Audioklasika a neotřelá básnická prvotina

kniha
Co takhle přivítat únor novou sbírkou poezie nadějné debutantky? Nebo je libo spíše časem prověřenou klasiku nejpřekládanějšího českého prozaika? Dnešní knižní tipy vám nabídnou obojí.

Pokud patříte mezi příznivce audioknih, jistě vás potěší poměrně nedávno vydaní Pábitelé Bohumila Hrabala. Nakladatelství Vyšehrad připravilo k poslechu čtyři z povídek (Automat Svět, Dáma s Kaméliemi, Diamantové očko, Chcete vidět zlatou Prahu?) proložené citáty z knihy Morytáty a legendy. To vše vašim uším zprostředkují Josef Somr a Magdalena Sidonová.

Jste-li Pábiteli nepolíbení, sluší se alespoň říci, že tato kniha se velmi rychle dostala do povědomí českých čtenářů a autorův neologismus takřka zlidověl. Příběhy postavené na konverzaci mezi obyčejnými lidmi, hledání krásy ve všednosti a kouzlu okamžiku, lásce k životu, groteskních situacích a hravé mystifikaci je svým způsobem jedinečná.

 

Ukázka z knihy

Jsou lidé, kteří chodí v příkopech zlatých středních cest. Jsou lidé, kteří si pořád osvěžují své rozpálené hlavy v tříšti vln, jež stále přešplíchávají. Jsou lidé, jejichž kadeř je sežehnutá jiskrou v předstihu zapalování. Jsou lidé, kteří pořád spěchají za velkou šancí uloženou na obzoru. Jsou to pábitelé. A pábitelé jsou lidé pábící, a kdo pábí, je pábitel a jeho způsob je pábení. Tak pábitel je člověk, proti kterému se neustále vzdouvá oceán dotěrných myšlenek. Jeho monolog teče pořád. Tu jak ponorná říčka v dutině mysli, tu zase se řine ústy ven. Je to pábení, které jak hořící pochodeň je podáváno štafetou lidského jazyka od úst k ústům. Pábitel je nástrojem jazyka, který obohacuje sebe sama o všecky něžnosti a finty, o něž má zájem jazykověda. Pábitel zpravidla skoro nic nečetl, ale zato se hodně díval a hodně slyšel a skoro na nic nezapomněl. Je zaujat svým vnitřním monologem, se kterým chodí po světě jako páv se svým krásným peřím. Pábitel, když se nedává do řeči s lidmi, baví hovorem sám sebe. Podává informace o případech, jejichž význam je zveličen, přesunut, zpřeházen, protože pábitel cedí skutečnost přes diamantové očko inspirace.

 

Pábitelé

Autor: Bohumil Hrabal

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Formát: CD
Čtou: Josef Somr, Magdaléna Sidonová
Vydáno: 11/2014
EAN: 8594015310848

Přečtěte si více o audioknize Pábitelé.

 

O autorovi

Bohumil Hrabal (1914–1997) vystudoval práva, přesto však vystřídal nesčetné množství profesí (výpravčí, pojišťovací agent, obchodní cestující, balič papíru, kulisák…), což se odráží v jeho rozmanité tvorbě. Spisovatelské ambice začal mít v 60. letech, vydal několik povídkových sbírek, mezi nimi i Pábitele, ale proslavil se především novelou Ostře sledované vlaky zfilmovanou Jiřím Menzelem, jehož film byl posléze oceněn oscarem. V následujícím desetiletí se věnoval hlavně vzpomínkové próze jako jsou Postřižiny a některá svá díla vydával kvůli zákazu činnosti v samizdatu (Obsluhoval jsem anglického krále). V 80. letech mu režim opět povolil publikovat a Hrabal byl až do své smrti velmi plodným prozaikem. Stal se nejpřekládaněším českým autorem apředevším díky filmovým verzím jeho knih se dodnes těší velké popularitě. Za své nejpovedenější dílo považoval román Příliš hlučná samota.

Pokud máte chuť dozvědět se o Bohumilu Hrabalovi více, můžete si přečíst jemu věnovaný medailon.

——————————————————–

Dnešní druhá kniha je pro změnu zcela papírová. Kdybyste ale přeci jen měli chuť si v ní virtuálně zalistovat, pak máte možnost. A jelikož předcházející tip se věnoval osvědčené klasice, je na čase představit úplnou novinku. Jedná se o sbírku krátkých básní Domy v řadě a symbolika domu je zde skutečně téměř všudypřítomná.

Začínající básnířka Dana Malá si nestanovila žádný velký cíl rovnající se obsažení podstaty světa nebo bytí, zato se ale drží problematiky lidských vztahů, vzájemného soužití, každodenní reality, a to vše s lehkým nádechem hořkosti. Popisuje městské prostředí, tíži současné doby i ženskou senzitivitu. A právě tím se přibližuje současnému čtenáři a jeho životu.

 

Ukázka z knihy

Dopis pro mou ženu
tři sta šedesát pět dní ti píšu
víc už nemůžu spát
v polštáři, v peřině, v těle
pro hmatatelný důkaz ňader
která nebudou panenská
jabloně ani sad, jenž rodí
z hodinových ručiček příští i této bitvy
bez labutí s břehy
vyhlížím sám sebe
ráno, kdy si odpouštím
nepostavený stůl, neobydlený dům, děti

 

Veslice
Jako by země sama v sobě ryla
a vycházela mimo jeseň
mimo trvalý děj, kde přebývá dokonavost
Obejdu tedy dům
vytyčení hranic
mezi stehny stejnost obydlí
prostojím part ve tvé krajině
Vyloupu si dlátem oči
z tichých torz
znalých dvojic

 

Domy v řadě

Autorka: Dana Malá

Počet stran: 64
Vydalo: nakladatelství Host
Vazba: brožovaná
Vydáno: 11/2014
ISBN: 978-80-7491-406-5

Domy v řadě vydalo v Edici poesie Host nakladatelství Host, které se snaží dávat prostor začínajícím básníkům.

 

O autorce

Historička a básnířka Dana Malá, narozená roku 1972, se specializuje především na dějiny dvorské kultury a dvorskou literaturu středověku. Vydala monografii o dvoře Václava II. (Královský dvůr Václava II.), na několika dalších monografiích o vladařských dvorech se podílela (Dvory a rezidence středověku, Panovnický dvůr za vlády přemyslovské aj.). V současné době připravuje překlad dvorského eposu Wilhelm von Wenden pro nakladatelství Argo. Své básně publikovala v časopise Host (Hostinec 2011), Wagon (2011), Weles (2011, 2012), A2 (2012) a na serveru Literární.cz.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)


Četli jste některé dílo Bohumila Hrabala? A jen jako povinnou literaturu, nebo vás skutečně oslovil? Vyhledáváte básnické sbírky současných autorů?

Oba výše uvedené tituly můžete získat (stejně jako mnoho dalších knih)
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDomy v řadě

Malá, Dana

Host, 2014

zobrazit info o knizePábitelé (audiokniha)

Hrabal, Bohumil

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář