Seznamte se s životem v komunistických zemích

vudce-cas
Život v některých státech světa není jednoduchý. Důkazem jsou například Severní Korea a Čína. Jak se vlastně žije v těchto státech? Jak je to s mocí a cenzurou? Dnešní tipy vám představí knihy, které vás zavedou za hranice komunistických zemí.

Co se stane, když se básník severokorejského vůdce Kim Čong-ila znelíbí režimu a samotnému vůdci? Začíná boj o život… a poté vyjde kniha Milovaný vůdce. Poznejte Severní Koreu zblízka s touto knihou.

Kniha, která vám dá nahlédnout do zákulisí Severní Koreje. Dosud žádný příslušník severokorejské elity nepopsal tak detailně vnitřní fungování tohoto totalitního státu a jeho propagandistického aparátu.

Čang Čin-song měl coby severokorejský oficiální básník báječný život. S potravinovými příděly (i když země procházela těžkým obdobím hladu), s povolením cestovat, s přístupem k přísně cenzurovaným informacím a k samotnému Kim Čong-ilovi se zdálo, že bude mít v Pchjongjangu zajištěn bezstarostný život. Ten měl ovšem vzít rychle za své poté, co se ztratila přísně zakázaná kniha, kterou půjčil svému příteli.

Kniha Milovaný vůdce se stala záhy mezinárodním bestsellerem, ve kterém autor zachycuje nejen život v Severní Koreji, ale i svůj neuvěřitelný útěk na svobodu.

Milovaný vůdce

Autor: Čang Čing-song
Přeložil: Jiří Berka

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-0725-6
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Milovaný vůdce vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Byl jsem loajální a ničeho jsem se nebál. Nemusel jsem žít ve strachu z následků, kdybych přišel pozdě do práce. Ani jsem nemusel sklánět hlavu jako jiní funkcionáři, aby je na stranických schůzích nebylo vidět, protože by se příště mohli stát terčem kritiky. Měl jsem imunitu díky Drahému vůdci, který ze mě udělal svatého, když byl dojat básní, kterou  jsem na jeho počest napsal.

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu z knihy.

————————————————

Čína je třetí největší zemí světa a zároveň nejlidnatější. Jak je to s režimem v Číně? Dá se tu slušně žít? Začtěte se do knihy Čas strany aneb kdo a jak řídí Čínu a nahlédněte pod pokličku této turisticky atraktivní země.

Mění se spolu s ekonomikou i režim v Číně? To je klíčová otázka, která zajímá celý svět. K jejímu zodpovězení je nutné pochopit, jak dnes funguje základní politická složka země – Čínská komunistická strana. Pomoci s tím může kniha oceňovaného australského žurnalisty, která poskytuje zasvěcený pohled na poměry v centru moci i na úrovni řadové stranické buňky. Že režim zůstává nadále tuhý, autor dokládá množstvím absurdních zákazů postihujících umění, sdělovací prostředky a nejnověji internet. Při popisu čínského hospodářského rozvoje Callick upozorňuje i na jeho rub v podobě vzniku nového druhy bídy a střetu mezi chudými a bohatými při velkých developerských projektech. V publikaci nechybí ani pohled na odpor proti režimu, i když pokud jde o naději na demokratický zvrat, zůstává autor spíše skeptický.

Čas strany aneb kdo a jak řídí Čínu

Autor: Rowan Callick
Přeložil: Pavel Vereš

Počet stran: 304
Vazba:
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3137-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Čas strany aneb kdo a jak řídí Čínu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Jaké to vlastně je být členem Čínské komunistické strany? Jak se do ní vstupuje? Co dělá člen na schůzích? Odpovědi nejsou volně po ruce. Svá tajemství drží strana pod pokličkou tak pevně, jak to kdysi dělávali svobodní zednáři, ovšem tady je v sázce mnohem víc. Dnes je totiž nejmocnější organizace na světě , ač jedna z nejméně pochopených.

Zajímá vás tato kniha? Podívejte se na ukázku z knihy.


Zajímáte se o komunistické země? Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto angažované knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMilovaný vůdce
Můj útěk ze Severní Koreje

Čing-song, Čang

CPress, 2015

zobrazit info o knizeČas strany aneb kdo a jak řídí Čínu

Callick, Rowan

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář