Život s talentem

Muk-Kachyna

Vysoké teploty nás ženou k vodě, do stínu či do zatemněných pokojů. Ať už se skrýváte kdekoliv, s dnešní četbou se na chvíli přeneseme do jiného prostředí, a to konkrétně do prostředí českého show byznysu. 

V knize Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj) nastiňuje Alena Mihulová čtenáři svůj život, který zčásti strávila s velikánem české režie. Zatímco Alena Mihulová stávala před objektivem kamery, Karel Kachyňa trávil čas za ním. Významný český režisér a držitel četných ocenění se se svou manželkou setkal například při natáčení filmu Sestřičky.

Se sestrou Danuškou poprvé u fotografa. Řekl, ať nemrkám, ale ne jak dlouho. (str. 9)

Se sestrou Danuškou poprvé u fotografa. Řekl, ať nemrkám, ale ne jak dlouho. (str. 9)


Ve své otevřené autobiografii odhaluje herečka mnoho ze svého soukromí, s láskou líčí společný život s Karlem Kachyňou a popisuje svoji hereckou kariéru se všemi zdary i nezdary. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se na ni po smrti jejího manžela pozapomnělo, dál se objevuje a v úspěšných filmech a seriálech. Její portrét proto dokreslují vzpomínky hereckých kolegů a dosud nezveřejněné fotografie jak ze soukromého, tak z profesního života.

Je mi padesát. Přestože, alespoň v to doufám, mám ještě spoustu let před sebou, ráda bych formou této knihy zavzpomínala na to pro mě nejpodstatnější z let minulých. Úsměvné příhody z dětství, nejhezčí momenty z mládí, krásná léta prožitá s mým mužem i dcerou, i těžké okamžiky spojené s jeho odchodem.

Hlavně bych tímto způsobem ráda promluvila k těm, kteří možná právě teď prožívají stejně těžké chvíle jako já před lety a povzbudila je, že život ještě nekončí. (str. 9)

 

Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj)

Autoři: Alena Mihulová, Alexandra Stušková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-080-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj) vydalo nakladatelství XYZ.

Zaujala-li vás knížka, stáhněte si ukázku a pokračujte ve čtení.

————————————————

S druhou knihou ještě zůstaneme u biografie, ale ze světa filmu se přesuneme do světa hudby. Nakladatelství XYZ přichází s publikací Petr Muk, projektem Karla Deniše. Jakožto Mukův kolega a kamarád, Deniš v knize zabrousí do mnohých zákoutí zpěvákova života, ať už se jedná o Mukovy hudební počátky či zdroje inspirace. Karel Deniš ale touto cestou především vzpomíná na přítele a hvězdu české hudební scény, která zhasla příliš brzy.

Cesta od syntetizérové mašinérie k šesti strunám (str. 155)

Cesta od syntetizérové mašinérie k šesti strunám (str. 155)


Petr Muk by se v únoru 2015 dožil padesáti let a v květnu uplyne smutných pět let od jeho smrti. Kapely Oceán a Shalom se staly kultem a ani jako sólový zpěvák nezůstával díky svému talentu nikterak v ústraní. Kapela Oceán vznikla v roce 1985, pět let nato se začal rýsovat projekt Shalom, ukončený v roce 1995. V roce 2000 se objevila komerčně nejúspěšnější sólová deska Jizvy lásky, přesně o dekádu později ta poslední, recenzenty i posluchači výborně přijaté album V bludišti dnů. Vyšlo pouhé tři dny před Mukovým tragickým odchodem… Hudební producent a publicista Karel Deniš zažil první vystoupení Oceánu a od té doby zůstal s Petrem Mukem v kontaktu jako blízký spolupracovník a přítel.

Jeho zpívání nepochybně vycházelo z velkých rockových hlasů osmdesátých let. Punkové období bylo spíše osobním než hudebním vzdorem, alternativa filozofickým a lidským splynutím se skupinou přátel, vyjádřeným také muzikou. Oceán s kytarou Zdeňka Pavelce byl pro Petra velmi silnou a v mnoha ohledech ideální sestavou, také proto o zachování tohoto nástroje ve své hudbě dlouho bojoval a následnou absenci zmíněného instrumentalisty rád nahrazoval hraním Dušana Vozáryho či svým vlastním. Jasně poznatelnou pěveckou slabost pro Bona Voxe z irských U2 a Jima Kerra ze skotských Simple Minds postupem času nahradilo vlastně možná ani nezamýšlené „depešáctví“ (str. 153)

 

Petr Muk

Autor: Karel Deniš

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-079-3
Doporučená cena: 299 Kč
Knihu Petr Muk vydalo nakladatelství XYZ.

Pokud byste se o životě Petra Muka rádi dozvěděli více,
stáhněte si ukázkovou kapitolu.

 

 O nakladatelství

Nakladatelství XYZ se na českém trhu vyskytuje od roku 2004 a již jedenáctým rokem čtenářům nabízí na 150 titulů nejrůznějších žánrů ročně. Vydává českou i zahraniční beletrii, ve velké míře se soustředí například na autobiografie a autorizované životopisy.


Neváhejte se také zapojit do našich aukcí, kde najdete nejen biografie, ale i mnoho jiných žánrů.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePetr Muk
Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já)

Deniš, Karel

XYZ, 2015

zobrazit info o knizeMůj život s Karlem Kachyňou ( i bez něj)

Mihulová, Alena - Stušková, Alexandra

XYZ, 2015

Napsat komentář