Simpsonovi a matematika

Simpsonovi
Zřejmě neexistuje člověk, který by nikdy neslyšel o příbězích populární žluté rodinky ze Springfieldu. Tušili jste ale, že v nich hraje velkou roli matematika? Přečtěte si nevšední a zajímavou knížku Simona Singha a dozvíte se víc!

Možná jste už viděli stovky dílů seriálu Simpsonovi či jejich sesterské Futuramy, určitě však nemáte ani tušení, že obsahují dost matematiky na to, aby naplnila plnohodnotný univerzitní kurz. Kde se tam ta matematika vzala? Mnozí z autorů obou seriálů mají totiž vedle vyvinutého smyslu pro humor i vyšší matematické vzdělání, a kromě toho neovladatelnou chuť obě svoje záliby spojovat. Simon Singh vlastním studiem i konzultacemi s těmito autory seriálu Simpsonovi odhalil nesčetné a často dobře skryté narážky na stovky krásných a zábavných matematických problémů, které pak ve své knize s důvtipem a pravým zápalem vysvětluje a ukazuje v kontextu matematické vědy. Setkáte se zde s poznatky o šifrách, Mersennových prvočíslech, Eulerově rovnici a různě velkých nekonečnech, samozřejmě také se vším možným o číslech – od čísel dokonalých až po čísla narcistická. Mnohé se dozvíte i o hlubokých a dosud nevyřešených problémech, jako například o P versus NP. Opravdovým znalcem Simpsonových a Futuramy se stanete teprve po přečtení této knížky, protože matematika je do jejich vtipu neodlučitelně zapletena!

 

Simpsonovi a jejich matematická tajemství

Autor: Simon Singh
Přeložil: Luboš Pick

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-1598-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Simpsonovi a jejich matematická tajemství vydalo nakladatelství Dokořán s nakladatelstvím Argo v edici Aliter.

 

Ukázka z knihy

Simpsonovi představují pravděpodobně nejúspěšnější televizní pořad všech dob. Univerzální přitažlivost seriálu a dlouhotrvající celosvětová popularita jeho postav pochopitelně musely vyvolat u příslušníků akademické obce (notoricky známých svým nutkáním neustále cosi zkoumat) a vědeckých šťouralů všeho druhu potřebu pořádně prozkoumat jeho podtext a pokusit se najít odpovědi na několik otázek zcela zásadního charakteru. Mají Homerovy výšplechty o koblihách a o pivu značky Duff nějaký skrytý význam? Ukrývají se ve slovních přestřelkách mezi Bartem a Lízou nějaké hlubší jinotaje, nebo jde jen o běžné sourozenecké hašteření? Využívají tvůrci Simpsonových obyvatelstva Springfieldu k vedení jakési politické nebo sociální polemiky? Jedna intelektuálská názorová škola tvrdí, že Simpsonovi poskytují divákům každý týden lekci z filozofie. Ve svém traktátu pod názvem Simpsonovi a filozofie se její příslušníci chlubí tím, že dokážou jednoznačně identifikovat pojítka mezi jednotlivými epizodami seriálu a náměty přetřásanými před dávnými časy nejrůznějšími velikány historie lidstva, mezi nimiž nescházejí Aristoteles, Sartre ani Kant. Mezi výmluvnými názvy jednotlivých kapitol najdeme „Margeiny mravní motivace“, „Etický svět Simpsonových z kantovské perspektivy“ nebo „Tak pravil Bart: Nietzsche aneb chvála nezbednosti“. (str. 11)

Zajímá vás, jak ukázka pokračuje? Přečtěte si ji celou.

 

Řada Aliter

Populárně naučná řada nakladatelství Dokořán, vydávaná ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, je koncipována jako „edice moderních myšlenek“, a to jak výběrem témat, tak jejich zpracováním. Přináší originální pohledy a moderní témata, často u nás zatím nezpracovaná či neznámá, která zpřístupňuje čtivou a srozumitelnou formou.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

 

Simon Singh

Simon Singh (* 1964) se po několik let zabýval výzkumem fyziky částic v CERN v Ženevě. Od roku 1990 pracoval jako redaktor v redakci naučných pořadů BBC, kde byl mj. i režisérem mnohokrát oceněného dokumentárního filmu o Fermatově větě. Singh byl v roce 2003 vyznamenán Řádem britského impéria za popularizaci vědy a techniky, je čestným doktorem a profesorem několika britských univerzit. Další tituly autora: Kniha kódů a šifer, Velká Fermatova věta, Velký třesk.
(Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.)


Nakladatelství Dokořándokoran vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Mezi hlavní autory patří z českých například Václav Cílek a Ludvík Vaculík, ze zahraničních pak John D. Barrow, Jeremy Clarkson, Michio Kaku, Stephen Hawking, Mario Livio, Simon Schama či Mariusz Szczygieł. Populárně-naučné publikace pro širokou veřejnost z oblasti společenských i přírodních věd vydává v řadách Aliter, Zip a Zlom, odborné publikace zaměřené na akademické publikum pak v řadě Bod. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSimpsonovi a jejich matematická tajemství

Singh, Simon

Dokořán, 2015

Simpsonovi a matematika - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Fox napsal:

    „…často dobře skryté narážky na stovky krásných a zábavných matematických problémů…“ STOVKY? Mohl byste jich prosím vyjmenovat alespoň tu jednu stovku, uvedené v knize? Děkuji.

Napsat komentář