Cesta do starověkého Egypta

myty-a-legendy(sxc.hu)
Odborné nebo populárně naučné knihy o tak významné zemi jako je Egypt se většinou zabývají stokrát ověřenými fakty. Ten, kdo se o starověký Egypt zajímá, je takovými knihami doslova zahlcen. Jen málo zemí má tak bohatou historii jako právě tato severoafrická země, jež se pyšní druhou nejdelší řekou na světě. Nyní se však na náš knižní trh dostala publikace, která nám zprostředkovává především mytologickou stránku země dříve zvané Kemet.

Fakty podepřené báje a pověsti

Čeští čtenáři mohou znát knihu významného českého egyptologa Břetislava Vachaly, jenž je mimo jiné autorem knihy Pověsti a legendy faraonského Egypta podávající přehled tradičních mýtů, které si vymysleli sami Egypťané. Některé mají reálný základ, jiné jsou obyčejnými pohádkami. Stejně jako v knize Joyce Tyldesleyové.

Kniha Mýty a legendy starověkého Egypta od Joyce Tyldesleyové, kterou vydalo nakladatelství Domino v roce 2011, shromažďuje především pověsti, které se objevovaly v dílech známých antických umělců, ale i další mýty a báje. Některé příběhy jsou alespoň z části historicky doloženy a nejsou tedy úplnými smyšlenkami.

Joyce Tyldesleyová shromáždila a pokusila se interpretovat několik hagiografií, ze kterých se můžeme o životě Egypťanů z nižších i vyšších vrstev dozvědět opravdu mnohé. Autorka se nám na počátku každého vyprávění snaží vysvětlit souvislosti daného příběhu, aby se v textu zorientoval i čtenář, který o starověkém Egyptu nemá žádné povědomí.

Bohové, faraoni a jejich poddaní

Na druhou stranu, pro čtenáře, kteří se v problematice „egyptologie“ relativně vyznají a mají přeci jen něco načteno, nepřinese kniha téměř nic nového. Opět zde Tyldesleyová reinterpretuje příběh o bohu Osiridovi, jehož smrt zapříčinil bratr Sutech, a Isidě, manželce Osirida. Na ten navazuje již dobře známý spor Hora, syna Isidy a Osirida, se Séthem, nebo stará známá povídka o Sinuhetovi, který utekl z Egypta, protože se bál, že bude obviněn z faraonovy smrti. Jako starý muž se však vrací do vlasti, kde ho faraon uvítá jako vzácného hosta a dostane se mu všech poct, jaké obvykle mívají Egypťané vyššího postavení.

Přestože je kniha velmi poučná, zejména pro neznalé staroegyptských pověstí, a čtivá pro „egyptologické“ laiky, nutno říci, že čas od času se člověk v knize snadno ztratí. Přespříliš jmen (autorka za pestrost historie ale vskutku nemůže) prostých Egypťanů, významných panovníků a v neposlední řadě uctívaných bohů dělá z každé povídky rébus, který je nutný řešit nadvakrát. Nejdříve si příběh přečíst jednou a pak ještě podruhé. A neznámá jména raději vypustit. Šance na zapamatování všech příběhů je mizivá, o to těžší by byla jejich slovní interpretace.

Egypt je však zemí prastarou, pyšnící se tři tisíce let dlouhou historií, ve které hlavní úlohu hráli faraoni, a to dokonce i v ženské podobě, z nichž nejvýznamnější úlohu sehrála známá Maatkaré Hatšepsut. Není se tedy čemu divit, že se k této zemi váže i mnoho mýtů, jež jsou spjaty s mnoha lidmi, ať už smyšlenými či reálnými. A přestože si normální člověk nemá šanci zapamatovat víc než jednu třetinu uvedených příběhů, přečtení této knihy za ztrátu času nepovažuji. Ba naopak. Čtenář se aspoň utvrdí v tom, že je stále co se o této překrásné zemi učit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMýty a legendy starého Egypta

Tyldesley, Joyce

Domino, 2011

Napsat komentář