Hlad, při němž slova mají svou chuť

lagr54
Jídlo, při němž vás neustále okrádá „anděl hladu“. To je hlad, který ochromuje, ale nikdy se nemenší, naopak roste a zabíjí. A spolu s tím práce jako převýchovná metoda s neustálou hrozbou smrti v zádech…

Německé obyvatelstvo v rumunském Sedmihradsku a jeho osud koncem druhé světové války líčí kniha Rozhoupaný dech autorky Herty Müllerové. Dílo vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2010. Herta Müllerová (*1953) se narodila v německy mluvící rodině v Nitzkydorfu u Temešváru v Rumunsku. V roce 1987 se vystěhovala do Německa a od té doby napsala řadu románů, esejů a próz, v nichž se vrací k životu v totalitním režimu. V roce 2009 získala Nobelovu cenu za literaturu.

V románu Rozhoupaný dech se vrací do počátku roku 1945, kdy všichni práceschopní Sedmihradští Němci (od 17 do 45 let) byli deportováni v dobytčích vagónech do ukrajinských pracovních táborů, aby svojí prací splatili válečný dluh. Hlavním hrdinou je sedmnáctiletý Leo Auberg, který nástup do transportu bere jako šanci k úniku z každodenní nudy. Navíc tuší, že by se mohla v malém městečku provalit jeho orientace na stejné pohlaví, což bylo v té době trestáno vězením. Vcelku tedy s nadšením jede vstříc svému osudu. Prožije pět let nucených prací, potká ho řada nespravedlností, naučí se žít s neustále přítomným andělem hladu, ve strachu, v úzkosti, v beznaději. Podmínky v lágru nejsou nikterak nakloněny životu, a ač nešlo o vyhlazovací tábor, třetina z nich nepřežila. Po svém návratu domů trpí vykořeněním a nepochopením svých nejbližších, kteří už ani nevěřili, že se vrátí. I šedesát let od internování je jeho chování poznamenané dobou strádání.

Otázka kolektivní viny, odsouzení bez soudu, nemožnost dostat se k informacím, to vše jen nahrává těm, kteří potřebují, aby nebezpečnou práci dělal někdo jiný. Německé menšiny žijící v Rumunsku či na Ukrajině byly jasně zneužitelným cílem, jedno na čí straně za války stály.

Herta Müllerová cítila potřebu odhalit tuto neznámou kapitolu dějin i z osobního důvodu – mezi deportovanými byla i její matka. Detaily táborového života ovšem získala od Oskara Pastiora (1927 -2006), básníka a překladatele, který s ní na knize do své smrti spolupracoval. I on vše zažil na vlastní kůži.

Celá kniha působí zvláštním dojmem. Nekonečné utrpení a muka jsou líčena pomocí básnických metafor, které jen utvrzují absurditu celé situace. Vzpomínky, které vypráví hlavní hrdina Leo, nejsou deníkem plným událostí. Spíše působí dojmem, že vzpomínající vidí věc – hřeben, lebedu v příkopě, lopatu, uhlí – a inspirován tím pohledem vypráví své pocity, které s k tomu danému váží. Ale i přes takovou roztříštěnost příběhu do krátkých kapitol vytváří nakonec velice působivou lyrickou mozaiku, z níž na nás dýchá smrtelný dech té doby. Svůj podíl na celkovém dojmu má i překlad Radky Denemarkové (*1968), která za něj obdržela cenu Magnesia Litera 2011.

 

Ukázka z knihy

A anděl hladu se zavěsí do úst, na pijavici v měkkém patru. Je to jeho miska vah. Nasadí si moje oči, a lopatě srdcovce je mdlo, obraz uhlí se před očima houpavě rozvlní. Anděl hladu si klade mou tvář na svou bradu. Rozhoupe mi dech. Rozhoupaný dech je delirium a jaké delirium. Zvednu pohled, nahoře ztichlá letní vata, výšivka mračen. Rozum těká, jako by byl špičkou jehly připíchnut k obloze, rozum se drží jen tohoto pevného bodu, jiný už nemá. A fantazíruje o jídle. Ve vzduchu vidím prostřené stoly a štěrk skřípe pod nohama. (str. 80)

 

Knihu bych nedoporučila milovníkům epické literatury, ale příznivci lyriky, básnické prózy a čtenáři myšlenek budou románem Rozhoupaný dech jistě nadšeni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozhoupaný dech

Müllerová, Herta

Mladá fronta, 2010

Hlad, při němž slova mají svou chuť - DISKUZE

Počet reakcí: 5
  1. vercadole vercadole napsal:

    Pěkný večer,

    tak to je dobře, už jste „Lišky“ četl?:) Asi bylo zbytečné se ptát, co mi doporučíte. Většinu knih už totiž bedlivě pozoruji a přemýšlím, že si je pořídím. Tak třeba kniha Němci, ta mi samozřejmě nesmí chybět, ale nějak se nemůžu dopracovat k tomu, abych si ji koupila. Dům číslo 6 jsem vyhrála právě tady, tak snad brzo dorazí:) Už se totiž strašně těším. Hájíčka jsem nedávno četla a Tučkovou už mám:) Ale povídky bych mohla vyzkoušet.

    Čistý mě též zaujal, vypadá zajímavě. Jinak Neumřeš, Starý král ve vyhnanství a Vysvobození neznám, takže děkuji za nové tipy:) Ráda totiž objevuji nové knihy.

    Já jsem teď dočetla 15 minus. Doporučuji se na ni podívat a třeba ji vyzkoušet. Je to sice hodně odlišné téma, než o kterém se tu bavíme, ale stojí to za to:)

    To chápu, taky se mě pokaždé zaujme něco jiného. Vy dokážete mít rozečtené dvě knihy najednou? Není to barbarství?:D:D Já bych z těch knih asi nic neměla, ale záleží asi na zvyku a osobnosti, co zvládne:) Času málo je, to máte pravdu, a nikdy nevíme, kdy vyprchá:/ Ale nedá se nic dělat, nějak to zvládnout musíme:)

    Přeji vám krásné čtení a hodně času na knihy!:)

  2. Ricchie Ricchie napsal:

    Zdravím vás! Máte pravdu, Matky už mám :-) A „Lišky“ jsem si taky už opatřil :-) Ale líbila se mi i předchozí Rankovova kniha (Stalo se 1. září…). Taky mě zaujali Němci od Katalpy, i Rywikové Dům č. 6 (několik let jsem žil v Ostravě). Mám rád i povídky (Beran, Grmolec). Jinak cokoli od Balabána, Denemarkové, Hájíčka, Tučkové… Chystám se teď na Slepou mapu, tak uvidím.
    Z cizích mě zaujal Čistý od Millera, Neumřeš od Schmidtové, Starý král ve vyhnanství (Geiger) a Vysvobození (Dickey).
    Ale berte to jen jako čiště subjektivní názor. Za nějaký čas bych třeba doporučil zase něco jiného. Většinou totiž čtu víc věcí najednou (klasicky i ve čtečce), tak je toho celkem dost. Jen toho času je málo…

  3. vercadole vercadole napsal:

    Dobře:) Děkuji:) Říkala jsem si, aby jste se nezlobil. Už jsme spolu párkrát „soupěřili“, tak jsem si říkala, jestli bych Vám ji neměla nechat, protože minule jsem vám „sebrala“ Koho vypijou lišky.
    Je vidět, že máme podobný vkus na knihy. Doporučíte mi něco, co Vás v poslední době nejvíce zaujalo?:))) Já bych řekla Matky, ale ty už Vy máte;)

  4. Ricchie napsal:

    Milá vercodole, děkuji za nabídku, ale beru to tak, že jsme se spolu „utkali“ v aukci, a že na knihu máte regulerní nárok. Nebudu vás o ni připravovat. Přeji hezké počtenía třeba zase někdy tady, pár minut před osmou… :-)

  5. vercadole vercadole napsal:

    Pane Ricchie, pokud knihu chcete, nechám vám ji tedy…:) Hezké počtění…

Napsat komentář