Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. října 2015

192_big
Listí na stromech se již barví do podzimních barev a dopřává nám tak neopakovatelné výjevy rozmanitých barevných variací. Stejně rozličné budou tento týden i literární akce. Čekají vás besedy, autogramiády, křty knih, přednášky i workshopy. Chybět nebude ani autorské čtení.

V pondělí 12. října se v Praze, v Paláci knih Luxor, uskuteční křest knihy Nová planeta. Jejím autorem je Martin Vopěnka. Křtít se bude v 17 hodin a kmotrem se stane herec Jiří Lábus. Děj knihy se odehrává ve velmi vyspělé civilizaci, která si říká Nová planeta. Ve skutečnosti se však lidé stále nacházejí na rodné Zemi, pouze pečlivě obehnaní ochranným valem. Co se stane s hlavním hrdinou Danielem, když se, zrazen svými bratry, dostane pod val odkázaný jen sám na sebe?

Ve středu 14. října pořádá Šmidingerova knihovna Strakonice besedu se Sylvou Daníčkovou. Mluvit se bude o Laterně Magice, Černém divadlu Jiřího Srnce a samozřejmě i o překladech z cizího jazyka a také redakční práci. Beseda začíná v 17 hodin ve Společenském sále knihovny.

Ve středu proběhne i další křest knihy. Tentokrát se bude jednat o další z příběhů herce, scénáristy, režiséra a také spisovatele Zdeňka Svěráka. Dílo nese název Filmové příběhy a jedná se o beletristické zpracování povídek, které již jistě znáte z filmů. Tedy předloh k filmům Kolja, Obecná školy a Vratné lahve. Kniha obsahuje i jednu dosud nezpracovanou povídku, a to Po strništi bos. Křest proběhne v Paláci knih Luxor v Praze a začíná v 17 hodin.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak těžké je být dobrým překladatelem? Pokud ano, pak se ve středu vydejte do Prahy. V Městské knihovně v Praze se totiž uskuteční beseda s překladateli krásné literatury a poezie a zároveň laureáty překladatelské ceny Jiřího Levého Zbyňkem Rohlíkem (němčina) a Janem Komárkem (vietnamština). Seznámíte se nejenom se zákulisím překladatelství, ale i s jeho úskalími. Zjistíte, jak si překladatel vybírá svého autora a dozvíte se, že není až takovou samozřejmostí číst své oblíbené zahraniční autory v češtině. Program připravila Obec překladatelů a proběhne od 18 do 19:30 hodin.

Ve čtvrtek 15. října budete mít v Ostravě možnost zjistit, že být sobecký není možná vždy na škodu. Své vám o tomto přístupu poví autorka Michaela Dombrovská, které nedávno vyšla kniha Pravidla pozitivního sobectví. Beseda se uskuteční v Domě knihy od 16 hodin. S deseti pravidly pozitivního sobectví budete spokojenější sami se sebou a zároveň tím prospějete svým blízkým. Protože když máte nějak pomoci svému okolí, musíte nejprve pomoci sami sobě. V knize autorka radí s nejčastějšími životními událostmi – s partnerstvím, plněním snů, uspořádáním života či krásou a zdravím.

Sobota 17. října se ponese v duchu receptů a kuchařského umění. Markéta Hrubešová bude v brněnském Knihcentru představovat svou novou knihu Markéta vaří Rettigovou.  Vždyť kdo by neznal nejznámější českou kuchařku Magdalenu Dobromilu Rettigovou a její památné Vraž do toho čtyři vejce? Herečka a moderátorka recepty upravila a převedla do současného jazyka, takže budou srozumitelnější a snáze aplikovatelné. Pro příznivce starých časů však kniha obsahuje i originální recepty. Seznámit se staronovými recepty budete moci od 15 hodin v Obchodním centru Olympia.

Až do konce listopadu můžete vzít své děti na výstavu ilustrací významné české ilustrátorky a malířky Evy Mastníkové. Výstavu připravila Městská Knihovna Antonína Marka Turnov a nabízí průřez autorčinou tvorbou a jejími nejúspěšnějšími tituly. Ilustrace můžete znát například z knih Luisa a Lotka, Lentilka pro dědu Edu, Anička a divadlo, Domov pro marťany nebo Jak jsem dostal ségru.

Zajímají vás další literární akce?
Pak nahlédněte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář