Bájná historie ožívá v románech

historieoziva
Lákají vás příběhy z dob minulých plné lásky, intrik a dobrodružství? Pak neváhejte a čtěte dál! S dnešními tipy se vydáte do Anglie 12. století, na cestu za Svatým Grálem nebo do starověkého Egypta!

Pokud si chcete na chvilinku od čtení odpočinout, můžete se zaposlouchat do hlasu Jana Hartla a spolu s ním se vydat na Putování za Svatým Grálem, během kterého zavítáte k legendárnímu kulatému stolu, dozvíte se něco víc o Merlinovi a střetnete se se zlem v různých podobách.

Putování za Svatým Grálem [Audio na CD]

Čte: Jan Hartl
Přeložil: Jiří Pelán

Vazba: CD
ISBN: 8590236076228
Doporučená cena: 229 Kč

Audioknihu Putování za Svatým Grálem vydalo nakladatelství Radioservis.

Rozhlasová nahrávka z roku 2006 v režii Ivana Chrze.
Četba na pokračování Putování za Svatým Grálem vznikla ze čtvrté části rozsáhlého cyklu středověkých prozaických románů, vzniklých v letech 1215–1235. Knihu vydalo v roce 2006 v překladu Jiřího Pelána nakladatelství Triáda.
Cyklus Svatého Grálu se dochoval v řadě rozdílných rukopisných verzí. Existujících devět úplných rukopisů lze seskupit do pěti základních okruhů:
1) Příběh Sv. Grálu, v němž se vypráví, jak byl Grál přenesen z Orientu na hrad Králů Rybářů;
2) Příběh Merlinův, který začíná narozením Merlinovým, vypráví o Artušově intronizaci a končí narozením Lancelotovým;
3) Lancelot z Jezera, nejrozsáhlejší část, která končí početím Galáda, syna Lancelota a dcery krále Pelese;
4) Putování za Svatým Grálem, které končí smrtí Galádovou a zmizením Grálu;
5) Smrt krále Artuše, v níž artušovská říše podléhá zkáze.
Rukopis Putování za Svatým Grálem vznikl někdy v letech 1225–1230. Literární historikové vyslovili domněnku, že autorem vyprávění byl patrně někdo, kdo měl blízko k cisterciáckému řádu a kdo v psychologicky jemně popsaném putování Galádově zachytil obraz asketického a mystického ideálu. 

————————————————

Christian Jacq probouzí k životu příběh nejkrásnější ženy Egypta. Ve své knize Nefertiti: Sluneční stín vykresluje život legendární panovnice plný intrik, nebezpečí, ale také lásky, která se naplnila jen díky ztracenému střevíčku.

Nefertiti: Sluneční stín

Autor: Christian Jacq
Přeložila: Magdalena Sládková

Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-447-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Nefertiti: Sluneční stín vydalo nakladatelství Metafora.

Je to více než tři tisíce let… a její příběh nepřestává fascinovat. Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny.
Nefertiti. Legendární královna, jejíž krása díky známé barevné bustě překonala věky. Kdo vlastně byla tato výjimečná žena? Dochované písemnosti a archeologické nálezy napovědí mnohé, ale dokáže vědec nahlédnout přes propast času až do lidských srdcí? Poodhalit tajemství dávných vášní? Každý určitě ne, ale egyptolog Christian Jacq je současně romanopiscem, takže čtenáře čeká neobyčejný příběh. Intriky, nebezpečí, zrádci i spojenci, láska a ohromná vize, která předběhla svou dobu natolik, že musela skončit neúspěchem. Legenda o králi, který si svou vyvolenou našel podle střevíčku, která přetrvala až do moderních pohádek. To všechno v knize najdete. Přijměte tedy pozvání do Achetatonu, Slunečního města, do jeho chrámů, paláců a zahrad… a nechte se okouzlit milostným příběhem Achnatona a Nefertiiti, dvojice, jejíž mystické vášnivé spojení změnilo chod dějin.

————————————————

„Fascinující… Skoro až nehorázně napínavé.“  Tak zhodnotily román Statečná srdce The New York Times. Ariana Franklinová, čtenáři oblíbená autorka historických thrillerů, a její dcera Samantha Normanová vás zavedou do 12. století do pevnosti Kenniford, kde se může rozhodnout o osudu Anglie.

Statečná srdce

Autorky: Ariana Franklinová, Samantha Normanová
Přeložil: Jan Kozák

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-829-0
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Statečná srdce vydalo nakladatelství Jota.

Historický román z pera oblíbené spisovatelky Ariany Franklinové a její nadané dcery Samanthy Normanové je opravdu mistrovským dílem. Statečná srdce nabízejí tu správnou směsici dobrodružství a intrik, tajemství a zločinu. Osudy hlavních aktérek, dvou statečných mladých žen, jsou nerozlučně spjaty s Anglií 12. století a pustošivou občanskou válkou.
Píše se rok 1141. Král Štěpán válčí o korunu se svou sestřenicí císařovnou Matyldou. V tak nebezpečném světě ani jedenáctiletá Emma, dcera rolníka z bažin, nemůže být v bezpečí. Zvrácený mnich ji unese z rodné vsi a zanechá ji opuštěnou napospas smrti… Malá, ale strategicky důležitá pevnost Kenniford patří šestnáctileté Maud. Tato temperamentní a nebojácná hradní paní se postaví tváří v tvář osudu a vražednému hněvu krále Štěpána, když na svém sídle poskytne ochranu císařovně. Nadchází dlouhá, krutá zima. Kenniford se stává centrem dění a všechny nitky se sbíhají právě sem…

Ukázka z knihy

Ženy ze Scutney stály jako solné sloupy, zatímco pokyny jejich mužů slábly a slábly, až k nim doléhala jenom ozvěna, Potom umlkla i ona. Vzduchem se nesl jen vyděšený nářek malých dětí a kejhání divokých hus nad jejich hlavami. Neplakaly. Ženy z bažin nikdy nepláčou. (str. 13)

 

Em věděla, že je s nimi amen. Stiskla odhodlaně rty a roztáhla je do tenké čárky. Kdyby ji v tu chvíli její těžce zkoušená matka viděla do obličeje, zděsila by se. Ne, tohle ještě není konec. Nebude, když je odvedu pryč. Hlavu sestřičky zatlačila hlouběji do země a vrhla se proti břehu. (str.  15)

Zaujala vás kniha? Prolistujte si delší ukázku!


Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnoho dalších. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNefertiti: Sluneční stín
Neuvěřitelný osud nejkrásnější egyptské královny

Jacq, Christian

Metafora, 2015

zobrazit info o knizePutování za Svatým Grálem [Audio na CD]

Radioservis, 2015

zobrazit info o knizeStatečná srdce

Franklinová, Ariana - Normanová, Samantha

Jota, 2015

Napsat komentář