iluzi. Právě proto jsou důsledky přijetí času jako skutečného tak převratné. Argumentace fyziků proti skutečnosti času se v jádru opírá o samotné chápání pojmu fyzikálního zákona. Podle tohoto převládajícího názoru se vše, co se ve vesmíru děje, řídí zákonem, který přesně nařizuje, jak se budoucí vyvíjí z přítomného. Tento zákon je absolutní, a jakmile jsou udány současné podmínky, neexistuje žádná nejistota v tom, jak se bude budoucnost vyvíjet. (str. 18)

Zaujala vás ukázka? Přečtěte si i její zbývající část.

O autorovi

Lee Smolin (*1955) je významný americký teoretický fyzik. Získal doktorát na Harvardu a věnoval se různým přístupům ke kvantové gravitaci, zejména kvantové smyčkové gravitaci. Kromě Znovuzrozeného času u nás od něj vyšla také kniha Fyzika v potížích, jež pojednává o problémech současné fyziky. Dále je autorem publikací The Life of the Cosmos (1999), kde aplikuje principy biologické evoluce na kosmologii, a Three Roads to Quantum Gravity (2001).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

O nakladatelství

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.dokoran


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete i mnoho dalších populárně-naučných publikací za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Podělte se s námi v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeorie relativity a kvantová fyzika pro začátečníky

Manly, Steven L.

Práh, 2015

zobrazit info o knizeZnovuzrozený čas

Smolin, Lee

Argo, 2015

Napsat komentář