Zasoutěžte si o román ze života Xany Molinové

kvazikrystaly
Xana je hrdinkou knihy ověnčené cenami, která vypráví energicky, vtipně a současně trochu zneklidňujícím způsobem o jejích životních cestách. Z různých úhlů pohledu tak můžete prožít příběh ženy, který se začíná odvíjet v jejích čtrnácti letech.

Spletité cesty životem

Na začátku knihy je Xaně Molinové čtrnáct let a spolu se svou nejlepší kamarádkou prožívá dramatické léto. Na konci je babičkou, která se pokouší naposled vzít život do svých rukou. To, co se odehrálo mezitím, sledujeme z různých úhlů pohledu. Očima jejího záhadného nájemce skrývajícího dávné tajemství i postaršího muže přeživšího občanskou válku, který se do Xany zamiluje. Poznáváme její kamarádku z mládí, která však Xanu po letech najednou nemůže vystát.

Eva Menasse dokáže ženy vidět takové, jaké jsou, se všemi jejich lidskými slabostmi i tím, co na nich prostě musíte milovat. Beze strachu a nadbytečné nostalgie popisuje exkurzi do Osvětimi, pracovní den lékařky na reprodukční klinice i zkoušky odvahy, kterými si prochází Xanina nevlastní dospívající dcera. Jde o energickou, poetickou, vtipnou a současně zneklidňující knihu, jejíž název si autorka vypůjčila z oboru přírodních věd. Vždyť teprve nedávno se přišlo na to, že existují nejen krystaly s jasnou symetrickou strukturou, ale i ty, které mají strukturu zdeformovanou a zdánlivě nepravidelnou. A takové jsou i lidské osudy. Naše životní cesty jsou spletité a nevypočitatelné a v jejich celistvosti je často můžeme nahlédnout jen z velké dálky.

 

Kvazikrystaly

Autorka: Eva Menasse

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Helena Smolaková
Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2015
ISBN: 978-80-7491-171-2

Přečtěte si více o knize Kvazikrystaly, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A prolistujte si také ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Xanu poslali na rozdíl od předchozích let hned po skončení školního roku do Francie. A Claudie trávila jako vždycky skoro celé prázdniny u prarodičů v nějaké vzdálené vesnici na západě. Judith i Xana dobře věděly, že Claudiiny dopisy o tom, jak moc se tam nudí a jak se jí stýská, jsou nestoudné lži, protože ve skutečnosti je Claudie rozená selka, vždyť to má vepsané ve tváři. Při každém delším odloučení se Judith a Xana předháněly v předstírání toho, která z nich Claudií pohrdá víc, takže se chvíli zdálo nemožné, aby se na začátku školního roku věci vrátily zase ke starým pořádkům. To k překvapení učitelů i spolužáků znamenalo, že Judith s Xanou Claudii vláčely všude s sebou jako dobrosrdečnou a úslužnou souputnici. Ty dvě byly amazonky, které se k ostatním pěšákům ve třídě chovaly s povýšenou nadřazeností. Nikdo se jim neodvážil postavit. Ani sama Claudie zřejmě neměla jasnou představu o tom, co by ji čekalo, kdyby se s ní přestaly kamarádit. Ale pravděpodobně by to nebylo nic příjemného.
Xanina matka jednou o Claudii řekla, že je hodné děvče, a od té doby Xana s Judith často začínaly své krátké jedovaté duety otázkou: Jakpak se asi daří našemu hodnému děvčeti? (str. 12)

 

Vyhrajte román Kvazikrystaly

Celý život Xany Molinové se promítá čtenářům ve třinácti kapitolách. Poznáte hlavní hrdinku ve čtrnácti letech, kdy prožívá dramatické letní příhody se svojí nejlepší kamarádkou, projdete s ní studiem, mateřstvím i zaměstnáním až do období, kdy je několikanásobnou babičkou. A název vystihuje obsah románu zcela přesně – ačkoli má život, stejně jako kvazikrystaly, strukturu na první pohled náhodou, při pohledu z dálky vidíme jeho celistvost. Přesvědčte se o tom sami právě nyní.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které mohou dva z vás knihu Kvazikrystaly vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kvazikrystaly
probíhá od 15. do 28. dubna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Kvazikrystaly

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvazikrystaly

Menasse, Eva

Host, 2015

Napsat komentář