Boj v džungli akciových trhů

wallStreet
Svět finančních trhů je pro mnohé z nás  složitý a nepřehledný. Jsou však tací, kteří svou obratností a bohužel často i neetickými prostředky získávají na finančních trzích záviděníhodné obnosy. Nahlédněte do světa finančních machinací a nikdy nekončícího boje proti nim.

Čtyři roky po svém bestselleru Big Short se Michael Lewis vrací na Wall Street, aby mohl podat zprávu o nových technologických predátorech, kteří vyrazili na lov v džungli akciových burz. Představte si, že si jdete koupit rohlík a jakmile ho vezmete do ruky, jeho cena poskočí nahoru. Chcete si koupit máslo – a hned je dražší i máslo. A tak to je se vším a v každém obchodě. Jak byste se v takovém světě cítili? Technicky to přitom není nic složitého: jakmile kamera zjistí váš zájem, speciální algoritmus přihodí, co nejvíc může, protože o vás ví všechno. Máte velký hlad – zaplatíte pětkrát víc.

V potravinářském průmyslu to tak díkybohu nefunguje – zatím zde panuje konkurence. Kniha Jako blesk ale vypráví o situaci, kdy je zdravá soutěž potlačena v obchodě, v němž se točí mnohem víc peněz než v potravinách: na finančních trzích. Takzvaní vysokofrekvenční obchodníci si dovedou v elektronických obchodních systémech zajistit náskok v řádu miliontin sekundy, což jim poskytuje příležitost k zaručenému zisku na úkor všech ostatních.

Kniha pojednává o skupince lidí z Wall Street, kteří si tuto manipulaci uvědomili, začali zdánlivě nepochopitelné anomálie analyzovat a posléze se spojili a začali proti parazitním praktikám bojovat.

Ukázka z knihy

V průběhu minulé dekády prodělaly finanční trhy tak překotné změny, že s nimi běžní lidé vůbec neudrželi krok a jejich představa burzy zůstala vězet někde v devadesátých letech. Vsadím se, že když se řekne Wall Street, většina lidí si stále vybaví záběry z televize, kde na sebe v burzovním ringu pořvávají alfa samci v barevných bundách a pod nimi běží na obrazovce informační páska. Taková představa je ovšem dávno zastaralá. Zhruba od roku 2007 už nemáme ani burzovní sály, ani tlustokrké křiklouny v pestrobarevných větrovkách. Anebo pokud ano, nehrají už žádnou užitečnou roli. Na půdě Newyorské akciové burzy (NYSE) a některých chicagských burz stále pracují lidé z masa a kostí, ti už ale nic neřídí a o finančních trzích nemají žádné důvěrné informace. S cennými papíry se v Americe obchoduje již jen prostřednictvím černých skříní v přísně střežených budovách v New Jersey a Chicagu. Těžko říct, co přesně se v útrobách těch skříní odehrává. Informační páska, která běží vespod televizní obrazovky, ukazuje pouze nepatrný zlomek dění na finančních trzích. Veřejné informace o vnitřních burzovních procesech jsou vágní a nepříliš spolehlivé, a dokonce ani odborník často netuší, co, kdy a proč se v těch mašinách děje. Průměrný investor nemá pochopitelně sebemenší šanci dozvědět se ani to málo, co by vědět měl. Ten se jen přihlásí na svůj účet u TD Ameritrade nebo E*Trade nebo Schwabu, zadá identifikační číslo vybrané akcie a klikne na Koupit. A pak co? Možná si namlouvá, že ví, co se stane poté, co stiskne tlačítko myši, jenže ve skutečnosti to neví. Věřte mi, že ne. Protože kdyby to věděl, důkladně by si rozmyslel, než by na tu ikonu kliknul.

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

Jako blesk

Autor: Michael Lewis

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145 × 213 mm
ISBN: 978-80-7363-683-8
Doporučená cena: 298 Kč

 

 

Knihu Jako blesk vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Michael Lewis (* 1960) je americký žurnalista specializující se na finančnictví a autor mnoha knih o vývoji světové ekonomiky i o finančním pozadí sportu, informačních technologií a dalších oborů. Po absolvování Princetonu krátce pracoval v obchodě s uměním, poté však přešel do bankovního sektoru. Z práce pro proslulou, mezitím však již zaniklou walstreetskou firmu Salomon Brothers načerpal inspiraci pro svoji první knihu Liar’s Poker (1989, české vydání v přípravě), jejíž masivní úspěch ho přiměl zůstat u psaní. Mezi jeho další práce patří zejména Moneyball (2003), Home Game (2009), Big Short (2010, česky 2013) a Bumerang (2011, česky 2012).

(Zdroj informací: nakladatelství Dokořán)


Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydalo již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se jim snad podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJako blesk
Vzpoura na Wall Street

Lewis, Michael

Dokořán, 2015

Napsat komentář